A legnagyobb ezobullshit, hogy Jó és Rossz nem létezik

Ha azt vallod, hogy nincs Jó és Rossz, akkor csak a felelősséget próbálod hárítani – amiért általában nagy árat kell fizetni.

Egy időben én is bedőltem annak a szövegnek, hogy nem létezik jó vagy rossz gondolat, döntés vagy akármi. Mert állítólag minden csak van, és én adok neki jelentést, ami ugye eredendően nincs. Kellett némi tapasztalatgyűjtés ahhoz, hogy a homlokomra csapjak: hogyne lenne, Maaargit! Igen, mindennek megvan ezen a teremtett világon a maga alapvető minősége, csak néha kényelmesebb nem látni. Elfordítani a fejünket, végszükség esetén pedig jól bedugni a homokba. Ez nem tudatosság, hanem struccpolitika.

Van ugye az a ronggyá idézett szöveg, hogy nem az számít, mi történik, hanem hogy miként éled meg. A pozitív szemlélet okot ad rá, hogy frissítő zuhanynak értékeljük a cunamit, és tanítómesterként tiszteljük azt, aki sorozatosan szétszívatja az agyunkat. Ilyenkor jöhet az elmezavar: direkt kifekszünk a méteres hullámok alá a partra, vagy sorba állunk a pofonért, hiszen úgyis a fejlődésünket szolgálja. Márpedig amíg nem óhajtjuk megkülönböztetni egymástól a kívül lakozó Jót és Rosszat, addig sajnos a belül is katyvasz marad.

Farkasokkal táncoló. | Fotó: owu.edu

A Jó és a Rossz fogalmát lehet bonyolult filozófiai, morális vagy akár teológiai problémaként is kezelni. Csak szerintem felesleges csűrni-csavarni. A túlgondolásnak ugyanis az szokott lenni a következménye, hogy á, inkább hagyjuk a fenébe az egészet. Pedig ez most tök egyszerű:

a Jó egységet teremt, a Rossz pedig kétséget ébreszt.

Ennyi. Ezt szem előtt tartva rögtön sejteni kezdi az ember, hogy melyik gondolatnak és érzésnek mi a forrása, s annak a hívó szavát követve merre haladna.

Itt jön a képbe a szabad akarat. Néha úgy tűnik, hogy bosszantóan kevés van belőle, ahhoz azonban éppen elég, hogy jó nagy szarba tudjunk miatta kerülni. A szabad akaratot ugyanis pont a haladási irányunk meghatározásához kaptuk.

Hogyan dönthetnénk el felelősen, merre akarunk menni, ha nem vagyunk hajlandóak elolvasni a táblákat – mondván, hogy úgyis minden út Rómába vezet?

Aha, valószínűleg oda visz, csak nem mindegy, mennyit kell kerülni. Lehet repülővel vagy térden csúszva is menni. Lehet emelt fővel vagy sunnyogva indulni. És lehet boldogan vagy összetörve is megérkezni.

A Jó és a Rossz megkülönböztetése annak a felismerésével kezdődik, hogy igen, van bennünk az utóbbiból is.

Benned is, bennem is. Egyikünk sem teljesen fekete vagy fehér, de vannak világos és sötét személyiség-részeink. A földre született grandiózus jótevők szinte egytől egyig nárcisztikusak egy kicsit, mert a szerep nyilvános felvállalásához némi magamutogatás is szükségeltetik. A nagy tanítóknak bizonyos életszakaszokban biztosan meg kell küzdeniük a küldetéstudat szülte felsőbbrendűségi komplexussal. A hétköznapok csendes hőseit pedig természetes módon mardossa néha a sárga irigység, amiért nem jut nekik olyan hangos elismerés.

Az önismeret lényege, hogy felismerjük, elfogadjuk és tudatosan működtetjük önmagunkban ezeket a minőségeket.

Igen, a Rosszat is működtetni kell. Nélküle nem megy. Az előbbi példákkal élve a grandiózus jótevő csak elképzelni bírná a gigászi cselekedeteit, ha nem hinné el magáról, hogy tud isteni minőséget képviselni. A nagy tanító meg se merne mukkanni. A hétköznapok csendes hősét pedig kizsákmányolná mindenki.

Poláris világban senki sem tengődhet kizárólag fekete, fehér vagy éppen semleges életet álmodva. Néha te vagy a fény az éjszakában. A kétségbeesés óráiban pedig elképzelhető, hogy az univerzum legsötétebb pontjának érzed azt, ahol vagy. Ez a kettősség az emberi természet sajátja. Arra is szolgál, hogy szép lassan ráeszméljünk, kicsoda és micsoda melyik oldalt erősíti bennünk – s annak megfelelően döntsünk.


Kapcsolódó:


Még több:

 

1 Comment

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s