Mi az a „titkos tudás”, és mi teszi olyan titkossá?

Léteznek olyan infók, amikhez nem lehet csak úgy hozzáférni. Nem lehet őket megvenni, elvenni vagy átvenni.

A titkos tudás nem mindenkié, de nem is a kiválasztott keveseké. Egyszerűen azé, aki képes és hajlandó felismerni. Többnyire kódolva érkezik. Forrásául szolgálhat egy szöveg, egy zene, egy színdarab, egy film, egy kép, egy szobor… satöbbi. Bármi, ami ihlet és kreativitás által jött létre.

Maga az ember sohasem forrás, hanem valamilyen szempontból ideális közvetítő közeg, ami biztosítja az áramlást. Ezért a titkos tudás nem piacképes: nincs benne ego, nincs benne reflektorfény, nincs benne önös érdek.

Rávilágít mindenre. | Fotó: Freestockphotos

Egyrészt pont ez teszi titkossá. Az emberi természet, pontosabban annak is az istenitől elválasztott része. Hiszen ki akarna olyasmit hirdetni, amiből neki semmi haszna nincs?

Ha akad, aki a saját árnyékán túllépve mégis megteszi, azt vagy kiröhögik, vagy keresztre feszítik. Néhányan pont ezt a sorsot vállalták. A többiek inkább kódolják a lényeget – ösztönösen vagy direkt. És csak olyanok tudják megfejteni, akik pedig pont azt vállalták, hogy valamilyen szinten fáklyavivők lesznek.

Nem könnyű szerep.

Nem úgy néz ki, hogy egyszer csak ráébredsz a tutira, aztán írsz róla egy könyvet, amitől mindenki boldog lesz.

Nem úgy néz ki, hogy csettintésre kidolgozol egy varázsmódszert. Mert képtelenség közkinccsé tenni azt, ami tényleg titkos, ergo nem a köznek szól.

Persze, ettől vannak a nyilvánosságnak valódi tanítómesterei, akik akár hozzáférhetnek az említett tudásanyaghoz is. De a lényeg esszenciája náluk szintén rébuszokban marad, és általában pont nem a legértékesebb üzenetekért emelik őket piedesztálra. Hanem azokért, amiket könnyedén meg lehet emészteni. Azokért, amik nyújtanak egyfajta lebutított aha-élményt.

Na, hát a titkos tudás egészen mást nyújt.

Olyan útra visz, amelyiken nem könnyű végigmenni, de még nehezebb visszafordulni.

Muszáj együtt élned a tudattal, hogy látsz valamit, amit a többség nem lát. Sőt, talán pont az ellenkezőjét látják. Mintha a moziteremből kilépve rádöbbennél, mi a valóság, de akinek még ott kell maradnia, hiába noszogatnád, hogy „jaj, gyere már”. Valószínűleg rád fog szólni, hogy hadd bámulja tovább a vetítést, kussoljál. Talán pont szeretetből teszi majd, nehogy hülyének nézzen téged, aki abban a sorban meghallja.

A titkos tudás tehát nem az, amit ha kiposztolsz a Facebookra, akkor egymillió lájkolód akad. A titkos tudás az, ami keretet, hátteret és értelmet ad minden nem titkosnak.

Egyszerre jelent elementáris erejű felszabadulást és súlyos terhet.

Csakis saját felismerés útján lehet hozzájutni, hiszen az egyéni tapasztalatok adják a megfejtéshez szükséges kódkészletet. Ez pedig maga a rejtélyes beavatás. Semmi teliholdkor félpucér indiánszökdeléses szertartás. Mindössze egy rádöbbenés, hogy a színes-szagos háromdés filmen túl is van valami, és nem véletlenül titok, hogy mi.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s