A te halálodat hányan lájkolnák?

Divatba jött a halál-lájk. Néhány éve még elképzelhetetlennek – vagy legalábbis tahóságnak – számított, hogy egy gyászhír alatt megnyomjuk a „Tetszik” gombot.

Mádl Ferenc 2011-es jobblétre szenderülésekor hetedhét országra szóló csetepaté lett belőle, hogy nem jelenhetne-e meg a Facebook posztok alatt is inkább a mérsékelt népszerűségnek örvendő „Ajánlom” felirat. A fejlesztői felületen ugyanis ki lehet választani, hogy a kettő közül melyik látszódjon a weboldalba ágyazott „Like” gombon.

Máig sincs szó szerinti kontent lájkolás például az Indexen, az Origón és a HVG online-on.

Ennyiért már érdemes volt élni? | Alap fotó: globe-views.com
Ennyiért már érdemes volt élni? | Alap fotó: globe-views.com

A köznyelvből viszont kihalt az ajánlós alternatíva; jó néhány híres és kevésbé híres felebarát pedig utána. Az egyszerűségre törekvő netes világban valahogy kézre esik egyetlen gombnyomással közölni: „igen, tudomásul vettem, őszinte részvétem”. Mivel a tetszikelés van ott, hát az tölti be ezt a szerepet.

Ha a „Tutáliber-máliber” lenne az egyetlen gomb, a nép arra nyomna rá – jobb híján.

Odaföntről David Bowie, Alan Rickman és Celine Dion férje most bizonyára meghatva szemlélné, hányan tutálibermáliberezték földi pályafutásuk befejeződését.

Én bevallottan nyelvbuzi vagyok, úgyhogy birizgálja a csőrömet a dolog. Van egy rakás kifejezőbbnél kifejezőbb megoldásunk, erre belájkoljuk a gyászhírt, mert jobbat nem tudunk.

Imádom a jövevényszavakat, a furán magyarosított átiratokat, a Dzsenifer-féle fonetikus nyalánkságokat – szóval végképp nem óhajtom hazafias színekbe öltöztetni a jelenlegi legnemzetközibb szájtot. Sőt, a felvetés még csak nem is nyelvfüggő, hiszen a lájkoláshoz nagyjából minden tájon ugyanaz a pozitív jelentéstartalom társul.

Nekem még egy jó darabig az fog a halál-lájkokról eszembe jutni, hogy „tetszik, hogy kinyiffantál, baszki”.

De ez amolyan egyéni szoc., talán egyedül vagyok vele a világon. Az eszemmel tudom én, hogy ez a részvétnyilvánítás, a tiszteletadás jele. Csak néha más, amit gondolok, és más, amit érzek.

Most ugrik be egyébként, miközben írom ezt: tavaly ősszel minden tele volt vele, hogy Zuckerbergék új lájkalternatívát fejlesztenek, mert a jelenlegi nem passzol a szomorú hírekhez. Mondjuk, ha a szomszéd kiírja, hogy felakasztotta magát a hosszú szőrű tengerimalaca, talán őszinte részvétnyilvánítás végett sem célszerű lájkolni, hiszen átjön, hogy miként lehetsz ekkora paraszt.

Mármint nem a tengerimalac jön át. Ő ugye sajnos meghalt. Meg talán a lájkutód elképzelés is, mert egyelőre sehol sem láttam megvalósulni. A gyors egymásutánban távozó nagy nevek viszont rávilágítanak, hogy bizonyos tekintetben nincs is rá szükség. Megteszi a jó öreg tetszikelés is.

És lassan eljön az az idő, amikor nem az lesz mérvadó, hányan vannak jelen valakinek a temetésén, hanem az, hogy hányan lájkolták a halálhírét.

Szinte látom a saját generációm tagjait, amint megőszülve, glóriával a fejük fölött lóbálják a lábukat egy bárányfelhő szélén, és wifi-jelszót kunyerálnak Szent Pétertől, hogy egymással versengve gyorsan ráfrissítsenek, mennyi az annyi.


Még több cikk:

 

17 Comments

 1. Szia! Mind közül a legjobb az, amikor vki olyannak kívánnak boldog szülinapot a “fészlakó” ismerősök, aki már nem is él. És teszik még többen azután, hogy vki kiírja konkrétan, hogy Gizike már X éve halott, ne kívánjatok neki már boldogabbat…! A fő probléma az, hogy megérkezik az értesítés a jeles napról és boldog boldogtalan felköszönti, de annyira sem érdekli, hogy él vagy hal-e, hogy el olvassa a többi bejegyzést, hátha már nem… :/ Amúgy “Cukinak” olyan újítást kéne bevezetnie, hogy ha 1 évig semmilyen tevékenységet nem mutat az illető az oldalán, akkor törlődjön, ha pedig mégis él és virul akkor egy egyszerű íméles visszaigazolással újra élesszék az oldalát, mert ezek a félreértések mindennél gázabbak :(

  Kedvelés

  1. ez még a jobbik eset… sokkal pikánsabb, amikor az elhunyt pl. a nav-tól kap levelet :P
   (erre egyébként már folyamatban van a megoldás, csak egyelőre nem találták meg a tökéleteset.)

   Kedvelés

   1. Az elhunytnak valóban minden mindegy, de a vele “barátságban” maradt rokonoknak fájó sebeket tép fel a sok tirpák ismerős azzal, hogy minden évben vezényszóra elküldi az üdvözletet!
    A probléma sürgető, mert a fejlett féltekén már majdnem mindenkinek van frászbuk regisztrációja, sok öregnek is, és egy lájkkal nem lehet minden életeseményt elintézni! Tényleg kéne több funkció is, egy egyszerű “nemlájk” is jó lenne kezdetnek, azt is már mióta tervezik és még mindig semmi… Bár lehet, hogy akkor meg a “nemlájk”-okért menne a virtuális csata, a sok agyhalottól ez is kitelik…

    Kedvelés

    1. @Melinda: ha nekem lesz ilyen rokonom, és ilyesmi történik, egyszerűen megírom az illetőknek, hogy a szülinapi jókívánság alanya meghalt. Egyébként az FB-n tudtommal már meg lehet adni embert, aki halál esetén kezelheti a fiókot. Nyilván van valami “meghalt-flag”, amit beállítva nem jeleníti meg a szülinaposok között.

     Kedvelés

 2. Párszor már én is “tetszikeltem” gyászhíreket, de kizárólag részvétnyilvánítás címszón. Mostanában már jól meggondolom, hogy kattintok-e, mert állandóan megy a háború a jelenség miatt. Inkább kivonom magam az ilyenből, csak hadd éljek békében (meg az eltávozott személy is) c:

  Kedvelés

  1. most ha aljas lennék, akkor mondanám, hogy egy “részvétem” gomb máskor is jól jönne (pl. bevallottan nem működő párkapcsolatok eljegyzési fordulata, 16 éves lányka terhes pocakja, egy-egy rosszabbul sikerült szelfi, stb. :D)

   Kedvelik 1 személy

   1. Meg amikor valaki kiír valamit, amitől rettentő okosnak akar látszani, azokról nem is beszélve, akik óránként telepakolják a timeline-t mindenféle bullshittel… [Ez itt a híres not impressed arckifejezésem helye] :D

    Kedvelés

 3. Engem is legalább annyira zavar a jelenség, mint téged. Lehet, hogy túllihegem, de szerintem a sokadik ilyen telelájkolt gyászhír még károsan is hathat az ember pszichéjére. Úgy értem, sokaknak alapból fogalma sincs, hogyan dolgozza fel a gyászt, a halált és ez az egész szerintem még ront is a helyzeten.

  Kedvelés

 4. Internet csak a pokolban van. Ezt egy viccből tudjuk, mely szerint a mérnök meghal, és tévedésből (haha!) a pokolra kerül. Ott aztán nekilát sörcsapot, klimatizálást kiépíteni, bevezeti az internetet, szóval végül egészen élhető helyet csinál a pokolból az ördögök és a többi fogvatartott nagy megelégedésére. Ennek eljut a híre a mennybe, mire az Úr levelet ír Lucifernek (internet nincs) azzal, hogy tévedés történt, és szeretnék, ha a mérnök a mennyben folytatná az örökéletét. Lucifer (miután a mérnök tonert cserélt a nyomtatójában) visszaír, hogy hát ez sajnos nem fog menni, isteni döntéssel került ide, és ki ő, hogy az Úr ítéletét felülbírálja, meg különben is, a mérnök tökre megszokott ott, és meg is szerette mindenki.
  Na erre az Úr újabb levelet küld, hogy
  – Akkor kiperelem belőletek.
  Lucifer válasza:
  – Oké. És hol találsz ügyvédet?

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s