Amikor az erkölcsi határ pofon vág

Talán rébuszokban illene erről beszélnem, de szenvedjen köntörfalazással a fene! Egészségügyileg kifogásolható tartalom előállításában kellett volna részt vennem. Olyanéban, ami konkrétan az emberek megtévesztésére irányul. Mindegy, hol történt és mikor – megtapasztaltam egy határt legbelül, ez a fontos.

Igazából azt hittem magamról, hogy szinte bármilyen témában ki tudok bökni két perc alatt legalább tíz címjavaslatot, sőt mindet meg is írom. Nekem sose derogált Kiszel Tünde, a macskabútor-válogatás vagy a hüvelygomba. Szeretek firkálni, tehát úgy vagyok vele, mint a lecsúszott drogos – az anyag anyag, és kész.

Megcsap a szaga. | Fotó: dgaproductions.com
Megcsap a szaga. | Fotó: dgaproductions.com

Persze, akadnak a szívemnek apró kis csücskei, amiknek a többinél szívesebben látok neki. És igyekeztem úgy alakítani az életemet, hogy soha ne legyen kötelező semmi olyat megírni vagy megtenni, amivel az adott pillanatban semmilyen szinten nem tudok azonosulni.

De ilyen zsigeri ellenállást belőlem még soha egyetlen kérés, kérdés vagy megkeresés sem váltott ki. Legfeljebb rögvest legyintettem, hogy „á, ez hülyeség”.

Most viszont nem bírtam legyinteni. Csak olvastam a levelet, néztem a csatolmányokat, és megállapítottam: bassza meg, én akkor sem óhajtanék ebben közreműködni, ha egyébként záros határidőn belül éhen döglenék. Pedig nem vagyok se erkölcscsősz, se szentfazék. Mégis van az az üzleti érdekből megfogalmazott üzenet, aminek a közvetítéséhez tevékenyen hozzájárulva gondot jelentene tükörbe nézni.

Ezen a ponton válik a szakmai határ emberivé. Nem a szövegcsináló parancsolt megálljt bennem, hanem a lényem legbelső magva, amit ritkán lehet munkával kapcsolatos e-mailben megszólítani.

Eszembe jutott, hogy a munkamorál, mint önálló fogalom, talán nem is létezik. Egy morálunk, egy erkölcsi értékrendünk van, lehetetlenség szétszabdalni.

Legfeljebb adódnak olyan szerepek és helyzetek, amikor azt elnyomva igyekszünk cselekedni. A pénz beszél, a kutya ugat, én meg már nem mondok semmit.

Arra a bizonyos levélre is csak annyit válaszoltam, hogy a magam részéről kihagyom, köszi a megértést.

Végiggondoltam, tudnám-e a szavakat olyan frappánsan forgatni, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon – tehát érvényesüljön a megrendelő érdeke, plusz a sajátom is –, ám egészség-életmód témában nem fogok ártalmatlan féligazságnak álcázott hazugságok körmönfont megfogalmazásán szarakodni. Sőt, más témában sem fogok, az tuti.

Közben próbálom nem elítélni a többséget, amiért a mindennapi betevő reményében mégis megteszi.


Még több cikk:

 

2 Comments

 1. Nagyon érdekes és értékes gondolatok! Sajnos egyre több ismerősnél tapasztalom, hogy a jövőbeni haszon érdekében egyre messzebb merészkednek az egészségmegőrzés valós fogalmától.. Sőt, szinte nap mint nap keresnek meg remekbe szabott termékekkel melyek még kimagasló üzleti lehetőséget is kínálnak.
  Én sem lennék képes olyan terméket sem fogyasztani, sem ajánlani, amiben nem hiszek, illetve nem bizonyított tudományos módszerekkel a hatékonysága.
  Általában mindenki áradozik a termékről és szinte kiváló véleményeket lehet olvasni róluk, ám amint az európai szinten elfogadott minőségbiztosítási rendszer elé kerülne a dolog, valami homokszem kerül a gépezetbe..
  Sajnos ez mindaddig működik míg van aki hisz benne.. és ha a termék nem is a betegségtől de pár kövér ezrestől biztos megszabadítja elfogult használóját..

  Kedvelés

  1. köszi!

   ne is mondd, nemrég kaptam egy baromi hosszú levelet, hogy “kiemelten magas díjazás” reményében szálljak be a biorezonancia-bizniszbe… (aminek egyébként nem hülyeség az alapelve, csak kizárólag szakmai ismeretekkel rendelkező embernek, például orvosnak szabadna végeznie.)

   a kamu eü. termékek és szolgáltatások titka, hogy az ígéret szerint fáradság nélkül, néhány ezres odahajításával megszabadítanak a betegségtől. külső tényezőkre hagyatkozni pedig mindig egyszerűbb.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s