High-res version

Szóval a burzsuj puncivadász felpróbált egy újabb cukormadárkát. Ez még önmagában nem adna okot a fröcsögésre – az már viszont bőven, amit mögé látsz. Érdemes elgondolkodni rajta, mire fel ez a nagy kiakadás. Mondom, miért nem tartom helyénvalónak a mocskolódást.

 

1. A pénz nálad is nagy úr

Mégpedig akkora, hogy most is felbasztad miatta az agyadat. Konkrétan azon, hogy egy gazdag férfi elvileg bármilyen celebnőt megkaphat. Engem például ez nem zavar, mert egyik szerepben sem látom viszont magamat. De csomó ember kétségbeesetten vágyik valamiféle ellenállhatatlan, anyagi szintű vonzerőre, ami mindenkiből elismerést vált ki. Ilyen lehet az esztétikus test, vagy éppen a pénz. Itt most pont ez a kettő találkozik egymással, így borítékolható volt a felsőbbrendű undornak álcázott sárga irigység.

Nézd meg, hány pár marad együtt a csak azért, mert van egy kacsalábon forgó palotájuk, amit nem lenne jó elfelezni, vagy mert közösen vettek fel hitelt a garzonra, ahol már csak lakótársént bírnak élni. És gondold végig, te mi mindent teszel meg napi szinten a pénzért. Kihívás úgy élni, hogy az ember lelke ne kurvuljon el legalább egy kicsit.

2. Mindenkinek vannak érzései

Tisztázzunk valamit: olyan nincs, hogy egy emberi kapcsolat csakis a pénzen alapszik.

A lóvé nem cement, nem ragaszt össze senkit. A pénz szeretete és az egzisztenciális biztonság iránti vágy már más kérdés.

Ezek valóban ösztönözhetnek arra, hogy egy vagy több életet leélj miattuk egy takaréklángos vagy soha fel nem lobbant viszonyban. De ezek is érzelmek, csak éppen nem ember áll a középpontjukban!

Bizonyos lelki alkattal az anyagi jólétet is lehet olyan őszinte szenvedéllyel szeretni, hogy az kárpótoljon mindenért. Másfajta lelki alkattal pedig semmilyen szenvedélyre nincs igény: elég egyik napot leélni a másik után, és kész. Ám akkor ehhez a fajta monotóniához köt valami nyugodt szeretethez hasonló, amit tiszteletben kell tartani. Még árnyaltabb a kép, ha a félelem jelent nagy égi kötést: példásan lehet rettegni az egyedülléttől, a vagyonvesztéstől, vagy akár egy régen megálmodott közös jövő eltemetésétől is. Sok okból lehetnek együtt emberek, de ha belegondolsz, mindig jelen van valamilyen érzés – még ha nem egymás iránt, akkor is.

3. Egyetlen kapcsolatba se látsz bele

Néha még a sajátodba, sőt a saját magaddal való viszonyodba se. Ez nem baj, így kell lennie. Az viszont már baj, ha kéretlen tanácsadóként vagy döntőbíróként teljes bizonyossággal igyekszel levezetni, mi és miért zajlik úgy két ember között, ahogy. Igazából még az sem jogosít fel az ítélkezésre, ha mindkét embert úgy ismered, mint a tenyeredet. Mert ami közöttük történik, az valami új dolog – nem pedig kettejük számtani összege, borítékolható végeredménnyel.

Persze, én is szoktam ítélkezni, csak igyekszem halkan tenni – már valahogy magam előtt ciki. És igen, vannak olyan párkapcsolatok, amikről messzire sugárzik a hidegség vagy éppen a szívbe markoló hiányérzet fájdalma. Ők még nem állnak készen a boldogságra. De te sem, ha azt hiszed, hogy az afelé vezető úton önjelölt segítők vagy kritikusok terelgethetik a népeket.

4. Minden szavaddal (és tetteddel) magadat minősíted

Ezt sokáig nem voltam hajlandó elfogadni. Lázadtam ellene. Ha hülyeség lenne, nyilván nem vált ki annak idején annyi ellenérzést belőlem. Nézz csak meg egy átlagos kedvesferences-zimánylindás hírt vagy Facebook-posztot! Ott van benne a szerző jellemrajza – akár tetszik, akár nem. Alapvetően négyféle fröcsögő létezik jelen esetben:

a) Az a férfi, akinek nyilvános okádhatnékja támad ettől a kapcsolattól, mert szerinte a pénz az úr. Csak az gondolhat ilyet, akinek ellenérzése van a suskával szemben. Ő szegény maradna akkor is, ha halomban állnának nála a húszezresek.

b) Az a férfi, aki üresfejű libát emleget, és ribancozik. Oké, főhősnőnk nem egy agysebész – ám sohasem állította magáról, hogy az lenne, így nem érdemes pálcát törni felette. Neki is vannak érzései, van értékrendje, még ha nem is feltétlenül esik egybe a tiéddel.

c) Az a nő, aki szerint a gazdag férfiak bárkit megkaphatnak. Csak őt nem, mert ugye ez alantas. Szintén a bőséggel szembeni averzióval állunk szemben, aminek eredményeként meg lehet nézni, hány gazdag férfi kopogtat az említettek ajtaján. (Vélhetően egy sem.)

d) Az a nő, aki szerint minden társa gátlástalan kurva, aki a külsejéből él. Ennek olyan megcsontosodott előítéletekkel körbevett testi önbizalomhiány áll a hátterében, amit egyébként simán lehetne kezelni, csak hát önismeret nélkül lehetetlen. Másokat ismerni – legalábbis azt hinni – mindig könnyebb.

 

Na, szóval mit is gondolsz erről a kedves kis párocskáról? Írd meg nekem kommentben, mert érdekel!


Kapcsolódó poszt:


Hasonlóak:


Még több cikk: