Hülyeorvosozók és sarlatánozók képzelt háborúja

Mi üt az emberekbe, amikor ágálva szidják az orvosokat meg a gyógyszereket, vagy éppen remegve keresik a tudományos érveket, hogy jól rácáfolhassanak az alternatív módszerekre? Hát nem a célra, tehát az egészségre kellene emelni a tekintetünket az önromboló, sánta és indulatos érvelgetés helyett?

„A dokik akár ciántablettát is szemrebbenés nélkül szedetnek velünk, ha a gyártó sokcsillagos thaiföldi utazással fejezi ki cserébe, hogy mennyire örül. A gyógyszereket egyébként is úgy találták ki, hogy egy pirula mellékhatásaira legalább két másikat illik bevenni.

De nincs más alternatíva, mert a homeopátia meg például annyira szar, hogy örömujjongásban kell kitörni, ha végre megjelenik egy brittudósos hír arról, mennyire nem hat. A kézrátételes lószarokról nem is beszélve, bezárólag a telefonon végzett, élő gerincműtéttel…”

Paracetamolt a koronacsakrára!
Paracetamolt a koronacsakrára!

Valahogy így fest korunk népének gyógyulásba vetett hite. Ezért betegek annyian, ezért felejtik el már a jól-lét habkönnyű érzését kamaszkorban. Itt fáj, ott szúr, nincs elég erőm, fáradt vagyok – és akik hallják a panaszt, csak legyintenek, hiszen ez a normális, tessék belenyugodni.

„Akinek nem fáj semmi, nem is él!” – hajtogatja a gyötrelemhez szokott lélek. Aztán vagy megtapasztalhatja ennek az ellenkezőjét, vagy nem. Csak rajta múlik, mi lesz; miként tud felelni az egyszerű „hogy vagy?” kérdésre. Ha nem bízik, szidalmaz, esélye sincs az egészségre.

Szerintem nem az az egészség, amikor az ember nem jár orvoshoz és nem szed semmilyen gyógyszert. Inkább olyan állapotot, vagy inkább létezési szintet értek alatta, melyet testi-lelki-szellemi egyensúly jellemez. Nincs benne semmi hókuszpókusz: legfőbb „tünete” a sugárzó mosollyal válaszolt „jól vagyok”.

És hogy a faszomba’ lehetne jól, akinek bármifajta ócsárolás kéjes kárörvendést hoz? Az ellen dédelgetvén gyűlöletet, aki és ami segíthetne neki, hogy végre helyre kerüljenek a dolgai fizikai vagy magasabb szinten?

Megmondom én, mi köti össze a hülyeorvosozókat meg a sarlatánozókat.

Mert hiába állnak látszólag egymással szemben, a közös indíttatás révén akár kezet is foghatnának. Világnézetben aligha osztoznak ugyan, hozzáállásban viszont igencsak.

Elsősorban elhiszik, hogy valaki(k) galád módon az életükre akar(nak) törni, s morális kötelességük világgá kürtölni a veszélyt. Másodsorban pedig félnek egészségesek lenni. Hirtelen nem is tudnák mire fordítani a felszabaduló idő és energia nagy részét. Kénytelenek lennének másik témát, másik elfoglaltságot keresni.

Pedig új lehetőségek sosem álmodott dimenziója nyílik meg, amikor beüt a felismerés, hogy laboratóriumi kísérletek ide, csodás gyógyulásos történetek oda, minden tekinthető egyszerre igaznak és hamisnak – csak éppen fölösleges ítélkezni, mert ugyanazon kerek egész részei. Ugyanúgy az emberi tudat szűrőjén haladnak keresztül a kutatási dokumentáció számai, mint azok a külső-belső hatások, amelyek a hihetetlennek tartott felépülést eredményezik.

Szóval én szemrebbenés nélkül bízom magam orvosra, s veszem be a gyógyszert, ha úgy hozza a helyzet. Tudnak valamit, igen – a létezés fizikai mivoltáról nálam sokkal többet. Más szinteken viszont a saját feladatom megtartani a rendet, amihez lelkesen kuruzslok napi rendszerességgel.

A bármelyik oldalra fújolóknak pedig üzenem: inkább magukra szánjanak egy kis figyelmet, mert csuda jó következtetéseket lehet levonni abból, hogy vajon mi táplálja az ellenérzéseiket.


Még több cikk:

 

4 Comments

 1. Ember a vízben, ez ma nekem igen aktuális. Ismerősöm mélyen hiszi(!), van gyógyszerlobbi, aminek érdeke az emberek betegen tartása, és nem érdeke a gyógymódok feltalálása fontos betegségekre, ráadásul a szerinte megelőzésre berendezkedő étrendkiegészítősök nem jutnak lélegzethez a pénzzel kibélelt hatalom árnyékában.
  Mindezt úgy, hogy az érvük az, kellenek a cuccaik, folyamatosan kell szedni, mert a mai zöldségek, növények tápanyagtartalma a béka segge alatt van, szóvak sajnos, szedni kell a tablettákat, porokat, mert nélküle jól megnézhetjük magunkat.
  Közben mindkét világ kereskedelmen, profitszerzésen alapul, mert kapitalizmusban élünk. Ha alteros akar eladni, az jó, ha gyógyszerkonszern, az rossz? Wtf?

  Kedvelés

  1. Mégis mik azok a “fontos” betegségek? Személy szerint én nagyon örülök, hogy itt békés kis Európánkban nem dúl az ebola, skarlát és tífusz járványról a 19. század óta nem hallottunk, gyermekeink harmada nem hal meg 5 éves kora előtt valami gyermekkori betegségben, vagy olyan allergia miatt amit ma már tudatos étkezéssel és kezeléssel tünetmentesen át lehet vészelni, de hogy csak a legegyszerűbbeket említsem, nem kapunk vérmérgezést sérülésektől, szüléstől, műtét után mert orvosságokkal megelőzzük. Semmi bajom azzal, hogy sok homeopátiás és alteros azt hiszi, hogy a nádiposzáta ürülékéből kinőtt fűnek a gyökere teába beáztatva a rák ellenszere (és ezt a Nepálban a papok már 1000 éve használják, hisz ki látott már nepáli rákos papot? :D :D :D) és naponta 10szer issza, csak engem hagyjanak békén a hülyeséggel, mert nincs bosszantóbb, mint a mikor felnézek frászbukra és sorban vannak egymás alatt az új életelixír megosztások, amik minden tudományos alapot nélkülöznek… A dokikat és a gyógyszereket lehet nemszeretni, savazni profit orientáltság vádjával, de nélkülük a kritizálók nagy része meg se érte volna a felnőttkort :D Éljen a modern orvostudomány, az emberiségnek sohasem volt a történelemben olyan jó dolga, mint most, aki meg akar rágcsáljon pitypangot! (Csak ne ösztönözze a többieket is) :D

   Kedvelés

   1. az alapgondolatodat értem, csakhogy a járványok helyett most inkább “civilizációs betegségek” pusztítanak, amelyekkel legalább akkora kihívást jelent elbánni, mint semmelweis előtt a szülőágyi bacikkal. a “jó dolog” pedig relatív, mert nekem és neked szerencsére az van, de ha megnézel egy metabolikus szindrómával küszködő embert, aki a két szívgyógyszerének hat mellékhatására négy másikat szed, annak talán tényleg érdemes volna a kiülni egy rétre, és elrágcsálni néhány pitypangot, hogy legalább annyi ideig odafigyeljen a saját testére.

    Kedvelés

  2. “megelőzésre berendezkedő étrendkiegészítősök” <- ezen felvisítottam @XD aki a megelőzésre rendezkedik be, eleve nem pirulákban keresi a válaszokat, de mindegy. szerintem az lenne a legszerencsésebb, ha a gyógyszerkonszern meg az alteros is jól megenné a saját cuccait, és meglátnánk az eredményt.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s