Csöppet megszívtam az utolsó fapados szállásommal

Itt görnyedek egy koszos és levegőtlen koppenhágai szoba ágyán, viszketős pokrócba csavarva. Fűtés nincs, az időjárás leírhatatlan – ötödik napja vacogok, fagyási sérüléseim vannak.

Az ember azért lát világot, hogy tanuljon. A világról és saját magáról. Én például most tudtam meg, hogy talán luxusnak tűnő igények ébredeznek bennem, amik ha nem teljesülnek, akkor néhány kellemes pillanatot leszámítva nyekk a közérzetemnek.

Szégyellhetném is, hiszen sokan boldogok lennének, ha akár így utazhatnának – nekem viszont tuti nem lesz több ennyire pénztárcakímélőnek szánt utam.

Tiszta tükör.
Tiszta tükör.

Július közepén jött szembe a hihetetlenül olcsó fapados repjegy. Rögtön lecsaptunk rá a barátnőmmel. Nekem az volt az a hónap, amikor nem tudtam, honnan lesz rendszeres, fizetésnek tekinthető bevételem, neki pedig épphogy járt egy minimálbérnyi összeg. De menni azért jó, ilyen lehetőséget kihagyni vétek… Úgyhogy a szállást nemsokára egy jó értékeléseket bezsebelt, igen kedvező árú Airbnb-s szobával oldottuk meg.

Ahol az első estén kiderült, hogy nincs fűtés – sőt, a fürdőszobának nevezett fura helyiségben úgy egyáltalán fűtőtest sincs –, van viszont fura szag, papírvékony a falak, és olyan iszonyatos robajjal recsegő padló, hogy valahányszor valaki elsétál az ajtó előtt, olyan, mintha az illető be akarna rontani. Márpedig gyakran elsétálnak, a vécé például ritkán szabad. Ez mondjuk tényleg a legkisebb baj.

A legnagyobb, hogy ötödik napja folyamatosan fázom idebent éjjelente, nappal pedig az odakinti ötven kilométer per órás jeges szél varázsolt vörös foltokat az arcomra, a kezemre – sőt még a fülcimpámra is. Én nem tudtam eddig, hogy lehet ennyire fázni. Sose voltam különösebben vacogós, viszonylag széles a hőmérsékleti tartomány, amiben komfortosan elvagyok…

De most fáznak a csontjaim, fázik a lelkem, és fogalmam sincs, hol lenne itt jó.

Miért nem mentünk át rögtön máshova? Én szemrebbenés nélkül megtettem volna, mert a foglalás óta megadatott a sorstól, hogy anyagilag rendezhessem a soraimat. A barátnőmnek is van jobb munkája, de nálam három évvel fiatalabb friss hivatalnokként nem tud becsekkolni a Hiltonba.

Persze, nemcsak sokcsillagos szálloda létezik, viszont dán árak mellett – a viszonylag új keletű önállósságommal járó kiadásokat szem előtt tartva – nem bírok hirtelenjében két főre fizetni, ő meg jelenleg egyre sem, és nyilván nem hagyom egyedül itt… így a hoteles bulinak annyi.

Úgy volt egyébként, hogy a második estétől már lesz fűtés. Akkor lazán kibírtam volna, hiszen csak aludni járunk vissza. A lakásban élő tulaj aránylag rendes fazon, sztenderd viking fejjel, csak hát a körülbelül tizenhét fok neki biztos gatyát, nekünk meg kis dzsekit jelent.

„Nem jön fel a csőben a víz, mert az alattam lakó még nem kapcsolta be. Holnap veszek hősugárzót, addig pedig adok takarót, itt lesz” – magyarázta, mi pedig próbáltuk elhinni, hogy ettől legalább részben megoldódik a helyzet. Az a bizonyos „holnap” négyéjszakás ottlétünk során nem jött el.

Én fontolóra vettem, hogy egyáltalán ne fürödjek. Aztán mégiscsak beálltam a szedett-vetett kis kádba a forró zuhany alá minden áldott este, majd percekig gyűjtöttem a lelki erőt a kimászáshoz – jó sok kellett belőle. Lelki erő kellett a maradáshoz, a lefekvéshez… Meg ahhoz is, hogy itt ébredve megint kimerészkedjek a menet közben centikkel arrébb terelő, agyfagyasztó szélbe.

„Hát Alexa, ezt megszívtuk, a kurva életbe” – foglalta össze az imént vastag pulóverben ébredő útitársam lakonikus tömörséggel.

„Valóban” – röhögtem kínomban. De ennek a leckének ez az ára. Szívesebben fizettem volna érte dán koronával egy barátságos szálloda halljában.


További utazós posztok itt!


Még több cikk:

 

8 Comments

 1. Óóó, hát ez igen kellemetlen :(
  AirBnB-vel nem vettétek fel a kapcsolatot? Lehet találtak volna nektek valamit…
  Btw decemberben északra?! Fiatal vagy még :D
  Üdv ázsiából :)

  Kedvelés

  1. a csávó nagyon ígérgette a megoldást, és eszembe se jutott, hogy csak kamuzik :S egyébként kaptunk egy vicces kis töredék-visszatérítést, miután a resolution centerben volt pofája azt írni, hogy az egész lakásban működött a fűtés, mi pedig ugye nem tudtuk bizonyítani a hőmérsékletet.

   a november végén – december elején észak teljesen működőképes, egyik leggyönyörűbb élményem a pont két évvel ezelőtti svédország <3 ahol egyébként most is normális volt az idő… átvonatoztunk malmöbe a hídon.

   jajj, have fun!!

   Kedvelés

 2. Most köcsög leszek: na ezért mentem én Hong Kongba, ott 28..33°C volt nap közben, és éjjel sem igen ment 26°C alá.
  Viszont – csak hogy neked is legyen élményfaktor benne – úgy megszívtam, hogy még. Egy plázában volt találkozóm valakivel, azonban néhány órával előbb tönkre ment a telefonom. Se kép, se hang, más kommunikációs és navigációs eszközöm nem lévén, kénytelen voltam venni egy másikat. Az eladó remek érzékkel jött rá, hogy lóékességet nem értek a telefonokhoz, és rám sózott egy ócskavasat 3-szor annyiért, mint amennyibe Magyarországon kerül. (Ééérted, a Kína részét képező Hong Kongban drágábban venni valami műszaki cikket, mint Európában, már az epic. Na de 3-szoros áron!… Ha volna a Darwin díjnak valami bevásárlós megfelelője, azt én megkapnám.) És ez még semmi. Ezek a hongkongiak dermedésig klimatizálnak mindent, én meg úgy megfáztam, hogy még mindig nem jöttem ki belőle teljesen. Így aztán a hazajövetelem utáni 2 hétben azzal szórakoztam, hogy ha elprüszköltem magam (műtősmaszkban végig!) a “munkahelyemen”, rámutattam egy közel lévő random emberre, és síri hangon azt mondtam neki, hogy “meg fogsz halni!”.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s