Félelemből hozott döntések

Mostanában jöttem rá, hogy az ilyenek alapvetően el voltak baszarintva a végeredményüket tekintve. Legalábbis azokhoz képest, amiket lelkes vakmerőséggel hoztam meg.

Említettem már: olyan gyorsan szoktam dönteni, hogy többnyire csak utózmányként tudatosul bennem az útválasztás. Ez továbbra is jellemző rám. Meg az is, hogy a miérteket és a hogyanokat általában csak utólag szeretem sorra venni. Furcsa módon egyébként a múltbéli miértek és hogyanok átgondolása kezdi nálam másmilyenné tenni a jelenbéli döntéshozatalt. Mégpedig úgy, hogy rögtön felismerem, pozitív vagy negatív érzés terel-e abba a bizonyos irányba.

Ez például negatív. | Fotó: Jégkorszak
Ez például negatív. | Fotó: Jégkorszak

Szerencsésnek tartom magam, hiszen sohasem hoztam olyan döntést, amit tiszta szívből megbántam volna. Persze, akadt, amelyik miatt rövid távon szopórollerre pattantam, ám utólag mindig világossá vált az efféle száguldás áldásos mivolta – s az, hogy tényleg a megfelelő cél felé indultam. És akadt, amelyik kívülről nézve talán bátorságról tanúskodott, mégis a félelem motiválta. Nem a valami felé tartás, hanem a valami elől menekülés vágya.

Féltem élni – azért vállaltam túl magamat munkával. Féltem szeretni – azért húztam magam köré falakat. Féltem a pénzszűkétől – azért hajkurásztam akár néhány százasával a forintokat. Féltem a gyengeségtől – azért nem sírtam.

Kisebb-nagyobb döntések százait, sőt akár ezreit hozhattam meg úgy, hogy igazából fostam. Amivel akkor és ott semmi probléma nem volt. Hiszen a félelem evolúciós jelentősége a test, a lélek és a szellem épségének megőrzése. A fosásé meg a tisztulás, ugye. De itt és most valamiért úgy érzem, hogy lejárt az ebből táplálkozó választások ideje.

A félelem-döntés néha olyan, mintha Hosszú Katinka felfújható karúszóval jelenne meg a hajdúnánási strand gyermekmedencéjében, mert hát bármi megtörténhet.

A szeretet-döntés pedig tudja, hogy akármilyen mély a víz, lebegve a felszínen maradhatsz; csupán át kell adnod magad az áramlásnak. Amint elkezdesz kapálózni, még karúszóval felszerelt Katinkaként is telemegy az orrod meg a szád minden jóval.

Én rengeteget kapálóztam. Reklamáltam, ha éppen többet, kevesebbet vagy másmilyet kaptam a sorstól, mint amit a saját magam számára legáldásosabbnak tartottam volna. És küzdöttem egy sort, hogy úgy legyen, ahogy áldásosnak gondoltam. Mert nem tudtam, hogy ez az alapértelmezett mód, amire az egész univerzum működése be van állítva: hogy „gyárilag” minden jól van. Ami nem azt jelenti, hogy nem kell csinálni semmit. Hanem inkább azt, hogy úgy istenigazából nincs mitől félni, s nyugodtan lehet bátornak lenni.

Nem kell félni az élettől – a megélendő dolgok úgyis bekopogtatnak. Nem kell férni a szeretéstől – elvenni semmit sem tud, viszont sokat adhat. Nem kell félni a pénzszűkétől – ha a helyén van az ember, úgyis terem belőle, amennyi kell. Nem kell félni a gyengeségtől – pont a sebezhetőség felvállalásában rejlik a legnagyobb erő.

Szóval ha kell, akár naponta többször is felteszem magamnak a kérdést: „mitől félsz?” Miután megvan a válasz, a következő forduló már az, hogy „mit szeretnél?”

Fejbe kólintott a felismerés, hogy alkalomadtán pont attól félek, amit szeretnék. Ezért hajlamos vagyok előle az ellenkező irányba úszni. Akár gyermekmedencében is találhatom magamat, egy pár felfújható karúszó hathatós védelme alatt. Ami nem rossz, mert tanulságos tapasztalást nyújt, csak hát mit gatyázzak ott, ha a lelkem mélyén egy sokkal több bátorságot igénylő alternatíva vonz?

A szeretet-döntés mindig arról szól, hogy le kell venni a karúszót, és bevállalni a nagyobb medencét, ha van rá mód. És mindig van rá mód.


Kapcsolódó poszt:


Még több cikk:

1 Comment

  1. Nem kell félni semmitől, mindent ki kell próbálni amit jónak látsz, és ezekből építkezni tovább. Rövid az életünk hogy félve éljük le, igyekezni kell amit csak lehet pozitívan felfogni. Nevess sokat, ismerj meg sok embert :)

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s