Mit ér a nő, aki az első éjszaka után nem takarít ki?

„Mondd meg nekem, hogy mi baj van a mai nőkkel? Én igazán nem várnék el tőlük sokat, mégse lelem a páromat!

Régimódi srác vagyok. Nekem csak annyi kell, hogy rendes lakás, tiszta ruha és meleg étel várjon otthon. Mellettem egy lánynak nem kell dolgoznia, mert szerintem nem az a dolga.

Múltkor is felmentem valakihez, aki azt mondta, hogy rendszerető meg minden… hát ne tudd meg, mi fogadott, amikor beléptem! Rögtön fordultam is kifele. Rendetlenség, kosz, amit csak el bírsz képzelni. Hát hogy lehet úgy élni?

They want to break free.
They want to break free.

Aztán volt olyan lány is, aki az első éjszaka után felkelt, és két és fél órát sminkelte magát. Amit amúgy is utálok! Pláne, hogy annyi idő alatt simán kitakaríthatta volna a lakásomat.

Meg is kérdeztem tőle, hogy nem jutott eszébe. Visszakérdezett, hogy mi takarítanivaló lenne rajta, mert ő nem látja. Ja, mondom, akkor mindegy, hagyjad. Igazából rend van nálam, meg tisztaság, mert én eléggé rendmániás vagyok, ez az egy izém van. De takarítani akkor is mindig van mit!

Nem szégyellem, hogy szoktam takarítónőt hívni, ha úgy adódik. Bár a múltkor kidobtam az egyiket, mert mondom ez nem takarítás, amit ő annak nevez. Sőt arrébb tette a dolgaimat, pedig arra nagyon érzékeny vagyok, hogy mi hol van. Mindennek megvan a maga helye, ahova raktam. Ez jogos, nem?

Szóval én igazán nem várok sokat, csak hogy rend legyen.

Mindenféle korosztállyal próbálkoztam már. A nálam fiatalabbakkal nem tudok normálisan beszélgetni. Őket két dolog érdekli: a lóvé meg a kocsi. Volt, aki első körben rákérdezett ezekre. Azt válaszoltam, hogy munkanélküli vagyok, kocsim meg nincsen. Autókereskedésem van amúgy, de mindegy. Szerintem az lehet a baj, hogy nagyon sokat költök a nőkre. Nekem magától értetődik, hogy meghívom erre-arra, aki egy kicsit is tetszik, csak hát baleknak néznek, és jól le akarnak húzni.

A nálam idősebbekkel az volt a baj, hogy folyton az évek számán túráztak. Hajtogatták, hogy öt-hét évvel öregebbek nálam, pedig engem aztán nem zavart. A beakadt lemez viszont már zavart. A velem egykorúak a legjobbak, olyanokat keresgélek most már főleg. De kezdem azt hinni, hogy reménytelen. Pedig nekem csak egy rendes, kedves lány kell.

Nem ilyen szépségkirálynő, akire ha ránézek, akkor rögtön tudom, hogy nem stimmel.

Mármint külsőre stimmel, csak én tudom, hogy nekem nem olyan kell.

Hanem olyan, aki vár otthon és szeret. Meg kivasalja az ingjeimet.

Én amúgy mindent vasalok, csak a fehérneműt nem. Még sima pólókat meg a farmereket is, mert úgy szeretem. Pedig utálok vasalni, ez igazából női munka lenne, csak hát ugye nő az nincsen. Most gondold el, mennyi mindent kivasalhatott volna két és félóra alatt az, amelyik sminkelt!

Mit röhögsz azon, hogy az első reggelen megkérdeztem tőle, miért nem takarít ki? Már régebb óta ismertük egymást, akkor szerintem már igazán meg lehet kérdezni. Meg amúgy se raboljuk a másik idejét. Annyi sminkkel igazából már mindegy is volt, hogy akar-e takarítani…

Szóval nekem ez az egy rossz tulajdonságom van, hogy régimódi vagyok meg szeretem a rendet.

Vagyis ez lehet kettő, de végül is ugyanaz, nem? Hallod, ha tudsz olyan lányt, aki szeret mosni, főzni meg takarítani, akkor add már meg a számát! Én komolyan nem értem, miért nem találok ilyet. Pedig még dolgoznia se kéne mellettem! Hát köszi a biztatást, hogy majd csak lesz.

Figyelj, te merre mész tovább? Ja, hogy az ellenkező irányba? Pedig olyan jól elbeszélgettünk… Akkor szia!”


Kapcsolódó poszt:


Még több cikk:

13 Comments

 1. Egészen az utolsó bekezdésig azt hittem, hogy egy barátoddal “beszélgetsz”, de az alapján úgy tűnik, hogy egy vadidegen volt, aki épp megtalált téged :D

  Egyébként vessetek a mókusok elé, de szerintem igenis fontos, hogy egy nő rendes, tiszta környezetben éljen (akár ő takarít/főz/mos stb., akár a cseléd/bejárónő/komorna). Ez a későbbi családalapítás, gyereknevelés során jut nagyobb szerephez. Ha a nő arra is lusta, hogy saját maga után takarítson, rendet rakjon, akkor mi lesz, ha a gyerek után kell majd megtenni ugyanezeket? Egyébként úgy gondolom, hogy az ember alapból igényli, hogy egy bizonyos szinten kulturált környezetben éljen. Én is szeretek úgy hazaérni a munkából, hogy nem szétdobált ruharengeteg vár, el van mosogatva, meg ilyenek. A takarítás gyakorisága (vagy a kosz mennyiség elviselésének foka) egyénfüggő. Én pl. hetente takarítok, de van olyan ismerősöm, aki kétnaponta. A vasalás ugyanez. Én utálom, ezért mindig igyekszem olyan ruhákat venni, amiket nem kell vasalni :D (a farmervasalást viszont én sem értem…). A sminkelést is valószínűleg azért hozta fel a srác, mert oké, hogy a nő ad magára, de az ne más rovására menjen (ez az ő szemében a takarítás). (Egyébként 2,5 óra szerintem is rengeteg! Most belegondoltam, hogy én 4.30-kor kelek, hogy beérjek 6-ra a munkahelyemre, vagyis 2-kor csörögne az óra, ha sminkelnék is? :D)

  Summázva, én megértem, hogy miért zavarják ezek a dolgok a srácot, csak azt nem értem, hogy miért panaszolta el ezt neked. :D (Egy kis plusz info, hogy hogyan kezdődött ez a “párbeszéd”?)

  Kedvelik 1 személy

  1. Az állítás simán működhet így is: férfinél is fontos lehet a rendes, tiszta környezet. Ha ezt tartja értéknek, és nem más mentén éli az életét. Én sem szívesen ölöm az időm abba, hogy nett és tip-top legyen a kecó, ráadásul hogy mit nevezek rendnek. És nem feltétlenül lustaság áll amögött, ha egy atomrobbanásnak néz ki a lakás, csak más a prioritás, és akar a halál ezen görcsölni, jaj, mások szemében elég fáin-e a terep. Ez megint arra pedálozás, mások mit gondoljanak rólam a lakhelyem láttán. Megfelelési kényszer szagú.

   Miért a nőnek volna szükséges a rendre ügyelnie a lakásban? Miért kéne összeszednie, NEKI összeszednie bármit is a gyerek után? Cselédes ugrálásnak tűnik, olyan tipikus elvárt és megszokott feladatnak, aminek szükségességét megkérdőjelezem.

   Kedvelés

   1. “És nem feltétlenül lustaság áll amögött, ha egy atomrobbanásnak néz ki a lakás, csak más a prioritás” -> Ez így van. Mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen.

    “mások szemében elég fáin-e a terep. Ez megint arra pedálozás, mások mit gondoljanak rólam a lakhelyem láttán. Megfelelési kényszer szagú.” -> ha valaki ezért csinálja, azzal én sem értek egyet. Én minden, amit a saját háztartásomban csinálok (vagy nem csinálok), azt azért teszem, mert nekem úgy a kényelmes, én úgy szeretem és a férjemnek is megfelel (pl. nem mosok szombaton reggel 7-kor, mert ő még alszik)

    “Miért a nőnek volna szükséges a rendre ügyelnie a lakásban?” -> Nem csak neki, persze a férfi is tegyen rendet maga után, de alapjáraton inkább a nőkben van meg az a tulajdonság, hogy rendet tartsanak a háznál (persze ez nagyban függ attól, hogy milyen nevelést kaptak anno).

    “Miért kéne összeszednie, NEKI összeszednie bármit is a gyerek után?” -> Az első 1-1,5-2 évben muszáj lesz, mert nem fogja tudni a gyerek feltörölni maga után a kiborított tejet. Később a szülő felelőssége megtanítani a kölykét, hogy rakjon rendet maga után, takarítson fel/ki stb.

    Kedvelés

  2. oszkáros útitárs, 1x beszéltünk az életben :)
   olyankor sok minden kijön az emberekből…

   a mókusok részemről most hoppon maradnak, mert én is azt vallom, hogy a férfi és a nő akkor teljesedhet ki egymás mellett, ha mindketten felvállalják az általuk ideálisnak tartott saját nemi szerepmodellt. ami egyébként nálam is a klasszikus lesz szerintem. szívesen gondoskodom én a tisztaságról, amíg az úriember nem kifogásolja, hogy kiadom a munkát alvállalkozónak :)

   vasalóm momentán nincsen, illetve vasalni való cuccaim sincsenek, szóval nem tudom, mit lehet ennyire rábuzulni a témára. kivéve olyan szakmáknál, ahol kötött az öltözködési etikett, mert pl. bankigazgató nem járhat mindig hippire gyűrt lenvászon ingben :D

   smink: nálam félóra az alkalmi. annál több időt szántszándékkal se tudok vele eltölteni. a csaj talán lealapozta magát tokától bokáig…

   Kedvelik 1 személy

   1. Így már értem, miért mesélte el búját-baját az illető, szegényt lehet, hogy máshol meg sem hallgatják, zárt kocsiban meg nagyjából kényszerítve van a partnere, hogy végighallgassa…

    A többivel abszolúte egyet értek, nincs is mit hozzáfűznöm :)

    Ui.: A Queen-es szemléltetésért meg big riszpekt jár ;)

    Kedvelés

 2. Mintha valami rendező algoritmus működne, ami következetesen szarul rendezi össze az egymásba futó potenciális hosszútávúkapcsolat-partnereket. (Szándékosan nem ellenkező neműeket írtam, nem gondolom ugyanis, hogy azonos neműeknél ne így működne, bár kétségtelen, hogy abban nincs tapasztalatom, de még információm se.) Én pl. a mindenben-páromat keresem, akivel kb. úgy oszthatjuk meg egymással az életünket, ahogy Neytiri és Jake az Avatarban. (Ciki, nem ciki, nekem tényleg ez kell. Egy olyan, akinek szintén ez kell.) Persze van sok más is, pl. a legsúlyosabb, hogy olyan mértékben vagyok mérnök, ami már komolyan más rovására megy. Erről nem tehetek, így születtem (tényleg), ráadásul élvezem is, tehát eszem ágában sincs tenni ellene. Ez azért eléggé lehatárolja azt a halmazt, akivel kompatibilisek vagyunk egymással. (Ki is terjesztettem a keresést bőven Magyarország határain túlra, ami tőlem elég vad lépés, nem tudom, ezt kifejtettem-e már itt valahol.)
  Amúgy cseszett rendetlen vagyok, nem vagyok hajlandó a szükségesnél 1 nanoszekundummal sem több időt eltölteni olyan tevékenységgel, aminek (szerintem) a világon semmi értelme. Az ingeimet meg ki tudom vasalni magam is, ráadásul szeretek is vasalni. (Ha kell. Ha nem, vagyok pólóban, egyszerűen elveszem a mosott ruha kupacból a legfelsőt. Egyébként nálam az, hogy női munka, meg férfi munka nem értelmezett, legfeljebb én nagyobb cementes zsákot viszek, mert elbírom.)

  Kedvelés

  1. ja, a mindent vagy semmit felállásban sejtem a lényeget én is. a life partner mindenben partner, és nem este hatkor kezdődik a nap közös része, hogy “szia, mizu?”

   majdnem megkérdeztem, hogy az “olyan mértékben vagyok mérnök” enyhe (vagy nem enyhe) rendre kiterjedő ocd-t jelent-e, csak aztán láttam, hogy nem :)
   én is valahogy így vagyok a tárgyi káosszal: nem feltétlenül akarom uralni, mert annyi más uralnivaló akad…

   tetszik a hozzáállásod, drukkolok a kereséshez, aztán majd küldjetek egy pálmafás közös képet ;)

   Kedvelés

 3. Nekem az a benyomásom, hogy az úriembert anyuka nagyon elkényeztette gyerekkorában. Meg azt amúgy sem bírom, hogy valaki baromi rendszerető, de ha egy tollat arrébb kellene tenni az ügy érdekében, arra már képtelen. A nő csak arra kell, hogy takarítson, meg inkább takarítónőt fizet, hogy ne neki kelljen takarítania?! Ez milyen már?!
  Jó nyilván, nem a takarítás a lényeg, hanem a betokosodott gondolkodásmódja, de a szöveg vagy inkább nyavalygása kellős közepén félbe szakítottam volna egy költői kérdéssel: “És ha magad csinálnád meg, akkor mi van? Beesik eső?”
  És amikor nincs se takarítónő, se házi tündér barátnő, olyankor katasztrófa övezet az egész lakás?

  Kedvelik 1 személy

  1. csak azért nem szakítottam félbe, mert látszott rajta, hogy a takarítás nála a gondoskodás egyenrangú szinonimája, és igazából arra vágyik, hogy valaki materiális szinten így gondoskodjon róla :)

   a tisztaságmánia – mint minden mániás-rögeszmés gondolati minta – valószínűleg csak “ürügy” vagy “pótlék”, mint egyébként szerintem mindenkinél.

   abban pedig igazat adok, hogy ha valakinek van egy ilyen kényszeres dolga, érdemes inkább egyedül elintéznie, illetve gondoskodni a plusz szükséglet kielégítéséről, és nem egy másik embert terhelni vele.

   Kedvelik 1 személy

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s