Megnevelni a másikat

Örök tévedés, hogy olyanná nevelheted a másik embert, amilyenné szeretnéd. Ez nemhogy a felnőttekkel, de még a gyerekekkel sincs így.

Nemrég szembejött egy írás, amiben egy hölgy arról értekezett, hogy a „családcentrikus pasit” minden nőtársának „saját magának kell kinevelnie”. Eszerint vérrel és verítékkel szükséges a kívánt szempontok szerint megzabolázni a férfit, s eme munka egyfajta birtokviszonyt eredményez, hiszen akit megnevelsz, az a tiéd. Nem mondom, hogy ez így nem igaz, hiszen ha egyvalaki már a saját igazságának tartja, akkor bizony az. Csak azt mondom, hogy az én igazságom szerint inkább kutyát szerezzen, aki így gondolja.

Vagy rózsaszín medvét. | Fotó: luapstudios.co.uk
A nevelés tudomány, az alkalmazásának pedig megvan a maga helye és ideje. Nem tisztem megítélni, hogy a bevett módszerei valóban sikeresek-e. De annyi bizonyos, hogy a társadalmi együttélés alapvető szabályainak betartásához tényleg kell belőle valamicske. S ahhoz sem fér kétség, hogy egy ember lényének a magvát semmiféle külső eszközzel megváltoztatni nem lehet. A kis kék kockából sohasem lesz nagy piros gömb csupán azért, mert valaki jól megneveli. Le lehet faragni a csücskeit, vagy akár átfesteni, ám ettől a lelke mélyén még kis kék kocka fog maradni, hiába akarjuk másmilyennek látni.

Én úgy gondolom, hogy az emberi jellem alakítható ugyan valamennyire, de mégis az az igazi, amikor ez a változás belső igény miatt megy végbe.

Amikor a férfi, a nő, a gyermek nem azért óhajt változni, hogy bárkinek is jobban tetsszen, jobban szeressék, jobban kelljen, hanem egyszerűen azért, mert az átalakulás viszi közelebb a saját fensőbb énjéhez. Ebben a folyamatban pedig segítőtársai lehetünk egymásnak, nem nevelői.

Persze, jó mókának tűnik a nevelgetés. Megmondani a másiknak, milyen legyen, hogyan viselkedjen, miként élje az életét.

Ne így csinálja, hanem úgy, ne ezzel, hanem azzal, satöbbi. Érdekes kísérlet lenne mindenki elé odaállítani a saját neveltjét, aki tényleg minden elvárásnak engedelmeskedik. Nem biztos, hogy a nevelők örülnének egy ilyen találkozásnak, mert tulajdonképpen a saját projekcióikkal találnák szemben magukat. Hatalmas szerencse tehát, hogy sem gyereket, sem pedig felnőttet nem lehet csak úgy orrba-szájba nevelgetni, mert az előbb utóbb ellenáll, hiszen nem akar saját magához képest teljesen másmilyen lenni.

Klasszikus helyzet egyébként, hogy a nő alaposan megneveli a férfit, aztán meg panaszkodik, mert rájön: hoppá, mégsem az anyja, hanem a társa akar lenni.

Ehhez persze a másik fél aktív közreműködése is szükséges, aki a párjában főleg anyát keres. Működhet egy ilyen kapcsolat – mint ahogy működik is a világban százával, ezrével. De ott, ahol valóban egy nagybetűs Férfi és Nő van jelen, ott nincs helye nevelésnek. Mint ahogy egy olyan barátságban sem, ahol két Ember áll egymás mellett. Ami pedig a Szülő-Gyermek viszonyt illeti: előbbiek közül a bölcsek nevetve el szokták ismerni, hogy az átváltoztatás varázsa kölcsönös, misztikus, és csak egészen aprócska részét teszi ki a szó szoros értelmében vett nevelés.

Ahhoz viszont, hogy ne akarjuk szétnevelni a másikat, elfogadás szükségeltetik.

Ez az elfogadás női princípium. Így amikor nőként átállunk a másik oldalra, és ostorral, hisztivel vagy végeláthatatlan lelkizéssel nekikezdünk ráncba szedni az urakat, tulajdonképpen a saját legbelső ösztönünk ellen cselekszünk azért, mert a bennünk lapuló kisördög úgy kívánja.

Szerintem a baltával faragott partner semmiféle emberi kapcsolatban nem lesz Társ, csak egy árnyék, egy vágykép gyenge másolata.

Szabad ilyen minőséget is választani. A lényeg, hogy tudatos legyen a döntés.


Még több:

 

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s