Ezért nem akarok már vezetgetni a médiában

Mégis mennyi annak az esélye, hogy huszonnégy órán belül két „médiás” vezetői pozíció kacsint rá valakire? És annak, hogy az illető mindkettőre csak ennyit felel: „köszönöm, de nem”?

Érdekes dolog ez. Amikor az ember maga mögött hagy valamit – egy helyzetet, egy kapcsolatot, egy minőséget –, az a valami még két kézzel utánakap, hogy maradjál, béjbe. Mintha rafinált ex módjára meg akarná mutatni, hogy a másik mit veszíthet. Igen ám, de én már abban hiszek, hogy minden magam mögött hagyás lehetőséget jelent a szintlépésre, aminél a járulékos veszteség átmenetileg akár óriásinak is tűnhet, ám végül semmiség lesz a nyereséghez képest.

Lesz még ilyenem, de nem így. | Fotó: etsy.com
Lesz még ilyenem, de nem így. | Fotó: etsy.com

Így vagyok a vezetgetéssel. Óriási megtiszteltetés, hogy a múltban rám bíztak ilyet, illetve a jelenben is megtalálnak vele. Igen, szeretek vezetni, és mindig szívesen tettem. Az sohasem vonzott igazán, hogy a népek engedelmeskedjenek nekem. Csak eleinte voltam rá kíváncsi, milyen érzés, de leginkább semleges. Az viszont megigéz, hogy karmesterként irányítsam a saját csapatomat egy cél megvalósításáért. Utóbbi lesz a vezetés.

Én igazából évek óta úgy létezem az onlájn médiában, hogy az istenként tisztelendő kattintásszámot magasról leszarom nem tudom célnak tekinteni. Önmagam számára sem, így sajnos másokat sem tudok miatta megdicsérni vagy éppen lebaszni. Nekem az csak egy adat, amivel nagyon-nagyon sok mindent lehet kezdeni. De pusztán attól, hogy elérjük (vagy nem érjük el) az akármennyit, nem történik az égadta világon semmi.

A normális vezetők márpedig a kattintásokat számolják, míg én a csillagokat inkább.

A napi, heti vagy havi számoknál ezerszer fontosabb nekem a nagy egész. A mennyiségnél a minőség. Állítólag a mennyiségben van pénz, mert ha óránként több kontentet sikerül tojni, az egekbe szökik a hirdetésmegjelenítés.

Óhatatlanul kialakul egy futószalagszerű rendszer, amit szerintem csak vezetgetni lehet, nem pedig vezetni. Mert a számok uralnak benne mindent és mindenkit.

Még a vezetőket is. Őket aztán pláne, mert azok alapján kénytelenek döntést hozni.

Sőt! Nemcsak döntést hozni, hanem irányítani is. Ízlés szerint finoman vagy határozottan rá kell ülniük a Random Mancik nyakára, hogy azok legyenek szívesek hatékonyabban (értsd: még futószalagosabban) dolgozni. És ehhez a vezetgetéshez fizikai jelenlétet kell prezentálni, mert külső kényszeren alapuló rendszert szintén csak kényszerrel lehet fenntartani. Különben nem működik. Különben Random Manci ma csak négyet ír öt helyett, és az bevételkiesés.

Sok ilyen rendszert láttam már belülről.

Közös vonásuk az elképesztő fluktuáció. Nem ritka, hogy az aktuális csapat második legrégebbi tagja is csak néhány hónapja keveredett oda. Az sem ritka, hogy a jelenlévők mindegyike megjárta már az összes nagyobb hasonszőrű céget, és most reménykedik, hogy ez nem olyan lesz. De ha olyan, akkor sincs mit tenni, mert már egyszerűen nincs hova menni.

Nekem semmi kedvem gépezetet vezetgetni, Excel-táblázatok előtt tisztelegni, vagy éppen reggeltől estig tartó helyszíni fejcsóválással másokat munkára ösztönözni.

Én azt gondolom, hogy rég megbaszta az egészet a kutya, ha így kell csinálni. Lélektelenül, valódi cél nélkül. Mert a kattintás meg a pénz sohasem lehet cél. Azok csak eszközök, amikkel akár fantasztikus dolgokat lehet elérni. Lényeges üzeneteket átadni. Segíteni. Informálni. Csupa idealista luxus szarságot, amit nem vagyok hajlandó a fejemből kiverni.

Szóval én majd akkor fogok vezetni, amikor úgy érzem, van mit. Ha nem egy kész rendszerbe kell beállnom, hanem ott lehetek a megteremtésénél.

(De hogy bárki bármikor rám gondolt, azt még egyszer köszi, mert jólesik.)


Kapcsolódó posztok:


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s