Ezért nem értem az „oltáselleneseket”

Egészen más minőség valami ellen küzdeni, mint valamiért. És szintén külön kategória gyerekeket felhasználni ehhez eszközként.

Előrebocsátom, hogy úgynevezett kuruzsló vagyok. Ami azt jelenti, hogy ismerek és alkalmazok alternatív módszereket, ám ettől még nem égetném el máglyán a klasszikus orvostudomány képviselőit és eszközeit sem. Sőt: abszurdnak érzem magát a feltételezést, miszerint a gyógyítás egy kétpártrendszeres majdnem-diktatúra lenne, ahol vagy ide, vagy oda kell szavazni.

A feje fölött döntenek. | Fotó: vaccines.news

Az ember ugyanis test, lélek és szellem egysége, tehát minden problémát a maga szintjén érdemes kezelni vagy megelőzni – máshogy nincs is értelme. Ezek a szintek ráadásul bonyolult kölcsönhatásban állnak egymással, így bármilyen irányú lehet a gyógyulás folyamata. Elképzelhető például, hogy érzelmileg vagy tudatilag szükséges megpöccinteni valamit a test egyensúlyának helyreállításához, és az is előfordulhat, hogy a fizikai szinten eszközölt változás nyit meg új szellemi dimenziókat.

Nincs egyetemes igazság vagy tuti módszer – egyedi esetek vannak. Éppen ezért baromi kockázatos téríteni, kardoskodni, mellet verni, hogy „nekem van igazam”. Mindenkinek megvan a maga igaza, ami egy saját tapasztalatokon és hallomásokon alapuló, de szerencsés körülmények között formálódni tudó „hozott anyag”.

Az embernek elidegeníthetetlen joga azt tenni a saját egészségével, amit akar. Na, de máséval? Kérésre jól segíteni ebben az egyik legszentebb feladat, ám kéretlenül vagy rosszul az egyik legnagyobb karmateremtő húbazmeg-kategória.

És itt kezdődik a dilemma. Mert az ember azt hiszi, hogy a számára fontosak életébe egészségébe alapjáraton beleszólhat. Vagy esetleg akárkiébe, ha úgy érzi, hogy okosabb. Pedig nem, nem szólhat. Kinyilatkoztathatja, elérhetővé teheti a tudását, ám nem dughatja senkinek az orra alá. Feldobhatja a labdát, hogy na, én ezt mondom; ti mit gondoltok? De nem játszhat kidobósat, aminél fejbe kólintja és a pálya szélére állítja, aki mást mond.

A szabad akarat nem tiszteletben tartásának bármilyen gyógyszeripari terméknél vagy sámán szeánsznál ezerszer durvább kockázatai és mellékhatásai vannak.

Igen ám, csakhogy a gyerekeknek igencsak korlátozott szabad akaratuk van. Nem aláírt nyilatkozatot szorongatva bújnak ki az anyukájukból, hogy milyen gyógymódokra és megelőzési lehetőségre tartanak igényt – s ez így van jól. Mert a „helyettem döntés” édes-keserű kényszerével minden szereplő rengeteget tanul. Elvileg bölcsen vannak kiosztva a lapok.

De vajon mi történik akkor, ha a csemete akaratán kívül egy háború részese lesz? Nem tudom, kérdezem. Engem ez valamiért elrettent. Hogy vannak szülők, akik a saját álláspontjuk demonstrálására nyilvánosan pózoltatják a gyerekeiket. Ráadásul nem valami mellett kardoskodnak, hanem ellenkeznek.

Az oltásellenesek soha nem azt mondják először, hogy az utódaik egészségét tartják szem előtt, hanem azt, hogy a kurva anyját az összes orvosnak meg gyógyszergyárnak, mocsok a világ, összeesküvés van.

És a szerencsétlen kiskölyök ennek az illusztrációja. Ez nem holisztikus szemlélet, hanem az önzés igen magas foka.

Normális keretek között sem a racionalitás, sem pedig az intuíció nem vezet vészmadársághoz. Mindkettőnek pozitív a célja, aminek a megvalósítására nyilván a pozitív szemlélet a legalkalmasabb. Tehát az egészségre törekvés. Aki pedig az egészségre összpontosít, nem azon fog gondolkodni, hogy pont ő – vagy a gyereke – lesz-e az a nagyon-nagyon sokból egy, akinek tégla esik a fejére, s nem jut majd arra a következtetésre, hogy hagyjuk a házépítést, a téglagyártást be kell szüntetni, mert halálos veszélyt jelent.

De éppen attól szép az élet, hogy egyikünk sincs beoltva hülyeség ellen.


Kapcsolódó posztok:


Még több cikk:

5 Comments

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s