Így ébredtem rá a kurtizánságomra

Rám vetült a bűn éjsötét árnyéka, miután Facebook-publikusan részt vettem egy előadáson, aminek az volt a címe, hogy „Kurtizánok erényei a hétköznapok gyakorlatában”.

Álmomban sem gondoltam volna, hogy még mindig ekkora tabu ez a téma. Éreztem én, hogy izgalmas homály övezi – elvégre ezért lettem rá kíváncsi magam is –, ám azért meglepett a messziről visszahallott vélemény, miszerint „biztos azért költöztem el otthonról, hogy kurtizánkodhassak”.

A következtetés alapja pusztán az előadáson való részvételem, illetve az, hogy a Goodreads-es adatlapomon látszik: nemrég elolvastam egy erről szóló könyvet.

Nem árt némi ész. | Fotó: kinopoisk.ru
Nem árt némi ész. | Fotó: kinopoisk.ru

A helyzetet árnyalja, hogy az ősi mesterség bőven megmagyarázná, miként kerültem elég kellemes környékre, továbbá miféleképpen tölthetek fel a gasztroblogomra télvíz idején színes-szagos saláta receptet. Igen, sikerült megtanítani magamat arra, hogy szégyentelen bőségtudattal éljek, aminek már szépen formálódik az anyagi lenyomata – de ehhez tényleg egy út vezethet?

Milyen világ ez, ahol annyi idős fejjel dugnak a lánykák, hogy én akkor még javában barbiztam, viszont ha egy felnőtt nő elmegy egy „kurtizános” eseményre, rögtön akad, aki a szívéhez kap? Milyen világ ez, ahol ingyen lehet húst kapni, és a nagy többség ezzel a híg levű konstrukcióval be is éri? Milyen világ ez, ahol férfiak és nők minden értelemben hajlandóak tömegesen kurvulni, de ha meghallják a „kurtizán” szót, akkor lerepül az agyukról a gépszíj?

Mert ha nem is tudják, de a lelkük mélyén sejtik: a kurtizán veszélyes teremtés. Olyan, aki testi-lelki-szellemi egységben leledzve képes másnak is átadni ezt az élményt. Nem holmi házsártos picsa, akivé már egy feledik évfordulóra készülő tinilány is képes válni.

A kurtizán nem oldalborda, hanem egyenrangú partner, akivel lehet beszélgetni. Nem a főút mellett áll, hogy leszopja a kamionosokat ötezerért, és nem is pénzzel bélelt vén szivaroknak dobja szét a lábát egy újabb kabrióért. Azt csinálja, amit akar és szeret, éppen ezért öröm a közelében lenni. Szabadság illata lengi körül, nem pedig olcsó kölni.

A kurtizáni minőség egyébként mindenkiben ott rejtőzik.

Monogám emberként, párkapcsolatban élve is lehet kurtizánnak lenni. Szerintem akkor izgalmas csak igazán, hiszen olyan – ma sajnos ritka – szövetséget teremt, ahol a nő nő, a férfi pedig férfi.

Sőt, a munkában is lehet kurtizánnak lenni.

Derűsen fedeztem fel a párhuzamot, hogy ott én bizonyos értelemben az vagyok, nem is kicsit: megadom a megbízóimnak, amire szükségük van – de csakis akkor, ha ez mindnyájunknak jó, és előmozdítja a kölcsönös fejlődést. Sokat tudok nyújtani, mert beleteszem a lelkemet is; így igazából nem a teljesítményemet, hanem az időmet kell megfizetni.

Ha tehát tágabban értelmezzük a fogalmat, helytálló a megállapítás, miszerint összekurtizánkodtam a saját valóságomat.

És milyen jólesett – sőt: esik nap mint nap –, hajjaj! Úgy is mondhatnám, hogy kurva jól, csak hát az elején látszik, mi történik, ha valaki keveri a két definíciót…


Kapcsolódó poszt:


Még több cikk:

 

8 Comments

  1. Egyetértek ! Fura prüd, “önmagából ki nem látó” világban élünk .. s nem akarom puffogtatni, hogy magában a gerendát se… :) Köszönöm, érdekes tanulságos, elgondolkodtató volt a cikk.

    Kedvelés

  2. Nagyon köszi a cikket Tempty, élvezet volt olvasni a soraidat és annyira igaz, amiket írtál, ezekhez tényleg nem is kell kommentár, így kerek a történet :)

    Kedvelés

  3. Miután feltártad a kurtizán anaológiáját, kíváncsivá tesz, mint férfit: kik a ‘strigó’ a rendszerben? (kiadó, elektronikus médiafelület..?)

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s