Újságíró vagyok-e?

„Attól újságíró az újságíró, hogy van, amit nem ír le” – hallottam a minap, és ezen úgy elmorfondíroztam, mint Micimackó a fa alatt. Mert engem eddig főleg akkor neveztek annak, amikor valamit inkább mégis leírtam. (Mármint újságírónak, nem Micimackónak.)

A dilemmának két rétege van. Az egyik, hogy ki újságíró, illetve mitől az. A másik pedig, hogy én magam beletartozom-e abba a kategóriába.

Ha nem üti meg a fülemet az iménti mondat, szerintem mindkettőre beérem a „tököm tudja” válasszal. Így viszont azóta is a fejemet vakarom a Százholdas Pagonyban, mert valahogy birizgálja a fantáziámat.

szego-dij-sandor-alexandra-valeria
Újságírói munka, elvileg.

Újságíró-e, aki megírt már egy – esetleg két! – cikket, és ettől úgy érzi, hogy belecsöppent a sűrűjébe? Újságíró-e, aki kis színeseket pötyög reggeltől estig, és nem tartozik a munkakörébe semmiféle oknyomozás, összefüggés-feltárás vagy ilyesmi? Újságíró-e, aki szöveget csinál, de újságba nem ír?

Számít-e egyáltalán az újságíró-identitás kérdésében a munkahely, vagy inkább valami mélyről jövő küldetéstudat szüleménye?

Megmondom őszintén, felőlem bárki nyugodtan tartsa magát újságírónak. Nekem az se fáj, ha egy valóságshow vagy tehetségkutató legelső kiesője kitalálja, hogy „vonzza a média világa”, s onnantól kezdve büszkén hirdeti, hogy átállt a másik oldalra. Sőt, az sem zavar, ha valaki súlyos helyesírási hiányossággal, vagy alapvető szövegigénytelenséggel próbál belevágni a szakmába – joga van hozzá, s amúgy sem kötelező elolvasnom, ami szerintem szar.

Szóval hadd legyen bárki és mindenki újságíró, mert nem látom értelmét a határhuzigálásnak. De hogy én az vagyok-e, arra már nem ilyen könnyű a válasz. Amikor kérdezik, mivel foglalkozom, általában azt felelem, hogy „írok, fordítok, szerkesztek”. Utána a többi kérdés, hogy hová, mit, ilyenek. Ritkán mondom, hogy „újságíró vagyok” vagy „műfordító vagyok”, mert akkor egyből besuvasztanak egy skatulyába, ami általában nem passzol.

Nem írok újságba például. Még sosem tettem, talán szeretném, de igazából nem fontos. Az a fontos, hogy írok.

Méghozzá alapvető szabályokkal mit sem törődve, szabadon. Most erre rá lehet vágni, hogy ohó, akkor blogger vagyok, de az teljesen más dolog. Egye fene, elfogadom ezt a megnevezést is, csak hát másik csoportból való fogalom.

Az újságírás egy (jó esetben) kereső foglalkozás, egy szakma, egy hivatás. Bloggernek lenni pedig egyenlő a civil kurázsival, vagyis most már elég hozzá rendszeresen firkálgatni egy témában.

A legérdekesebb, hogy pont azokért az írásokért kaptam újságírói elismerést, amik tabuba nyúltak, szabályt szegtek, és semmiféle más tulajdonban lévő felületen nem jelenhettek meg.

Újságban meg aztán pláne nem! Mert ott meg kell felelni a szerkesztőnek, a hirdetőknek, vagy véletlenül még az aktuális politikai széljárásnak is – aminek a vége „húzásnak” hívott rövidítés, a cenzúrázás, a kiherélés.

Persze, nekem is van, amit nem írok le. Általában azért nem, mert belül érzem, hogy nem jött el az ideje. Vannak érlelődő folyamatok, új utak és friss következtetések, amiket még egy kicsit figyelgetnem kell, mielőtt összecsapom a tenyeremet, hogy „na, akkor mehet”. De ez lelki folyamat, nem pedig annak a kérdése, hogy újságíró vagyok-e.

Vagy úgy megy, hogy most éppen blogger vagyok, viszont miután befejezem a posztot, és dolgozni kezdek, már újságíró leszek? Esetleg öltözzek is át pizsamából kiskosztümbe, s lógassam a nyakamba a szerkesztőségi belépőkártyát, mert az májer?

Fogalmam sincs. A lényeg, hogy azt csinálom, amit szeretek. A megnevezés tökmindegy. Nekem tökéletes, ha igazi újságíró helyett csak önmagam lehetek.


Még több cikk:

 

3 Comments

  1. Ennyi. (Már majdnem megint leírtam, amit a múltkor. :D)
    .
    Valaki megkérdezte tőlem az ask.fm-en (mert ilyenem is van ám), hogy “what is ‘normal’?”. Erre azt a választ kapta, hogy “I think ‘normal’ is the concept of simple minded people to themselves”.

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s