Ne menekülj a szakadék széléről!

Ha mindent kipróbáltál már a terától a piáig, a kézrátételtől a cickafarkig, akkor nem biztos, hogy jó helyen keresgéltél eddig…

Az ember szinte bármit megtesz azért, hogy jól legyen. De csak szinte! Mert van valami, ami sokaknak eszébe sem jut, pedig a nem igényel utánajárást, és nem is kerül pénzbe. Egyszerűbb azt hinni, hogy létezik egy csodaszer vagy módszer, amitől rendbe jön a lélek. Csak meg kell találni, ugye.

Kétségbeesetten szokás kajtatni utána például kocsmában, rendelőben, okleveles energiagyógyásznál vagy gyógynövény-szaküzletben. Rá lehet lelni olyasmikre, amik visszahúznak a szakadék széléről – átmenetileg. És legközelebb már másra lesz szükség, így kezdődhet elölről az egész.

Ez egy körforgás. Eléldegélhetsz benne, ameddig csak jólesik. Szakadékszél, visszamászás, homloktörlés. Ismétlésre állítva az idők végezetéig.

Sara Riches: On The Edge

Úgy tűnhet, hogy folyton a szakadékszélt jelentő helyzet tesz próbára. Pedig nem! Valójában a szakadéktól való félelem. A félelem nem több, mint a saját tudatod terméke. Viszont bőven elég arra, hogy menekülésre késztessen. A menekülés megnyilvánulhat az említett örökös kiútkeresésben. Megnyilvánulhat pánikbetegségben, hogy fizikai tünetekre összpontosíthass a lelki mélység helyett. Megnyilvánulhat öngyilkosságban is, ha még a halál is kevésbé tűnik rettenetesnek, mint az élet.

A félelemnek egyetlenegy ellenszere van. Egyrészt azért nem ajánlgatják lépten-nyomon, mert a menekülésbiznisz igencsak piacképes ágazat. Másrészt pedig azért nem, mert kell hozzá egyfajta belső erő, ami mindenkiben eleve adott ugyan, de többnyire megfeledkeznek róla.

A félelem ellenszere, ha szembenézel vele. Ha bele mersz pottyanni a saját szakadékodba, és alaposan megfigyelni, milyen érzés.

Ugye, van az a pillanat, amikor a vérmérsékletedtől és a helyzettől függően sejted, hogy mindjárt falhoz baszod az étkészletet, zokogva összekuporodsz a sarokban, ordibálni kezdesz, vagy egyszerűen csak a fejedre húzod a takarót, és előreláthatólag soha többé nem kelsz fel. Hát rajta! Mindent bele: dühöngj, sírj, fetrengj… éld meg!

Ne akkor legyél büszke magadra, ha megint sikerül a társadalmi elvárásnak megfelelő szerepet játszva elmenekülni a saját mélységeid elől – hanem akkor, ha teljes önátadásban megtapasztalod, mi zajlik odalent, és onnantól kezdve már tudatosan képessé válsz uralni az erőidet!

Így amikor legközelebb megint közelít a szakadék széle, csak legyintesz: ó, hát ezt jól ismered. És egy félmosollyal nyugtázod, hogy ha egyszer már kimásztál belőle, most is sikerülni fog.


Még több:

 

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s