Nézem, látom, mégsem értem. Szeretnék megvilágosodni, rádöbbenni, ítéletet mondani, de nem megy. Arról a női magatartásformáról beszélek, amelyik lehetővé teszi, hogy „majdnem-erőszak” történjen. Amikor a befogadó princípium megtestesítője inkább a másik arcába hajolva magyaráz ahelyett, hogy lerúgná magáról a fenébe.

„Folyton azzal voltam elfoglalva, hogy lerugdossam magamról, és kábé ne dugjon meg. Itt van a nyakam is, szépen ki van szívva” – mesélte könnyek között a húszéves Nóri az Éden Hotel múlt pénteki adásában. Özönlöttek a cikkek, hogy nemi erőszak a tévében, meg szegény nők és gaz férfiak, milyen undorító ez.

Persze, hogy megnéztem az ominózus esetről szóló háromperces videót, hiszen érdekelt. De már az elején rájöttem: nem vagyok a tipikus háborgó célközönség része, mert mélységes felháborodás helyett csupán méla nem értés vert gyökeret bennem.

„Hát az úgy volt...” | Fotó: TV2

„Hát az úgy volt…” | Fotó: TV2

Itt ugyebár nem kapcsolaton vagy családon belüli agressziót lát az ember, hanem két olyan fiatal csatáját, akik alig ismerik egymást, ráadásul önként és dalolva vállaltak be egy kapcsolatteremtésre kiélezett helyzetet, amelyikben szinte kizárt, hogy az alapot valós érzelmi vagy intellektuális kapocs jelentse.

Most mondhatnám, hogy dugni mentek oda, de nem mondok ilyet, hiszen az durván sztereotip lenne. Inkább csak azt mondom, jól akarták érezni magukat, amibe nyilván belefér a kölcsönös örömszerzésre irányuló szex. Ahhoz azonban, hogy erről két ember meg tudjon egyezni, kommunikálni kell. Ami – lássuk be – a majdnem-erőszak jelenet egyik szereplőjének sem erőssége.

Most mindkét oldalról lehet jönni olyan érvekkel, hogy a női nem az valójában igen vagy nem, illetve engem is el lehet mondani holmi áldozathibáztató, lélektelen gecinek, meg ilyenek. Nekem tökmindegy, mert egyik oldalon sem állok ebben a történetben.

Igazából mindkét szereplőt sajnálom, hiszen nem képesek kifejezni, amit gondolnak és éreznek. Ettől aztán annyira frusztráltak lettek, hogy jobb híján egymáson vezették le a feszültséget. Az én fejemben pedig csak gyűlnek a kérdések.

Az első és legfontosabb: a nő vajon miért nem lépett ki fizikailag a helyzetből, ha az első pillanattól kezdve kellemetlen volt a számára?

A magam részéről konkrétan azt csináltam volna, hogy az első érintést követően behúzok egyet a magát Gábornak nevező szellemi véglénynek, aztán felkelek, kimegyek a szobából, és kész, pont, vége. (A filozofálgatás eme pontján döbbentem rá, hogy az embert vastagon minősíti, kivel kerül egy ágyba, de ez másik történet.)

Nóri ehelyett cuppogva viszonozta a nyelvest, majd nyafogva kijelentette, hogy aludni szeretne. Hát hogy a fenébe tud valaki nyugodtan aludni egy gyárilag beszűkült tudatállapotú egyén mellett? Talán abban reménykedett, hogy a pasinak majd lelankad, és akkor normális lesz? Tán a műsor meg a szereplés volt annyira fontos, hogy még ezt is elviselte érte? Esetleg ez a fajta túláradó kedvességgel intézett visszautasítás a természetes női magatartás, csak engem gyártott más mintára az istenke?

És miért kezeli a társadalom olyan rugalmatlanul ezt a – nem nemi erőszakról szóló! – diskurzust, hogy talán már a puszta kérdésfeltevés miatt is magyarázkodnom kéne, miközben a tényleges áldozatoknak még mindig rémálom egy rendőrségi vallomástétel?


Ha aktivistaként kommentelsz, helyettesítsd be válasznak ezt:


Kapcsolódó posztok:


Még több cikk: