Nem az a bűnös, aki vétkezik, hanem az, aki le is bukik – a népítélet szerint. Dr. Walter Palmer kálváriája tehát nem abban a pillanatban kezdődött, amikor botor módon lelőtte Cecilt. Hanem akkor, amikor a világ rájött, milyen eszményi ellenségképet lehet belőle csinálni.

 

1. Olyannak képzeled el, amilyennek akarod

Adott egy kétgyerekes családapa, egy negyvenhat éves minnesotai fogorvos. Bár tökmindegy, hány gyereke van, és mi a hivatása, mert akit nem ismersz, úgyis olyannak képzeled el, amilyennek akarod.

Elkövetett egyvalamit, amire nincs mentség, így hát csakis megátalkodott gazember lehet, aki biztos kontár munkát végez, meg amúgy is csalja a feleségét.

Adjad neki!

Adjad neki!

Láttál róla összesen három képet, elolvastál róla két hírt, és máris tudni véled, ki fia-borja ez. Egy utolsó mocsok. Alávaló söpredék.

Felfedezni véled benne a szomszédot, aki múltkor is szombat reggel nyírta a hülye füvét, meg a főnököt, aki ugyancsak úri passzióból szokott hesszelni a világvégén. Azok is biztos lelőtték volna Cecilt. Mert gátlástalan gazfickók mind. Akkor legalább ez a Walty kapja meg a magáét!

2. Nem kell tartanod tőle, hogy visszaszól

Akár te is adhatod neki az ívet, mert tök veszélytelen. Rázúdíthatsz minden keserűséget, ami benned maradt azok miatt, akikkel szemben sose merted felemelni a hangodat. A szomszéd csak még gyakrabban (és még korábban) fűnyírózna. A főnök megkeserítené a mindennapjaidat. De Walty… ő nem tehet semmit.

Csak ellétezget ott a világ másik felén, ahova postázhatsz neki kurvaanyád-üzenetet, vagy ha arra nem futja, megkérheted a New York mellett mosogató harmadunokatestvéredet, hogy kézbesítse, hiszen gőzöd sincs róla, hogy ő is több mint kétezer kilométerre van tőle. A távolság józan paraszti ésszel felfoghatatlan, ezért bátran szidhatod hangosan. (A harmadunokatestvéredet és Walty-t is.)

3. Úgy tehetsz, mintha kiállnál egy ügy mellett

Hirtelen mindenki állatvédő lett. Azok is, akik falun még mindig zsákban fojtják vízbe a hívatlanul érkezett kismacskákat, mert úgy szokták meg. Mert egy oroszlán az más. Mégiscsak az állatok királya. Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél – ahogy már Orwell is leírta. Walty pechjére pont a legegyenlőbbet fogta ki.

Lőtt volna inkább kacsára, vagy mit tudom én! Szegény ori viszont olyan cuki, ráadásul rásegítés nélkül is ki akar halni.

Ha már vadászat, akkor nem őt illene választani. (Hanem például az ominózus harmadunokatestvért, aki egy nyavalyás csomagot sem bír kézbesíteni.)

4. Megélheted a csordaszellemet

Az Anti-Walty Klub téged is vár nagy szeretettel. Pontosabban nagy gyűlölettel, mert az ilyen félszervezett csoportokat kizárólag a negatív érzések tartják össze. Milyen jó érzés kollektíve kígyót-békát kiabálni egy emberre!

Ráadásul úgy, hogy most lehet. Meg kell ragadni az alkalmat – pontosabban Walty torkát, legalább az interneten. Belájkolni, hogy „rohadj meg” felirat díszeleg a rendelőjén, vagy akár egy félmondatos álbírói ítélet kíséretében kiposztolni.

Odamenni a fűnyírós szomszédhoz meg a nyamvadt főnökhöz, hogy „hallod, ember, milyen borzalom történt”! És akkor megtörténik a pillanatnyi csoda, az egyetértés. Hirtelen egymás mellett álltok majd, nem egymással szemben. Ez a közös pocskondiázás közösségformáló ereje.


Kapcsolódó posztok:


Még több cikk: