Mennyire hagyod magad befolyásolni?

Az előfeltevések és a múltbéli tapasztalatok fényében eleve nehéz tisztán látni egy embert, egy helyzetet. A homály csak fokozódik, ha még kívülről is lökdösnek valamerre.

Tanácsokkal és tanácsadókkal tele a padlás. A baj csak az, hogy eleve szeretünk olyanhoz fordulni, aki az általunk titkon vagy nyíltan preferált állásponttal várhatóan egyetért. Senki sem szalad például a nyersvegán cimborájához receptválasztási segítségért, ha éppen sült oldalast akar csinálni. Mindenki a megerősítésre pályázik, és kivételes fejlődési hajlandóság szükséges ahhoz, hogy ezen az önigazolási játszmán túllépve bekúszhasson a tudat mélyére valami más, valami objektív.

Az meg aztán pláne érdekes, ha nem szaladunk ugyan senkihez, de a tanács mégis megérkezik – mint e-mail fiókba a spam. Kéretlenül. Segítő szándékkal vagy anélkül. Az indíttatás ilyenkor voltaképpen mindegy, mert ahogy mondani szokás: „a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”. Ez igaz, hiába hangzik csúnyán.

A saját mércénkkel ugyanis nem mérhetjük a másik valóságát, miként a mi belső világunkba se nyerhet senki százszázalékos bepillantást.

A tanácsadó részéről olyan ez, mintha önkényesen bíráskodni próbálna egy sajátjától eltérő jogrendszerben. Lesújthat ugyan a kalapáccsal, de egyrészt nem lesz jogerős az ítélete, másrészt pedig a szellemi törvényeknek megfelelően előfordulhat, hogy a saját kezére csap. Vagy valaki máséra, ami elszámolás szempontjából még cudarabb.

Érdemes meghallani? | Fotó: kevinobrienorthoblog.com

De a kimondott vagy leírt tanácsnak legalább van egy formája, mely lehetővé teszi a mérlegelést a címzett számára. Megfogadjam, ne fogadjam? Tényleg a javamat akarja? És ha aszerint cselekszem, vajon tényleg a javamat szolgálja? Nagy kérdések ezek, amik megannyi értékes válasszal kecsegtetnek mind a másik embert, mint pedig saját magunkat illetően – csak a nagy mérlegelésben nehogy szem elől vesszen az igazi dilemma, a megoldásra váró helyzet! A tanácsoknak tehát ez a veszélye. Nem véletlen, hogy a jó tanácsadó királyi bánásmódban részesül, a rossz pedig a kegyvesztettség mellett még a saját lelkiismerete előtt is felelni kényszerül.

A „sima” tanácsnál viszont ezerszer kockázatosabb biznisz a sugalmazás. A bogár a fülbe. Az óvatos oldalba bökéssel, látszólag ártatlanul megfogalmazott állásfoglalás, ami akár kérdés alakot is ölthet.

„Meddig hagyod ezt még?” – érdeklődik a másik, miközben benned egy pillanatig sem merült fel, hogy egyáltalán kellemetlen helyzetben lennél. Csak hát mivel emberből vagy – hajjaj, tévedésre hajlamos fajta! –, akaratlanul is megkérdőjelezed a saját tapasztalásodat. Lehet, hogy ő látja jobban? Lehet, hogy neki van igaza? Ahogy felébred benned a kétely, kezded másképpen, a bogárültető szemszögéből látni az egészet. Ami ideig-óráig még hasznos is lehet, de egy bizonyos határon túl már nem. Megfogalmazódhat például benned egy vád, aminek addig nyoma se volt, tehát nem a tied.

Az igazságszolgáltatásnak a te szemszögedből már lőttek: a másik ember igaza fog érvényesülni a te életedben.

Ilyenkor a bírói kalapács egyszerre sújt le mindenkinek a kezére, néha csontokat is ripityára törve.

Én azt szoktam csinálni, ha valaki bogarat akar ültetni a fülembe, hogy konkrétan rákérdezek: te, most arra célzol, hogy…? Aztán ennek vagy egy kinyilvánított, megfontolásra alkalmas álláspont lesz a vége, vagy pedig ijedt visszakozás, hogy jaj, dehogy, még véletlenül se. Utóbbival sincs probléma, hiszen bárkinek a száján kicsúszhat ez-az, de akkor azt érdemes nyelvbotlásnak titulálni, nem pedig aranyat érő iránymutatásnak.

Az aranyat érő iránymutatásnak szerintem az a fő ismérve, hogy aki adja, fel tudná vállalni bárki előtt a teljes önvalójával – aki pedig kapja, a zsigereiben érzi, hogy tényleg ez a saját iránya.

Minden egyéb tanács – a bogarakkal együtt – mehet a kukába.


Kapcsolódó:


Még több:

 

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s