Nem közszemlére tenni, ami fontos

Nem az a legfontosabb dolog, amit szétlájkoltatsz a Fészbúkon. Hanem az, amit óvsz, védelmezel, és csak a kiválasztott kevesekkel osztasz meg.

Óriási szerencsém, hogy legzsengébb kamaszkoromban még nem létezett közösségi média. A jó öreg iWiW-en pedig aligha volt divat minden rottyantást kitenni a nyilvános üzenőfalra.

Azért örülök neki, mert a megosztási őrület már szellemileg többé-kevésbé szobatiszta állapotban ért. Így nem nagyon kellett magam után takarítani. És a szüleimnek sem kényszerültem könyörögni például bilin ülős videók utólagos törléséért.

Nem adom. | Fotó: just-pooh.com
Nem adom. | Fotó: just-pooh.com

Az idők persze változnak, úgyhogy a mostanában napvilágot látóknak már természetes lesz szembesülni vele, hogy egykoron kétszázan lájkolták az első ultrahangfelvételüket, és amikor majd maguk is megjelennek az adott kor nagybetűs portálján, az anyukájuk „betaggeli” őket a képen, mint elmosódott babszemet.

Ez valahol elszomorító, hiszen azt jelenti:

a nagy kezdetek legelemibb védőburka mögé is önként és dalolva engedi be a kíváncsi tekinteteket az emberiség.

A közszemlére tételt nem azért tartom veszélyesnek, mert a bűnösöket elvinné a rézfaszú bagoly vagy ilyesmi. Hanem azon egyszerű lélektani törvényszerűség okán, miszerint van az önvaló, s van a kép, amit mutatni szeretnénk magunkról.

Amit közlünk, azzal hatást akarunk elérni.

Figyelmet felkelteni. Szebbnek, jobbnak, sikeresebbnek, boldogabbnak látszani. Nyilván senki sem szeretne önszántából a maga esendő, sebezhető valójában vadidegenek színe elé járulni, vagy ha mégis, akkor pont ilyen dramaturgiai fogással óhajt álszeretetet kivívni.

Ezzel együtt adott a lehetőség, hogy saját felelősségre bármit – vagy akár mindent – megmutass te is.

Vállalva a veszélyt, hogy a kontextusából kiragadva már egészen másképpen fog festeni a megélés.

Kiragadás nélkül viszont képtelenség mások elé tárni, hiszen a kontextus maga a saját életed, aminek hálistennek még a sokdimenziós szagos mozik érájában sem tudod valósághűen rögzíteni minden másodpercét.

A másképpen festő megélés pedig – meghatározásához hűen – egy másik kép. A valóságod kiposztolt másához nem tudsz érzéseket és gondolatokat mellékelni. Megpróbálhatod leírni őket, ami százszázalékosan még a szavak művészeinek sem sikerülhet. Egyrészt azért nem, mert akaratlanul is önreprezentálnak. Másrészt pedig azért nem, mert:

a közönség minden egyes tagja a saját érzéseit és gondolatait fogja hozzátársítani.

Magyarán ítéletet fognak alkotni.

Én is beleestem már abba a csapdába, hogy szívvel-lélekkel fűzött gyöngysort baszarintottam oda disznók elé. Azt hittem, kiállításra készítem, gondosan kipucolt vitrinbe. A jól szituált múzeumlátogatókon kívül azonban dagonyázó röfikék is érkeztek. A nagy számok fránya törvénye!

Az interneten pedig mindig nagy számok vannak. Állati hasonlatnál maradva a tarka kutyának is ötszáz „barátja” van, meg ki tudja, hány „követője” még pluszban.

Hízeleg az egónak a lájkok száma, ennek viszont egyfajta szentségtörés az ára.

Az „itt és most” és a „csak az enyém” szentségről kell lemondani érte cserébe, ami nekem például nem éri meg. Talán valóban közkinccsé válhat valami, amikor már megérett bennem, és a nagy egészbe illő tapasztalattá lett. Addig viszont az én kincsem. Ez adja meg a belső értékét.

Úgyhogy én azt mondom, hogy aki tényleg a saját világának megváltásán munkálkodik, nem fogja kiposztolni. Nem kellenek neki se drukkerek, se ellendrukkerek – teszi a dolgát és kész. Aki tényleg boldog, nem fogja mások orrá alá dörgölni. Nem kellenek neki se irigyek, se csodálók – de a boldogsága még a köszönésén is átragyog.

A többiekben is biztos ott a törekvés, azért szeretnének olyannak tűnni. Sorsjutalom ugyan ritkán jár ezért a fázisért, de egy lájkot tényleg megér.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s