Egy kidobott kanapé, négy kósza gondolat

Lomtalanítás volt a hétvégén. Saját lomom ugyan még nincs, de szépen kerülgettem az utcán másokét – mígnem találtam egy makulátlan állapotban elárvult kanapét. Stílusra nem az esetem ugyan, így nem vonszoltam haza, viszont eltöprengtem rajta.

Szó szerint rajta, hiszen egy fél percre rá is huppantam. Kíváncsi voltam, hogy hátha azért váltak meg tőle, mert terhelésre összeszakad. Nem szakadt. Akkor még patyolattiszta volt, a képen már három napos esőben ázást élt túl.

Szóval ott csücsültem ezen a gellérthegyi kanapén – napszemüvegben meg bőrdzsekiben –, és ráncoltam a homlokomat, mert túl sok mindent gondoltam egyszerre.

Elázva.
Elázva.

1. „Ennyire újat kidobni…?”

Mintha az új nem lehetne épp olyan szar, mint a régi! Pedig dehogynem lehet. Sőt, valaki direkt a régi, viseltesebb holmikat kedveli, amiknek megvan a maguk története.

Ilyen beállítottsággal simán elképzelhető, hogy az illető „fúj, de új!” felkiáltással lökte ki a járda szélére ezt a szerencsétlent – pedig csak néhány kopott díszpárna kellett volna, s máris kész a vintázs-effekt. Szóval az újnak lenni szubjektív, relatív és nem feltétlenül kívánatos címke.

2. „Bezzeg valakinek nem telik semmilyenre!”

Hölgyeim és uraim… ez egy olyan hely, ahol ilyesmin filózni komikusan álszent dolog lenne. Én még új vagyok itt, így néha megengedem magamnak a rácsodálkozás luxusát, hogy milyen magától értetődő tud lenni az anyagi bőség.

„A barátaink egymillióért bérelték azt a villát ott szemben, nézd!” – hallottam nemrég, s egy dupla pislogás után rávágtam, hogy az nagyon jó ár érte, a bolondnak is megéri.

Ez meg itt egy kanapé. A vanból a nincsbe pedig csakis konstruktív, segítő szándékkal van értelme gondolatban kirándulni. A kanapénak biztos örülni fog valaki. (Erre a fél percre például én is örülök neki.)

3. „Oké, de vajon miért dobták ki?”

Ezernyi oka lehet, hogy valaki miért nem akar valamivel együtt élni. Emlék, gondolat, érzés. Kívülről csak kevés látszik.

Egy hónapja életem első önálló lakásában élve már tapasztalatból tudom, hogy létezik olyan bútordarab, ami megindokolhatatlan és megfellebbezhetetlen módon nem tetszik. Ami ha kikerül az ajtón, jöhet a fellélegzés. (Nyilván nem vesztem meg, hogy ilyet vegyek, eleve hátrahagyottról beszélek.)

Nagyszerű esszét lehet eköré kanyarítani, hogy az efféle holmi bizonyára energetikailag vagy másmilyen szempontból nem oké, de hát éppen mindenki csak saját magának tartozik elszámolással, miért dönt így.

4. „A lomtalanítás egyébként mióta ilyen jó buli?”

Eddig kirázott a hideg még a szótól is. Azt jelentette, hogy kuplerájjá változik a város, és jönnek a szekeres-zsigulis cigányok mindent széttúrni. Még be is csengetnek, nincs-e esetleg odabent pluszban valami. Az egy-két napos felfordulás idején még sétálni se volt az igazi, mert lépten-nyomon megállítottak „egy zsemlére valóért”, vagy önként lassítottam lócitromot kerülgetni.

Félreértés ne essék, ez nem Nyíregyháza sajátossága, mert ugyanezt láttam Debrecenben és két pesti kerületben is. A hegyemen viszont (már bocs, hogy kisajátítom… magamban így hívom) viszonylag normális kupacokban hevernek a cuccok, és furcsa módon nem áradnak tömegesen a lomizók. Pedig láttam csillogó lakkcipőt, halacskás gyermekmedencét és izgalmasnak tűnő társasjátékot. Még kincset érhettek volna valakinek, aki veszi a fáradságot, hogy (f)eljöjjön ide.

De a van nem vonzza a nincset, és fordítva – ez a világ rendjének mozgatórugója. A rend pedig kinek micsoda. Talán éppen egy kanapétól való megszabadulás a nyitja.


Kapcsolódó poszt:


Még több cikk:

1 Comment

  1. Mostanában volt szerencsém találkozni a 3-as ponttal. Mondjuk mi nem kidobtuk, hanem eladtuk az ordas nagy franciaágyat, ami majdnem 20 éve a szobámban pöffeszkedett. Elég sok dolgot “látott és hallott” az évek alatt… ráadásul energiavámpírkodott is rendesen, szóval épp ideje volt megválni tőle. c:

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s