A legveszélyesebb emberfajta: a ráérő idióta

Elfogadás és lelki béke ide vagy oda, létezik egy embertípus, amelyikkel rendszeresen meggyűlik a bajom – újra meg újra. Már nem bontom le miattuk téglánként a házat, csak csendes facepalm kíséretében rácsodálkozom a gondolati struktúrájukra. Ők a ráérő idióták, akik lelkesen igyekeznek elrontani azt, ami tök jól van.

Az érintettek két dolgot sosem sejtenek magukról. Az egyik, hogy voltaképpen ráérnek, hiszen életüket merő rohanásként élik meg. Úgy érzik, folyton pörögnek, egyik teendőt végzik a másik után, nincs megállás.

Hát persze, hiszen mindent többször annyi időbe telik nekik megvalósítani, mintha legalább átlagos képességeik lennének! De a feladat végül így is elkészül, a megoldás megszületik, a környezetük pedig nem szól semmit – hiszen nincs, aki magára vállalja a kíméletlen kritikus szerepét. (Lehet, hogy egyvalamiben tényleg jók, és azért cserébe elnézik nekik az összes többit.)

Így kell szakszerűen csinálni. | Fotó: affairsdegars.com
Így kell szakszerűen csinálni. | Fotó: affairsdegars.com

Az idiótaságuk a másik, amiről fogalmuk sincs. Mert aki tisztában van a saját korlátaival, már nem tartozik ebbe a kategóriába az én szótáramban. Egy analfabéta is lehet okos a maga módján, ha megnézzük a természeti összefüggésekre épülő tapasztalatanyagát.

Ha például az elszigetelt tanyán éldegélő, a hat elemit tíz év alatt majdnem elvégző Béla bácsi az ablakon kinézve meg tudja állapítani, hogy félóra múlva már esik is, én pedig szarrá ázom, miután csekkoltam a felhőtérképes okostelefon-appot, mindjárt más értelmet nyer az „idióta” szó. Általában azokra szoktam használni, akik szakértőt játszanak, holott a legalapvetőbb összefüggés is üzbégről félrefordított kínai a számukra.

Az ilyen posztoknál egyébként mindig megkérdezi valaki, hogy „ugye nem rám gondoltál, baszki?” Most biztos, hogy nem, nyugi! Az előbbiekből kifolyólag ugyanis a ráérő idióták nem érnek rá engem olvasni, másrészt pedig kompetensnek tartják magukat, így eszükbe sem jut ezt a dicső inget felvenni.

Ha tehát felmerül benned a kérdés, hogy idióta vagy-e, máris jó úton jársz az ismeretszerzés felé. A ráérő idiótákban azonban sohasem szokott ilyesmi felmerülni. Van egy fix kis világképük, egy szűkös komfortzónájuk, amelyen belül megtanultak magukhoz képest ügyesen navigálni – csak ha már túlzottan biztonságban érzik magukat, megpróbálják meghódítani valaki másét.

És a baj itt kezdődik. Ezt már kisdiákként megtanultam, amikor a ráérő idióta tanár néni a gyerekek cuccainak eldugásával kezdett szórakozni. Nevelő célzattal, hogy senki se hagyjon szét semmit. Nekem momentán a szekrényből vette ki a váltócipőmet, ennek örömére egy téli napon mezítláb lehettem. Én voltam a trehány pulya, ő pedig néhány hónap múlva pedagógusi kitüntetést tett zsebre.

Szentül hittem, hogy eme megrázkódtatás után nem érhet újabb hasonló trauma, pedig dehogynem.

Amikor írástudatlan ember javított bele a cikkembe. Amikor olyan oktatott ki a szerkesztésről, aki nem tudja megkülönböztetni a képtől a szöveget. Amikor az „I fucking love this boy”-t lefordítottam úgy, hogy „kibaszottul odavagyok ezért a srácért”, és átírták arra, hogy „kedvelem”.

Mindannyian biztosak voltak benne, hogy szakmai mércével jól cselekszenek, emberileg pedig végképp nem akartak bántani engem. A legjobbat akarták, és ez a legjobb, ami tőlük tellett.

Sajnos ráértek, hogy belenyúljanak valamibe, amibe vétek; hogy értelmetlen kérdéseket tegyenek fel; és hogy se füle, se farka magyarázatot adjanak, amikor mélyet sóhajtva érdeklődtem: ugyan, ember, ezt miért kellett?

De nincs mese, hiszen ezek is olyan helyzetek, amikor az okosabb enged. Ráadásul ki tudja, én magam hányszor tűnhetek mások szemében ráérő idiótának, ugye…


Kapcsolódó poszt:


Még több cikk:

 

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s