Nálunk is lehet egy Trump

Talán csak percek kérdése, mikor áll egy bűnbakkereső udvari bolond az értelmiségiektől magára hagyott politikai oldal élére.

Donald J. Trump valószínűleg sohasem lesz az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Talán nem is célja, hogy az legyen. Ő csak meglovagolt egy hullámot, és kihasználta, hogy üzletemberként a politikára is kiterjedhet a befolyása. Mert a pénz kéz a kézben jár a hatalommal.

Teljes átéléssel. | Fotó: YouTube
Teljes átéléssel. | Fotó: YouTube

Az ottani választási rendszer különösen kedvez ennek, hiszen közvetett: a választók hónapokkal korábban választókat választanak tagállami szinten, akik várhatóan elkötelezik magukat valamelyik jelölt mellett. A nép csak november elején nyilvánít újra véleményt, amikor lényegében két ember között dől el minden.

Óriási, hogy egy több mint háromszázmilliós országban e két ember közül az egyik pont Trump lett. A közélet narancssárga arcú bohóca, aki fanyar humorával újra és újra földbe döngöli az emberi jogokat. Akik komolyan veszik, egyik nap nőgyűlölőnek tartják, míg máskor rasszizmus vádjával illetik.

Beszédeiről nem lehet eldönteni, hogy tényleg komolyan gondolja-e őket, vagy az egész csak egy más keretek között előadott stand-up comedy. Az Atlanti-óceánon innen nézve néha kifejezetten szórakoztató jelenség, ám sokan itt is megkongatják a vészharangot, ha belegondolnak, hogy például atomfegyverek vészjósló közelébe tudna kerülni.

Az, hogy Trump a világ egyik legbefolyásosabb hatalmának elnökjelöltje lett, mögötte pedig támogatók milliói éljeneznek – akik feltehetően tényleg a Fehér Házba szánják kedvencüket –, nagyon szépen megmutatja, mi történik, amikor egy politikai oldalt magára hagy az értelem.

Jó hír, hogy a másikat nem hagyta magára. De szerintem szegény Hillary sem úgy képzelte, hogy annyi évnyi készülődés után egy udvari bolonddal kell megvívnia a végső küzdelmet. És pont ő nem állhat ki a nyilvánosság elé, hogy „csesszétek meg, ez a Trump egy vicc”, mert neki kell a legjobban tisztelnie a nagy ellenfelét. (Bár kibírt ő már ennél rosszabbat is Bill Clinton feleségeként.)

Trumpnak egyébként pont az a lényege, hogy ő egy vicc.

És mint elmekórtanilag folyton megkérdőjelezett, ámde vitathatatlan gazdasági hatalommal felruházott figura, gyakorlatilag bármit mondhat, bármit megtehet. Közölheti például a nagy tévévitán, hogy csak akkor fogadja el a választások eredményét, ha ő nyer. Nyilván mindenkinek az agyán átfut ilyesmi, viszont illik letagadni. Ő azonban válogatás nélkül mindent kiejt a száján, és pont ennek köszönheti a renoméját.

Parádés egyszerűségével azokat is bevonja a politizálásba, akiket a véresen komolyan vett államirányítási kérdések nem szólítanak meg.

És azokat is véleménynyilvánításra csalogatja, akik komplexebb összefüggések mentén gondolkodnak, csak ebből az egészből már veszettül kiábrándultak. Van az a józanul megfontolt döntési mechanizmus és közéleti légkör, ami ide vezet: „Az előző vezér okosnak hazudta magát, és kiderült, hogy hülye. Akkor már inkább jöjjön az, aki őszinte.”

Ne feledkezzünk meg róla, hogy Magyarországon olyan mértéket kezd ölteni a közéleti kiábrándultság foka, hogy lassan szitokszónak számít a politika.

„Nem trendi” vele foglalkozni, mert úgyis „azt csinálnak, amit akarnak” típusú rendszer van. És mivel a Kárpát-medence lakossága lelki alkatánál fogva hajlamos a demokrácia jelentette felelősség feladására, ez nem az aktuális hatalom hibája. Ha ők nem lennének, mások ülnének ugyanúgy ugyanabban a székben.

Az viszont viszonylag új módi, hogy elvileg lehetne egy „másik oldal”, egy ellenzék, aki bármilyen oldali kormányzás mellett képes volna egyensúlyt tartani. Ez a szerepkör jelenleg mind szervezetileg, mind pedig vezéralakot tekintve üres. Múltból visszamaradt nevek és leendő üdvöskék akadnak, ám egyiknek sincs népképviseleti ereje.

Márpedig félő, hogy ha nincs egy komoly jelölt erre a posztra, akkor előbb-utóbb komolytalan lesz. Egy másik hús-vér udvari bolond, aki komédiává varázsolja az elszürkült közéletet.


Még több cikk:

2 Comments

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s