Két új mell olcsóbb, mint egy luxusautó

Magára kanyarította a hófehér, ropogósra vasalt frottírköntöst, majd a sokcsillagos, organikus burkolatú szálloda aromaterápiás wellness-részlege felé vette az irányt. Azt hitte, képes lesz rá. Láttam az elszántságot az arcán. Még akkor is, amikor zavartan lapozgatni kezdte az odakészített Luxury Life magazin legfrissebb, vörös-arany borítójú számát.

Egy német kolléga mosolyogva köszönt ránk. Ádámkosztümben, mert az istenke ilyennek teremtette őt és az osztrák szaunakultúrát. Visszaköszöntünk, aztán mindketten úgy tettünk, mintha roppant érdekesnek találnánk a sokoldalas yachtriport után következő Maserati Ghibli reklámját.

Bárkinek lehet egyébként Maserati Ghiblije. Csak be kell menni a szalonba, kifizetni, átvenni, s elhajtani vele.

Tényleg luxus?
Tényleg luxus?

„Pont, mint a plasztikai sebésznél” – tette hozzá a felöltözve elsöprően magabiztos, ám most esetlennek tűnő köntösös hölgy, és láttam, hogy tekintetének fókusza az ölében heverő újságnál sokkal közelebbre, egyenesen a köpeny alatt megbúvó mellére vetül.

„Ezt hogy érted?” – kérdeztem, mert nekem nem volt még sem Maseratim, sem plasztikai sebészem.

„Úgy, hogy néhány nap múlva a helyére kerül, amit a kelleténél egy kicsit lejjebb, egy kicsit távolabb, egy kicsit furcsábban formált meg a természet. Pont úgy működik, mint a Maseratival: a tiéd lehet, ha pont arra vágysz, és készen állsz rá anyagilag meg szellemileg. Odamész a megadott címre, ahol egy makulátlan megjelenésű úriember megmutatja a modelleket, kiválasztjátok a hozzád illőt a rengeteg típus közül, utalsz, átveszed, aztán padlógázzal magad mögött hagyod, ami addig kísértett” – vágta rá tárgyilagosan, levegővétel nélkül, egy szuszra. Köpni-nyelni nem tudtam.

A magazin következő oldalán gyémánt ékszerek csillogtak. Vajon mennyit kellene dolgoznom egy olyanért? – tettem fel a kérdést magamnak. És két új mellért? – telepedett a kisördög a fedetlen vállamra. „Csak ötezer euró, nem téma” – hangzott a válasz, ami nyilván nem a Maserati, s nem is a diszkógömbként tetszelgő hatalmas kődarab ára.

„Ennyit fizettem, hogy hamarosan levehessem a köntösömet. Ők itt nem fizettek, azaz balról a második nő igen, de szép, természetes hatású, látod, ugye?” – intett jobbra a fejével. De mindegy is volt, merre int, hiszen mindenfelől pucér mellek, fenekek és hímtagok közeledtek. Mi meg csak ültünk a mahagónipadon: ő köntösben, én törölközőben.

Befelé figyelni ilyenkor kényelmesebb, így hát eltűnődtem rajta, min is botránkoztam meg.

Azon, hogy az anyagi világ részeként tekint a saját testére? Azon, hogy teljes természetességgel beszél valamiről, ami valamilyen nézőpontból mesterséges? Azon, hogy komplexus helyett egyfajta bizonyosság sugárzik belőle? Azon, hogy egy ilyen egyszerű, már-már semmilyen ruhadarab, mint a fehér frottírköntös, egyszeriben a női szerep gátjának szinonimája lett?

Barackszínű törölközőm sarkát gyűrögetve pillantottam fel végül, mert úgy éreztem, választ vár egy kérdésre. De nem arra, amit balról a második nőről feltett. „Jó utat az új járgánnyal!” – kacsintottam rá őszinte mosollyal, mielőtt felé nyújtottam a kezemet, hogy most viszont menjünk innen.


Még több cikk:

 

8 Comments

 1. Érdekes összehasonlítani az emberi testet egy ember alkotta járművel. A két dolog nem egy és ugyanaz, habár a nő érvelése szerint pénzért bármit meg lehet venni (lehet igaza van), de lelket, önbizalmat nem. Egy mazeráti sohasem fogja magát frusztráltan érezni ha lefelé áll a visszapillantó tükre, viszont az aki elmegy plasztikáztatni csak ideig-óráig lesz elégedett az új önmagával és az újonnan megtalált önbizalmával. Minden csoda 3 napig tart s újra lejtmenetbe kerül, amit megerősít az a tény is hogy, ha jól tudom, ezeket az implantátumokat pár évente cserélni kell és akkor az aláereszkedett önbizalom újabb köbcentikért, feltöltött ajkakért, botoxért és még Isten nyila tudja miért kiált a sok év alatt elöregedett test megfiatalítására, amely ideált az ember évezredek óta kerget! Rengeteg plasztikai rémálom képe kering a neten, hogy a végletesség mihez tud vezetni… Annak a nőnek aki plasztikáztatásban gondolkozik sokkal inkább egy jó pszihológusra és önbizalmi tréningre volna szüksége és nem szilikonra (itt csak azokra a nőkre gondolok, akiknek különben semmi baj a testükkel, csupán ők látják selejtesnek, és nem azokra akik betegségből eredő testi elváltozásban szenvednek, ami tényleg csak sebészeti beavatkozással korrigálható).

  Kedvelik 1 személy

  1. honnan tudod, milyen egy plasztikai műtét lelki háttere? amíg nem mentél keresztül rajta, csak feltételezéseid lehetnek róla, azokat pedig mindig érdemes megkérdőjelezni – a saját feltételezéseimmel legalábbis ezt szoktam tenni @=)

   ami a plasztikai sebészetet illeti, szerintem önmagában egy elképesztően csodálatos vívmány, egy eszköz, amelyet rengetegféle célra fel lehet használni. olyanra is, amilyet megfogalmaztál, de olyanra is, ami sokkal nemesebb annál. szóval én pártolom, hogy éljen a lehetőséggel, aki szeretne, de döntsön a legjobb belátása szerint, és vállalja a következményeket.

   a végletesség pedig sosem vezet jóra, ebben egyetértek veled.

   Kedvelés

 2. Mióta már nem csak a világ gazdagabbik oldalán tehetnek szert emberek pénzért szilikon és botox általi önbizalomra, azóta kezd elmosódni a határvonal a “mű” megvetése és a “természetes” istenítése között.
  A plasztikai sebészetet és “vívmányait” nem vitatom, amennyiben pl. egy balesetben összeroncsolódott testet vagy egy betegségben eltorzult testrészt kell rendbe hozni – itt a “rend” fogalma is viszonylagos: tehát anatómiailag korrekt formába visszaállítani.
  Az upgradelés egész más dolog, valóban elsősorban lelki okai vannak és, ahogy már előttem is írták, a társadalmi elvárásoknak való megfelelés hajtja. Ha teszem azt ismét a molett női test válna a szépségideállá – és ez igenis elképzelhető, hisz mi, férfiak is egy ideje újra divatosan lehetünk szőrösek – az is egyfajta elvárást testesítene meg, de ez csak a társadalom egyik részének véleménye lehetne, sőt földrajzilag is csak egy adott területen van létjogosultsága. Követők nélkül elhalna. Amint globális kérdést csinálunk belőle, megindul az uniformizálás és a természet “biodiverzitásának” köszönhető jegyeket egy-kettő lecseréljük a megmondóemberek ízlésére.
  Az pedig egyenesen taszító, hogy a külső jegyek által döntünk valaki emberi kvalitásai vagy éppen szakmai felkészültsége helyett – a mérleg serpenyőjében pedig ismét ott van az önbizalom kérdése…

  Kedvelés

  1. a legjobb művek természetesnek hatnak @;D

   poén, hogy olyan, mintha két nézőpont lenne: egy pro, mely szerint az esztétikai beavatkozás egy lehetőség, amivel nyugodtan éljen belátása szerint bárki, illetve egy kontra, mely mindenféle ellenérzést és negatív gondolatot társít ehhez. szerintem a kettő együtt létezik, és még véletlenül sem zárja ki egymást – nyugodtan vallhatja egy ember mindkettőt az adott helyzet függvényében. én is el-elmorzsolok egy-egy könnycseppet a harcsaszájú strandlabdacsöcsűekért, akiknek nyilvánvaló testképzavaruk van. de nem feledkezem meg azokról sem, akiknek egy régóta vágyott korrekció hozza el a testi-lelki harmóniát, és teremti meg azt a külsőt, amivel mindig is élni szerettek volna. na, utóbbi esetben nem sok keresnivalója van az egyenletben a társadalmi nyomásnak meg a pszichológusnak…

   Kedvelés

 3. Azt olvasom, hogy állásinterjún a sminkeletlen arc is az igénytelenség szimbólumává vált, s hátrányt jelent. Ennyit a csoportnyomásról. Sose fogok multinál dolgozni.

  Kedvelés

  1. jaj… én már a munkahelyi dress code-okkal sem vagyok kibékülve, mert ha a külsőmet vagy a viselkedésemet akarják szabályozni, ellenállhatatlan kísértést érzek a megszegésre.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s