Ha folyton a szívedre hallgatsz, akkor megszívtad

Néha nem a szíved sugallata mutatja a leggyümölcsözőbb utat. Hanem a mindent elsöprő belső ellenkezés, hogy „bármit, csak ezt ne, jaj!”

Nagyon trendi mostanság a szívre hallgatni, szívből élni, szívcsakrát nyitogatni. Amivel semmi baj nincsen, mert becsempész egy másfajta tudatosságot a hétköznapokba – valami olyat, ami a racionalitáshoz képest szokatlan, és gyakran túl is mutat rajta.

A szív szavára figyelni fantasztikus, a világért se beszélnélek le róla. De halkan hozzátenném, hogy bölcsen figyelj rá, mert a szív csalfa. Nem szabad forrásként tekinteni rá, hiszen sokkal inkább antenna, ami különböző csatornákra lehet hangolva.

Akadnak, akiknek a szív-tudatossága már-már összehasonlítható a feltétel nélküli szeretetből táplálkozó isteni tudattal. Ez az überfasza szint, amikor a szív tényleg mindig Az utat mutatja: a fakultatív önszívató körök nélküli Igazit. Az önismeretnek papíron egyre közelebb kéne vinnie ehhez, csak mivel iparággá vált, bizonyos álmódszerek révén megesik, hogy egyre távolabb visz. A másik véglet a kicsi én nyughatatlanul követelőző szíve, ami szüntelen akarástól izzik, mert muszáj valamit megszereznie. Az emberek döntő többsége valahol e kettő között lavírozgat. Én legalábbis biztosan.

Hol a helye? | Fotó: shashisolluna.com

Úgyhogy igyekszem a magasztosabb adásra hangolni a szív-antennámat, de ettől még előfordul, hogy valami gagyi valóságshow-t kezd el venni, és akkor kénytelen vagyok közbeavatkozni a távirányítóval. Élek a szabad akaratommal. Érzem, hogy pillanatnyilag hiába esne jól engedelmeskedni a hívó szónak, az az út olyan célhoz vezetne, amihez valójában nem sok közöm van. Ezért inkább nem moccanok – ami nagy szó, mert amikor rájöttem a szív csalfaságára, előfordult, hogy dacból elindultam az agy diktálta másik irányba, és az pont ugyanakkora kapufa.

Ha megfogadod a tanácsot, hogy mindig hallgass a szívedre, akkor a saját érzéseid játékszere leszel. Azok fognak uralni téged, nem pedig te őket.

A szív néha pont a legnagyobb előrelépést és bőséget hozó lehetőségek elől menekülne. Mert jobban esik neki a birtoklás, a biztonság, a kiszámítható kvázi-szeretet. És mivel emberek vagyunk, ez a fajta kicsinység mindig eredendően benne marad a szívünkben – csak az a kérdés, hogy mihez kezdünk vele. A legjobb elfogadni ennek a minőségnek létezését, és amikor egy adott helyzetben „bekapcsol”, megálljt parancsolni neki.

Persze, ehhez őszinte kapcsolatban kell lenni a szívünkkel. Aminek a sikerességi rátáját gyönyörűen megmutatja a halálozási okok listája. Jó ideje olyan társadalomban élünk, ahol bele szokás dögleni a szívvel folytatott belső harcba. Oké, hogy ez a szív nem az a szív, de mégiscsak úgy vagyunk összerakva, hogy minden porcikánk valami magasabb rendű dolognak az analógiája, s itt nem kell sokat morfondírozni rajta. Szóval a szívre muszáj figyelni, vigyázni, és néha okosabbnak lenni nála. Mert van, amikor valakinek tényleg napi öt hamburger, állandó kanapén döglés, vagy éppen egy bántalmazó kapcsolatot prezentáló másik ember a szíve vágya.

A szívet be kell hangolni a bölcsességre, különben elvisz Kukutyinba zabot hegyezni, és akkor nézhetsz.

Nyilván meg kell járnod Kukutyint ahhoz, hogy ezt megértsd és átérezd. Menjél nyugodtan, nem leszel egyedül, mindig nagy arrafelé tömeg. Csak amikor visszajönnél, jusson eszedbe, hogy még nem feltétlenül a szíved lesz az, ami visszavezet. Sőt, talán lázadni is fog ellene. De az is lehet, hogy tudni fogja az utat, csak mivel megingott benne a bizalmad, nem hallgatod meg. Márpedig akármilyen csalfa is volt, nem haragudhatsz a saját szívedre! Ha megbocsátod neki – és magadnak – az összes eddigi tévutat, máris nagy lépést teszel afelé, hogy bölcsen urald.


Még több:

 

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s