4 mese felnőtteknek a magyar médiából

La Fontaine ezekhez képest talán smafu. Habár tény, hogy itt is tanulságos állatmesékről van szó…

Budibulvár

A főiskolán volt egy lány, akinek azt mondták, hogy “az anyatejjel szívta magába az újságírást”. Ki mondta? Hát az a kisebb médium, aki a csoport szakmai gyakorlatát bonyolította. A szakmai gyakorlat szorgalmi időszakban heti szintű ingyen tartalomgyártást jelentett, vizsgák idején pedig ezer forintot tehettek zsebre egy-egy nagyon könnyed anyagért az ügyesebbek.

Mennyit ér a sajt? | Fotó: YouTube
Mennyit ér a sajt? | Fotó: YouTube

Ez a leányzó nagyon ügyes lehetett, mert megígérték neki, hogy ha végez, akkor majd főállásban várják a cégnél. Ám a diplomaosztó közeledtével zsíros minimálbér helyett csak annyit kapott, hogy egy év alatt „még nem tett le eleget az asztalra”, úgyhogy néhány hónapig még bizonygatnia kellene a dolgokat.

Pedig szegény olyan naív volt addig, hogy télvíz idején a város összes nyilvános vécéjét lefotózta, és cikket írt róla – elvégre az volt a konkrét feladat.

Sőt: látogatottság-növelő céllal elvállalta, hogy firkant valamit, amiben egyszerre kerül említésre Kiszel Tünde és Geronazzo Mária.

A naivitás szerencsére rögtön tovaszállt a beteljesületlen ígéret nyomán, és a lány az addigi lehetőséget szívből megköszönve, némileg megkönnyebbülve lépett tovább – máshol dolgozva, a tanulást is folytatva.

Azaz csak lépett volna, ha néhány hónap múlva nem éri utol a hír, hogy az egykori gyakorlati hely tulajdonosai kissé jobban zokon vették a visszautasítást, mint ahogy azt mutatták… Valami olyasmit kürtöltek szét az egykori csoport tagjai között, hogy a budibulvár ellen lázadó társuk rejtélyes úton-módon csődbe vitte az apró céget, így még a megszokott módon zsebbe csúsztatott ezer forintokkal sem tudják tovább támogatni a megszűnt lehetőség miatt felbőszült diákhiteleseket.

Pedig csak arról volt szó, hogy jött a következő évfolyam, akik hasonló naiv lelkesedéssel dolgoztak ingyen azért, hogy ott legyen az aláírás az indexükben, tehát újságíróból egy darab sem kellett…


A besúgó

Kevés frissdiplomásnak hullik az ölébe vezető pozíció, jó fizetés és tankolókártyával megspékelt céges autó. Igazából annak az egynek se hullott, akiről tudom, hogy majdnem ez történt vele. A neki címzett ajánlatnak ugyanis volt egy apróbetűs része.

Naponta e-mailben kellett volna tájékoztatnia a fölötte álló keveseket, hogy a ranglétrán alá kerülendő munkatársai szerinte miként végzik el az egyes részfeladatokat, illetve mennyire élnek a szerkesztőségben magánéletet: ki megy be hozzájuk, mennyit telefonálnak és kivel.

A frissdiplomás ezen mélyen elgondolkodott, mint Micimackó a fa tövében, és arra jutott, hogy mindez csupán valamiféle posztszocialista humorbonbon lehet, mert hát a valóságban ilyen nincsen. Aztán kiderült, hogy mégis van, hiszen a „hírszerkesztői képességeit tesztelő próbaidőszakban tényleg várták tőle azokat a bizonyos leveleket.

Egyetlen darabot írt meg, benne körülbelül annyival, hogy a Jucika egy kissé hosszúra hagyta a főoldalon a címeket, és szólni kéne neki, hogy rövidebbek legyenek. Utána pedig felhívta telefonon ama bizonyos vezetői pozíció addigi birtokosát, hogy figyelj már, te nem is mondtad, hogy el akarsz menni…

A válasz az volt, hogy eddig ő sem tudta, de ennek fényében most már tényleg el akar, az információt pedig hálásan köszöni. Egy hónap múlva mindketten máshol folytatták a folytatnivalójukat.


1984

Egyszer hallottam egy szerkesztőségről, ahol gondolatrendőrség üzemelt. Vagy ha az nem is, de monitor-rendőrség és pisirendőrség igen.

A saját fejlesztésű felügyeleti rendszernek köszönhetően ugyanis nem lehetett akármit megnézni a munkára használt számítógépeken.

Egy embernek az volt a fő feladata, hogy a sajátjánál ülve mások képernyőjének a tartalmát nézegesse.

Megrovásban részesült például az, aki képes volt hó elején belépni az internetes banki felületre, hogy utánanézzen, megjött-e a fizetése. Akkor is pórul járhatott volna egyébként, ha épp nem akkor néznek rá, hogy mit művel: egy szoftver valós időben naplózta a megnyitott programokat és webcímeket.

Ugyanezen találmány lehetővé tette az érkezés és a távozás időpontjának rögzítését, illetve a szabály felállítását, hogy aki nyolc óra harmincegykor esik be fél kilenc helyett, annak a napra lebontott keresmény harmada megy a levesbe. Persze, titoktartási nyilatkozatot is alá kellett ott írni. Öt évre. Az öt évek is letelnek egyszer.


Energiaital-lobbi

A média alapvető törvénye, hogy mindenki fölött áll valaki. Még afölött is, akit papíron fővalaminek neveznek ki.

Egy ilyen vel esett meg, hogy egyszer csak határozott kérést intéztek felé: az egyik legismertebb gyártó busás ajánlatának nyomán legyen szíves összeállítani egy egészséges életmódot promotáló anyagokból álló kampány tervét, ami az energiaitalok áldásos hatásáról szól főként.

Sok-sok vitamin, ásványi anyag, anyagcserére jótékonyan ható koffein, és persze kilencven százalék csodatiszta víz. A fő üzenet, hogy napi ötöt nyugodtan meg lehet inni. Kismamáknak is, alkohollal keverve is, mindenképp.

Még egy ügyesen finanszírozott és megfogalmazott kutatás eredményét is elküldték mindehhez csatolmányként, hogy lehet belőle idézni.

A fővalami ugyanúgy eltöprengett, mint a besúgós történet Micimackója, s arra jutott, hogy ezt bizony nem vállalja. A következő levélnek, amit kapott, már a szerződésének felmondása volt a csatolmánya. Nem bánta.

A kampány amúgy nélküle is szépen lezajlott, és az ő egykori munkahelyén kívül olyan nagy médium is letérdelt a nemzetközi hatalmú gyártónak, amit még közéleti kérdésekben is mindenki hitelesnek gondol.


És ez csupán négy mese volt egy egész kötetre valóból…


Még több cikk:

10 Comments

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s