Ezért csalódunk mindig másokban

Az emberi kapcsolatok útvesztőjében könnyű eltévedni. Főleg akkor, ha úgy vannak elvárásaink, hogy igazából magunk sem tudjuk, mit szeretnénk adni és kapni.

Energiavámpírság, túlgondoskodás, kutya-macska játszma vagy kiszolgáltatottság veszélye leselkedik ránk. Az egészségtelen kapcsolatoknak millió formáját meg lehet különböztetni, ám a gyökere mindnek egy: hogy legalább az egyik fél megszállottan a saját elvárásai szerint akarja alakítani a dolgokat, ami a csodálatos különbözőségünk révén úgysem fog sikerülni. Vagy ha sikerül, akkor is csak addig, amíg a másik hajlandó felvállalni az önfeladó mártír szerepét. Ne sajnáljuk őt érte: nyilván nincs ellenére, különben nem tenné meg.

Adni és kapni csak bölcsen érdemes. | Fotó: bangimhere @ Deviantart

A játszmák szinte minden emberi kapcsolatban szükségesek. Kell valaki, aki megdicsér minket. Kell valaki, akiben összeveszhetünk saját magunk nem tetsző részével. Kell valaki, akivel stabilan kiszámítható módon mindig lefuthatjuk ugyanazokat a köröket. Kell valaki, akivel együtt szidhatjuk az időjárást, a szomszédokat, a rendszert. Kell valaki, aki mindig meghallgat, de sohasem kérdez.

És amíg ennyi minden kell másoktól, addig borítékolható, hogy krónikus pofára esés lesz a vége. Örökös csalódás az emberekben. Mert a fene egye meg: nem olyanok, amilyennek akarjuk őket.

Sokan szeretik például hangoztatni az őszinteségüket. Az őszinteség belül kezdődik, és kívül folytatódik. A gyakorlatban pedig úgy néz ki, hogy simán közlöd a másikkal: te, én most nagyon lent vagyok, szükségem lenne az energiádra. Nincs kamuzás, hogy jöjjön el egy kávéra, és nincs udvariaskodó kérdés, hogy vele mi van. Ebből is látszik, hogy az őszinteség valójában teljesen mást jelent, mint aminek a többség gondolja. Az őszinteség ilyen foka társadalmilag szalonképtelen, és csak kevesen bírják el, ezért igen ritka.

Pedig a lelke mélyén mindenki arra vágyik, hogy őszinte tudjon lenni. Hogy kimondhassa, ha éppen megtartó energiára van szüksége, és nyíltan megkérdezze a másikat, hogy önszántából akar-e szolgálni vele. Akinek pedig pont többlet jutott belőle, pont olyan tisztázott keretek között adományozhassa a szabad akaratból, tudatosan kérőnek. De lószart szoktuk mi tisztázni a kereteket: csak megálmodjuk, mit várunk el a másiktól, aztán meg puffogunk, mert nem azt kapjuk tőle.

Ezzel az elképzelt szereposztással az a baj, hogy egyáltalán nem vesszük figyelembe a másikat. Kizárólag az lebeg a lelki szemeink előtt, hogy milyennek akarjuk magunkat mutatni neki, s az, hogy milyennek szeretnénk őt látni.

Nem is hús-vér emberek járulnak egymás színe elé, hanem két fantomkép. Pontosabban négy, mert nyilván a másik fél is hasonló szabályok szerint játszik, így hozza a maga kettőjét. És akkor lehet csodálkozni, ha kölcsönös csalódás a vége – megint.

A tisztázás ott kezdődik, hogy megismerjük saját magunkban az árnyékot és a fényt.

Sokan csak az utóbbit akarják észrevenni – nem is tudom, miért. Hiszen sötétség nélkül értelmezhetetlen lenne, nem evilági. Eleinte persze én is betojtam a saját árnyék-énemtől, de mára megszerettem a poénjait. Sőt, néha direkt engedem szóhoz jutni, mert a dualitás világában elég hülyén néznék ki, ha non-stop fényeskednék. (Aki ezt legutóbb eljátszotta, keresztre is feszítették.)

Miután ez az alapszintű önismeret megvan, képessé válunk egyszerre látni a két ellentétes minőséget a másikban. Látjuk a lényét, hogy milyen jellemvonások, szándékok, álmok és vágyak feszülnek benne egymásnak. Tudjuk, hogy neki is megvan a maga dolga, sorsfeladata, vállalása. Ami nem az, hogy az általunk rátestált szerepet eljátssza.

Hanem az, hogy egy kölcsönös tanulási folyamat részeként elhozzon, megmutasson nekünk valamit. Ha pedig sikerül néha a maguk valójában látnunk az embereket és a dolgokat, talán még azt is észrevesszük, hogy az elvártnál mindig sokkal értékesebb ajándékkal gazdagítanak.


Még több:

 

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s