4 dolog, amit elfelejtettél, mielőtt Kedves Ferenc és Zimány Linda kapcsolatáról ítélkeztél

Szóval a burzsuj puncivadász felpróbált egy újabb cukormadárkát. Ez még önmagában nem adna okot a fröcsögésre – az már viszont bőven, amit mögé látsz. Érdemes elgondolkodni rajta, mire fel ez a nagy kiakadás. Mondom, miért nem tartom helyénvalónak a mocskolódást.

 

1. A pénz nálad is nagy úr

Mégpedig akkora, hogy most is felbasztad miatta az agyadat. Konkrétan azon, hogy egy gazdag férfi elvileg bármilyen celebnőt megkaphat. Engem például ez nem zavar, mert egyik szerepben sem látom viszont magamat. De csomó ember kétségbeesetten vágyik valamiféle ellenállhatatlan, anyagi szintű vonzerőre, ami mindenkiből elismerést vált ki. Ilyen lehet az esztétikus test, vagy éppen a pénz. Itt most pont ez a kettő találkozik egymással, így borítékolható volt a felsőbbrendű undornak álcázott sárga irigység.

Nézd meg, hány pár marad együtt a csak azért, mert van egy kacsalábon forgó palotájuk, amit nem lenne jó elfelezni, vagy mert közösen vettek fel hitelt a garzonra, ahol már csak lakótársént bírnak élni. És gondold végig, te mi mindent teszel meg napi szinten a pénzért. Kihívás úgy élni, hogy az ember lelke ne kurvuljon el legalább egy kicsit.

2. Mindenkinek vannak érzései

Tisztázzunk valamit: olyan nincs, hogy egy emberi kapcsolat csakis a pénzen alapszik.

A lóvé nem cement, nem ragaszt össze senkit. A pénz szeretete és az egzisztenciális biztonság iránti vágy már más kérdés.

Ezek valóban ösztönözhetnek arra, hogy egy vagy több életet leélj miattuk egy takaréklángos vagy soha fel nem lobbant viszonyban. De ezek is érzelmek, csak éppen nem ember áll a középpontjukban!

Bizonyos lelki alkattal az anyagi jólétet is lehet olyan őszinte szenvedéllyel szeretni, hogy az kárpótoljon mindenért. Másfajta lelki alkattal pedig semmilyen szenvedélyre nincs igény: elég egyik napot leélni a másik után, és kész. Ám akkor ehhez a fajta monotóniához köt valami nyugodt szeretethez hasonló, amit tiszteletben kell tartani. Még árnyaltabb a kép, ha a félelem jelent nagy égi kötést: példásan lehet rettegni az egyedülléttől, a vagyonvesztéstől, vagy akár egy régen megálmodott közös jövő eltemetésétől is. Sok okból lehetnek együtt emberek, de ha belegondolsz, mindig jelen van valamilyen érzés – még ha nem egymás iránt, akkor is.

3. Egyetlen kapcsolatba se látsz bele

Néha még a sajátodba, sőt a saját magaddal való viszonyodba se. Ez nem baj, így kell lennie. Az viszont már baj, ha kéretlen tanácsadóként vagy döntőbíróként teljes bizonyossággal igyekszel levezetni, mi és miért zajlik úgy két ember között, ahogy. Igazából még az sem jogosít fel az ítélkezésre, ha mindkét embert úgy ismered, mint a tenyeredet. Mert ami közöttük történik, az valami új dolog – nem pedig kettejük számtani összege, borítékolható végeredménnyel.

Persze, én is szoktam ítélkezni, csak igyekszem halkan tenni – már valahogy magam előtt ciki. És igen, vannak olyan párkapcsolatok, amikről messzire sugárzik a hidegség vagy éppen a szívbe markoló hiányérzet fájdalma. Ők még nem állnak készen a boldogságra. De te sem, ha azt hiszed, hogy az afelé vezető úton önjelölt segítők vagy kritikusok terelgethetik a népeket.

4. Minden szavaddal (és tetteddel) magadat minősíted

Ezt sokáig nem voltam hajlandó elfogadni. Lázadtam ellene. Ha hülyeség lenne, nyilván nem vált ki annak idején annyi ellenérzést belőlem. Nézz csak meg egy átlagos kedvesferences-zimánylindás hírt vagy Facebook-posztot! Ott van benne a szerző jellemrajza – akár tetszik, akár nem. Alapvetően négyféle fröcsögő létezik jelen esetben:

a) Az a férfi, akinek nyilvános okádhatnékja támad ettől a kapcsolattól, mert szerinte a pénz az úr. Csak az gondolhat ilyet, akinek ellenérzése van a suskával szemben. Ő szegény maradna akkor is, ha halomban állnának nála a húszezresek.

b) Az a férfi, aki üresfejű libát emleget, és ribancozik. Oké, főhősnőnk nem egy agysebész – ám sohasem állította magáról, hogy az lenne, így nem érdemes pálcát törni felette. Neki is vannak érzései, van értékrendje, még ha nem is feltétlenül esik egybe a tiéddel.

c) Az a nő, aki szerint a gazdag férfiak bárkit megkaphatnak. Csak őt nem, mert ugye ez alantas. Szintén a bőséggel szembeni averzióval állunk szemben, aminek eredményeként meg lehet nézni, hány gazdag férfi kopogtat az említettek ajtaján. (Vélhetően egy sem.)

d) Az a nő, aki szerint minden társa gátlástalan kurva, aki a külsejéből él. Ennek olyan megcsontosodott előítéletekkel körbevett testi önbizalomhiány áll a hátterében, amit egyébként simán lehetne kezelni, csak hát önismeret nélkül lehetetlen. Másokat ismerni – legalábbis azt hinni – mindig könnyebb.

 

Na, szóval mit is gondolsz erről a kedves kis párocskáról? Írd meg nekem kommentben, mert érdekel!


Kapcsolódó poszt:


Hasonlóak:


Még több cikk:

 

25 Comments

 1. Engem oszinten szolva hidegen hagynak. A pontjaidat olvasva es ugy altalaban az emberi gondolkodas, reakciok miatt is, alszent lenne azt mondanom, hogy nem erdekel 100 szazalekban, hiszen velemenye mindenkinek van. Hallottam a dologrol, nem ok az elso ilyen par, es nem is az utolsok, ha ok igy jol erzik magukat, csinaljak, nekem ettol nem lesz se jobb se rosszabb. Ennyi ;)

  Kedvelik 2 ember

 2. Láttam a hírekben, de nem akadtam fent rajta – hacsak nem azon, hogy miért kell ezzel másoknak ennyit és ilyen szinten foglalkozni. A dráma, az ítélkezés mind a saját életükről viszi el a figyelmet, amit én jó ideje kerülök. A saját életem minőségét szeretném emelni. Ha pedig mindenképpen véleményt kell formálnom, akkor az első gondolatom az, hogy – Ez az ő dolguk, az ő életük. A második az, hogy senki nem lát bele teljesen a másik életébe, drámájába, fájdalmába, örömébe. Tudom, mert mások sem látnak bele az enyémbe, a felszíni kép csalóka, és mindig hiányos. Én sem tudom, kicsodák is ők valójában. Akkor hogyan is ítélhetném meg őket.
  Egyébként meg Byron Katie szavai jutnak eszembe, hogy bármikor negatív érzést élsz át, épp más dolgával foglalkozol, meg akarod mondani, mit kellene tennie és hogyan, milyennek kellene lennie. Ez sosem a mi dolgunk.

  Kedvelés

  1. Mivel Kedves Ferenc meleg ezèrt ez is csak egy látszat kapcsolat. Biztos jó barátok de mindig a hír fontos, hogy róluk beszèljenek. Ès valljuk be ennek a tèmának hírèrtèke van.

   Kedvelés

  2. Zita: igazad van. annyival kiegészíteném, hogy a negatív érzés vagy gondolat önmagában nem bűn (hogyan is lehetne az?), hiszen előrelépést hozó önvizsgálat is követheti. ha bennem például ellenszenvet ébreszt valami, meg szoktam kérdezni magamtól: vajon miért? választ nem mindig kapok ugyan, de ha már eltöprengtem rajta egy pillanatra, az se semmi.

   Hani: hmm, ezt még nem hallottam, de jó kis elmélet :)

   Kedvelés

 3. Szomoru hogy nepes tabora van ezekenek a “zaftos pletykaknak” es szomoru hogy el kell magyarazni az embereknek hogy miert targytalan az o eletukkel kapcsolatban. Mi mas ez is ha nem politika. A Duna parti csipkes hazban ucsorgo oltonyos brokiknak ez nagyon is jol jon hogy ilyen temakba felkedkezik bele a tarsadalom egy hanyada.

  Kedvelés

 4. Részemről mindenki azzal dug, akivel akar :) az h most K.Ferenc épp Z.Lindát akasztotta kampó végre,az legyen az ő dolguk. mondhatni magánéletük, amit nem biztos h naponta be kéne dobni a bulvár médiába. meg vagyok róla győződve, hogy az ilyen kinek mennyi pénze van, ki kivel kavar a celebvilágban irományokat kimondottan azért vágják az emberek közé, mert tuti téma, lehet átkozódni….mert az emberek 80% minimum fog. ki ezért, ki azért, vérmérséklete szerint. Ebből aztán sok kattintás van, a sok kattintás meg a netes portáloknak jó.
  Nekem meg nem lesz olcsóbb a kenyér se egyik, se másik párválasztásától sem :)
  Legvégül megjegyzem eddig nem tudtam ki az a Kedves Ferenc, csak a nevét hallottam, de arra persze lusta voltam, hogy utána nézzek. Sőt, hogy ezt fokozzam, először azt hittem Gyurcsányt nevezte el így valaki. Ennyit a bulvárjártasságról :))))))))))))))))

  Kedvelés

 5. Szerintem csak simán vicces. Mindketten hiteltelennek tűnnek tőle, sztereotípiáknak felelnek meg. Az külön nevetséges, hogy az átlag Klárikák meg kurvázzák Lindát, annyi indulattal és gyűlölettel, amit csak az irigység fűthet :D Utálom, amikor nők mondják ezt a másikra. Emlékszem, amikor Andy Vajna felszedte Palácsik Timit, ugyanilyen össznépi ribancozás ment, de én valahogy megértettem Timit. Damu megverte, megerőszakolta, hosszú időn keresztül alázta, mire képes volt tőle megszabadulni. Elhiszem, hogy elege lett és eldöntötte magában, őt többet soha senki nem bánthatja és hozzáment egy gazdag, világot járt, idősebb férfihoz. Láttam egy képet, hogy Bora Borán a tengerben mosolyog. Én kívánok neki minden jót! :)

  Kedvelés

  1. üdítő az álláspontod, tetszik :) (még akkor is, ha a damus sztori nekem ilyen távolságból nézve a létező összes sebből vérzik… de ez a része meg nem az én dolgom, ugye.)

   Kedvelés

   1. Őszintén szólva nem tudok sokat a dologról, hallottam már, hogy nem volt az 100%-ig bebizonyítva…ki tudja? De ez az Andy Vajna kapcsolat valahogy nekem ilyen kompenzációnak tűnik. (btw, miért volt annak idején Dobó Kata hiteles mellette és most Timi miért nem?)

    Kedvelés

    1. ez a hitelesség nagyon jó kérdés! szerintem dobó katát általánosságban véve intellektuálisabbnak ítélik meg, míg timi egy szexbotrányból ismert arc, tehát egyszerű előítélet a különbség alapja.

     Kedvelés

   1. Tételezzük fel, hogy az emberek elkezdenek a saját életükkel foglalkozni és nem olvasnak többet Zimány Lindáról, Andy Vajnáról és más ismert személyek viselt dolgairól. Szintén felhagynak a hasonlóan mély információtartalommal megáldott cikkek olvasásával, mint például 4×4 randiötlet az év minden szakára vagy Top 5 illat a meleg nyári napokra… Az előbbi, teljesen “ártalmatlan” cikkecskék mellőzése után már a legnagyobb természetességgel száműzhetnék az életükből a különböző népbutító írásokat, a “jajdekárosanyagazacukor” szómenéseket, amelyeknek már az első soraiból kiderül, hogy a cikk írója az élettan alapjaival sincs tisztában. Akkor valóban több idejük lenne a saját életükkel foglalkozni, de mi lenne azzal a sok médiamunkással?

    Kedvelés

 6. Nem érdekel a kapcsolatuk, nem piszkálom őket semmilyen téren… De a mémeken mindig jókat nevetek amit a “net népe” kreál ilyen esetekben! :D Ennyi kis derültség néha kell és tudom, hogy ők úgysem foglalkoznak vele, mert jobb dolguk is van, mint telisírni a kispárnát bánatukban hogy Szabó FDecó mit posztolt róluk fotosoppal megspékelve és már 500-an lájkolták is… Na jó én azért nem lájkolom az ilyen képeket, csak magamban kunvogok és továbblépek … Ahogy ők is a mi véleményünkön. Tetszett nagyon a cikked logókép is :D

  Kedvelés

 7. Én hányok tőlük, de én az a) csoportba tartozom, annak is abba a részhalmazába, akinek még egy igazán dekoratív nő se jött össze. (Tudom jól, hogy a büdös életben nem leszek gazdag, de még jómódú sem, mert nagyon korán belém épült, hogy (valamire való mennyiségű, azaz a minimális megélhetésen felüli) pénzhez csakis csalás útján lehet jutni, és hogy csalni csúnya dolog. Ezt egyébként meg is tudom magyarázni, illetőleg bizonyos mértékig cáfolni is. Röviden: ha én mondjuk megjavítok XY-nak egy számítógépet n ezer forintért, az a tudásommal való visszaélés, tehát csalás. Mégpedig azért, mert az lenne a tisztességes, ha megtanítanám rá. Q. E. D. Jó, de mi van akkor, ha nem is akarja megtanulni, inkább fizet? Na ebben az egy esetben oké.)
  Viszont igyekszem csöndben csinálni, háromszor írtam le összesen: először, most, és utoljára. :)

  Kedvelés

  1. Ez volt az? :) (Mármint amire azt gondoltad, hogy biztos azért írtam, mert auti vagyok.)
   .
   Egyébként azóta összejött, és ez csökkentette is a hányingert. :D (Btw., igazából trollkodtam. Nekem mindegyik lány nagyon tetszett, akivel voltam. (Különben mi az ördög lováért lettem volna velük?) És láttam már közelről nagyon szépnek kikiáltott lányokat, hát mit mondjak, nekem nem tetszettek jobban, mint nagyon sokan mások. De ízlések és pofonok, és eleve mekkora szar már, ha (legnagyobbrészt) a külseje alapján ítélünk meg valakit, és ezt még intézményesítjük is mondjuk szépségversenyekkel, reklámplakátokkal stb.)

   Kedvelés

   1. őszinte leszek: már gőzöm sincs, melyiknél gondoltam azt :D mindenesetre ha eszembe jut, szólok.

    hát ja, a “nagyon szépnek kikiáltottak” általában a média szűrőjén keresztül jutnak el hozzánk, full sminkben, tökéletes frizurával, rózsaillatút rottyantva… ami nem feltétlenül probléma, hiszen ez most az általános elvárás, csak nekem pl. hús-vér emberként semmi ingerenciám non-stop ilyen formát hozni a nap minden órájában.

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s