Mit jelent a bizalom?

Kit érdekel, mit művel éppen Jóska vagy Ica, ha sziklaszilárdan bízol saját magadban és a sorsodban?

Én azt mondom, hogy a boldogsághoz bízni kell. A hetvenedik pofára esés után is. Egyszerűen muszáj, mert nélküle jön az „Egyedül vagyok az egész világ ellen” című monodráma – ami amellett, hogy rohadt nehéz műfaj, ritkán kap elismerést, díjat.

Tudom, mert sokáig csináltam. És a legrosszabb, hogy amíg ezt játszottam, mást se tapasztaltam, minthogy tényleg nem bízhatok senkiben, tehát igazam van.

Az égbe vagy a földre? | Fotó: incimages.com
Az égbe vagy a földre? | Fotó: incimages.com

Aztán egyszer csak beugrott, hogy ha valaki méltatlannak bizonyul a bizalmamra, akkor az emberi kapcsolatok első számú szabálya szerint nem egyedül teremtette a kényes helyzetet, hiszen én is részese vagyok az egésznek. Annyiban legalábbis biztosan, hogy hagyom a szívemig hatolni a dolgokat.

Jó, vannak szituációk, amik sírva ordítósan mélyre szúrnak.

Ez nem feltétlenül baj, mert úgy vettem észre, hogy kifejezetten építő jellegű tud lenni, ha a saját hülyeségem miatt ordítok sírva. Na, de valaki másnak a hülyesége miatt?

Persze, ilyenkor meg lehet siratni a másikról alkotott álomképet. De akkor sem volt hiba bízni benne, mert megtanított valamire. Nem arra, hogy nem szabad bízni senkiben! Az a következtetés téves. Amíg makacsul ragaszkodtam hozzá, futószalagon vonzotta be a negatív megerősítéseket, s olyan korlátokat állított körém, amik megakadályozták, hogy teljesnek érezzem az életemet.

Csak hát a bizalmatlanság nem holmi fekete köntös, amit kénye-kedve szerint fel- vagy levehet az ember.

Nekem legalábbis kicsit bénácskán sikerült a váltás, mert miután először, másodszor és harmadszor akartam megszabadulni tőle, olyan büdös nagy frászt kaptam jutalmul, hogy hatökörnek tituláltam magam, amiért egyáltalán próbálkoztam vele. Visszabújni viszont nem sikerült a régi jelmezbe, mert rájöttem: akarok én bízni, de ahhoz előbb jó volna tudni, hogyan kell.

És ezt a hogyant egyetlen mondatból tanultam meg. Fogalmam sincs, kitől hallottam, pedig bőven megérné a forrásmegjelölést, hiszen alaposan felforgatott bennem mindent. Így szólt:

„Az őrangyalodban bízol a legjobban, pedig neki nemcsak az a dolga, hogy megmentsen, ha bajban vagy, hanem az is, hogy odavigyen a bajba.”

Erre természetesen úgy reagáltam, hogy akkor az őrangyal is elmehet a picsába, mostantól inkább nem bízom benne sem, mert nekem aztán semmiféle bajra nincs szükségem. Aztán jobban belegondolva nyilvánvalóvá vált, hogy minden baj után egy kicsit jobb ember lettem.

Nem vagyok a mazochista spiritualitás híve, miszerint kizárólag a pokoli kínok adnak lehetőséget a fejlődésre, hiszen egy pozitív élménynek is lehet hatalmas személyiségformáló ereje.

De a példa jó volt arra, hogy kapizsgálni kezdjem a lényeget:

a megbízhatóságból elégtelenre vizsgázók is őrangyalok egy kicsit abban az értelemben, hogy hozzásegítenek egy tapasztalathoz, amivel gazdagabb leszek.

Már ha így fogom fel. Elvégre felfoghatom úgy is, hogy kurvaanyázva puffogok reggeltől estig, majd vudubabákat szurkálok szíven a telihold fényénél. Nem óhajtok szentfazék szerepben tetszelegni, így bevallom, hogy erre még néhány héttel ezelőtt is éreztem konkrét kísértést. De mivel se vudubaba, se telihold nem volt éppen kéznél, beértem a puffogással, amit aztán nyilván nekem kellett magamban helyremeditálni.

Most ott tartok, hogy bizalmi dilemma esetén igyekszem többé-kevésbé tárgyilagosan megnézni, hol csesztem el, s a választól függetlenül elfogadni, hogy ez megint csak egy tankönyvi lecke, aminél előfordulhat, hogy nekem és a tanárnak két különböző kiadás van meg. Talán ismételni is kell. Tanulni – és bízni – viszont mindenképp érdemes.


Még több cikk:

 

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s