Itt görnyedek egy koszos és levegőtlen koppenhágai szoba ágyán, viszketős pokrócba csavarva. Fűtés nincs, az időjárás leírhatatlan – ötödik napja vacogok, fagyási sérüléseim vannak.

Az ember azért lát világot, hogy tanuljon. A világról és saját magáról. Én például most tudtam meg, hogy talán luxusnak tűnő igények ébredeznek bennem, amik ha nem teljesülnek, akkor néhány kellemes pillanatot leszámítva nyekk a közérzetemnek.

Szégyellhetném is, hiszen sokan boldogok lennének, ha akár így utazhatnának – nekem viszont tuti nem lesz több ennyire pénztárcakímélőnek szánt utam.

Tiszta tükör.

Tiszta tükör.

Július közepén jött szembe a hihetetlenül olcsó fapados repjegy. Rögtön lecsaptunk rá a barátnőmmel. Nekem az volt az a hónap, amikor nem tudtam, honnan lesz rendszeres, fizetésnek tekinthető bevételem, neki pedig épphogy járt egy minimálbérnyi összeg. De menni azért jó, ilyen lehetőséget kihagyni vétek… Úgyhogy a szállást nemsokára egy jó értékeléseket bezsebelt, igen kedvező árú Airbnb-s szobával oldottuk meg.

Ahol az első estén kiderült, hogy nincs fűtés – sőt, a fürdőszobának nevezett fura helyiségben úgy egyáltalán fűtőtest sincs –, van viszont fura szag, papírvékony a falak, és olyan iszonyatos robajjal recsegő padló, hogy valahányszor valaki elsétál az ajtó előtt, olyan, mintha az illető be akarna rontani. Márpedig gyakran elsétálnak, a vécé például ritkán szabad. Ez mondjuk tényleg a legkisebb baj.

A legnagyobb, hogy ötödik napja folyamatosan fázom idebent éjjelente, nappal pedig az odakinti ötven kilométer per órás jeges szél varázsolt vörös foltokat az arcomra, a kezemre – sőt még a fülcimpámra is. Én nem tudtam eddig, hogy lehet ennyire fázni. Sose voltam különösebben vacogós, viszonylag széles a hőmérsékleti tartomány, amiben komfortosan elvagyok…

De most fáznak a csontjaim, fázik a lelkem, és fogalmam sincs, hol lenne itt jó.

Miért nem mentünk át rögtön máshova? Én szemrebbenés nélkül megtettem volna, mert a foglalás óta megadatott a sorstól, hogy anyagilag rendezhessem a soraimat. A barátnőmnek is van jobb munkája, de nálam három évvel fiatalabb friss hivatalnokként nem tud becsekkolni a Hiltonba.

Persze, nemcsak sokcsillagos szálloda létezik, viszont dán árak mellett – a viszonylag új keletű önállósságommal járó kiadásokat szem előtt tartva – nem bírok hirtelenjében két főre fizetni, ő meg jelenleg egyre sem, és nyilván nem hagyom egyedül itt… így a hoteles bulinak annyi.

Úgy volt egyébként, hogy a második estétől már lesz fűtés. Akkor lazán kibírtam volna, hiszen csak aludni járunk vissza. A lakásban élő tulaj aránylag rendes fazon, sztenderd viking fejjel, csak hát a körülbelül tizenhét fok neki biztos gatyát, nekünk meg kis dzsekit jelent.

„Nem jön fel a csőben a víz, mert az alattam lakó még nem kapcsolta be. Holnap veszek hősugárzót, addig pedig adok takarót, itt lesz” – magyarázta, mi pedig próbáltuk elhinni, hogy ettől legalább részben megoldódik a helyzet. Az a bizonyos „holnap” négyéjszakás ottlétünk során nem jött el.

Én fontolóra vettem, hogy egyáltalán ne fürödjek. Aztán mégiscsak beálltam a szedett-vetett kis kádba a forró zuhany alá minden áldott este, majd percekig gyűjtöttem a lelki erőt a kimászáshoz – jó sok kellett belőle. Lelki erő kellett a maradáshoz, a lefekvéshez… Meg ahhoz is, hogy itt ébredve megint kimerészkedjek a menet közben centikkel arrébb terelő, agyfagyasztó szélbe.

„Hát Alexa, ezt megszívtuk, a kurva életbe” – foglalta össze az imént vastag pulóverben ébredő útitársam lakonikus tömörséggel.

„Valóban” – röhögtem kínomban. De ennek a leckének ez az ára. Szívesebben fizettem volna érte dán koronával egy barátságos szálloda halljában.


További utazós posztok itt!


Még több cikk: