Levél annak, aki félelemből eszik mindenmentes szarokat

Istenke elhalmozott téged minden földi jóval, hogy a testedet megfelelően táplálhasd. De te inkább fejvesztve rohansz zöldbanán lisztért a bioboltba.

Még szerencse, hogy okosabb vagy annál, aki ezt a sok romlásba taszító, hizlaló és betegítő baromságot kitalálta.

Nem is tudod, mivel kéne kezdeni a feketelistát. Talán a gabonával, mert több mázsányi futószalagon gyártott kenyér bekajálása után levontad a következtetést, hogy a megannyi összetevő közül még véletlenül sem a biztatóan csengő E-nyócezer, hanem a dietetikai szitokszóvá aljasult glutén puffaszt?

Érdekes bevásárlólista. | Fotó: theiapolis.com
Érdekes bevásárlólista. | Fotó: theiapolis.com

Vagy inkább a tehéntejjel van a legnagyobb baj? Hiszen nem születtél te borjúnak, hogy szopjad! Ha csak eszedbe jut a fehér lötty, máris spontán rád jön a cifra. Színtiszta mázli, hogy már jövő májusig elálló növényi tejeket is tudsz vásárolni.

S a húsról még nem is beszéltünk, amitől a béka feneke alá süllyed a rezgésszinted – bár sokkal kevésbé üt be a krach, ha „boldog csirkét” veszel a hipermarketben. De a tojását annak se ennéd meg, mert az pedig csirkeembrió, szentséges Szűzmária az égben!

„Hát hogyne kerülném el, ha egyszer fosok, hányok, rosszul vagyok tőle?” – kérdezed. Én erre azt felelem, hogy…

többnyire nem magától az ételtől van bajod, hanem attól, ahogy (nem) eszed. Attól a rengeteg félelemtől és ellenérzéstől, amit hozzá társítasz.

A korlátoktól, amik szimbólumként beégtek a tudatodba. Mert nincs gonosz kaja.

Egy kiegyensúlyozott, önmagával és a környezetével harmóniában élő, egészséges embernek például akkor sem emelkedik határérték közelébe a vércukorszintje, ha kíváncsiságból betol pár kanál kristálycukrot éhgyomorra, mert úgy tartja kedve.

Nincs olyan étel, ami pusztán a molekuláris szerkezete révén rosszat tudna csinálni veled.

Nincs olyan konyhai hozzávaló, amitől néhány óra múlva falás- vagy idegrohamod lenne. Nincs olyan hamburger, csokoládé vagy pizza, aminek bármiféle galibát okozna az alkalmankénti elmajszolása. Persze, csak ha tisztában vagy ezzel.

Mert ha beprogramoztad az agyad legmélyébe, hogy hízol másfél kilót egy Burger King plakát látványától, akkor előfordulhat, hogy az anyagcseréd ezt a világ első számú törvényszerűségének valami csoda folytán – az elvárásodnak megfelelvén – gyönyörűen meg is valósítja.

A tested azt is parádésan megvalósítja, hogy ha mindentől félsz és mindent károsnak tartasz, akkor egy idő után már Kiss Mariska Önjelölt Táplálkozástudományi Pápa hiperbio szénhidrátcsökkentett máriatövismag lisztjétől úgyszintén összeszorított ülőgumókkal masírozol a klotyóra.

Persze, mindig lesz egy újabb műreceptgyűjtemény vagy diéta, amibe belevághatsz – mert ez egy kortünet, amiben mélabús panaszáradattal elevickélnek néhány száz millióan.

Pedig a Rend és az Egészség forrása szerintem nem egy tegnapelőtt felfedezett forradalmi szuperételben van. Hanem benned.

Akármilyen problémával küszködsz most éppen, akárhány dologról hiszed, hogy nem eheted meg, a kulcs ott lapul a kezedben. A fejedben, a szívedben.

Amit érzel és gondolsz magadról, s a világról, beleivódik az ételbe.

A teremtő meg csak pislog, mert jó eséllyel tökéletesen mindenkompatibilisnek tervezte az emésztőrendszeredet, ám te újabb életmódguru előadásán siránkozol a közönség soraiban ücsörgő sorstársaidnak, hogy szerinted mégsem.

Kívánom neked, hogy amikor készen állsz rá, szabadon és boldogan ehess mindent. Akár zöldbanán lisztet – de menekülés helyett már csupán azért, mert kíváncsi vagy az ízére.


Még több cikk:

 

 

6 Comments

 1. Jókat somolyogtam olvasgatva a posztot, mivel régebben egy női kollektíva egy szem férfi képviselőjeként a monitorom mögül pislogtam végig az emelkedett hangnemben folyó beszélgetéseket. Mondjuk elkerekedett a szemem, mikor kiderült, hogy vannak arckrémek, melyek “kőolajat tartalmaznak és úgy fog lehámlani rólad a bőröd, mint a pergamen”. Te szent szar! – gondoltam magamban. És csak ekkor jött a többi, nagyon trendi kaja, diéta, “én? azt? nem eszem, mert mérgező!” – majd 15 perc múlva kiment a céges kávéfőző géphez egy erős feketéért a cigarettája mellé.
  Szal nagyjából egyetértek Veled a posztban foglaltakkal, bár az én világlátásomnak kicsit sok a pozitivitás, hisz jártam már sertés feldolgozó üzemben és tisztában vagyok a műbeles virsli tartalmával vagy éppen a májkrémével. Amondó vagyok, hogy érdemes változatosan, jó sok gyümölcsöt meg zöldséget enni, legalább szezonban.
  De most hogy így monologizálunk legszívesebben jól betolnék egy orbitális tányérnyi, ragadós, sűrű szaftú marhapörköltet, kifőzött, tejfölös tésztával! :D

  Kedvelés

  1. azt szoktam mondani, hogy az tud élni, aki tud enni…
   egyébként nincs egészségesebb étel annál, mint ami jólesik.

   ps: szerintem az ország napi zöldségszükségletének jelentős hányadát én tüntetem el egyedül :)

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s