Önismeret és pszichó: ezért nem leszel bölcsebb a sztárguru előadásától

Minden mondata felér egy naplementés háttérre kívánkozó idézettel. Hát hülye lennél kihagyni – akkor is, ha borsos árú a belépőjegy. Hiszen olyan bölcs és okos az az ember, hogy valamit biztosan tanulhatsz tőle! A hiszékenységre vonatkozó leckétől viszont még sok-sok önsegítő előadás választ el…

A mai kor népének minden eddiginél több útmutatásra van szüksége. Nem azért, mert szerényebb volna az értelmi képessége. Hanem azért, mert minden eddiginél több út nyílik meg előtte.

Hiába nem dönthetsz rosszul – hiszen úgyis az történik, aminek történnie kell – mégis zavarba ejthet az alternatívák sokfélesége. Főleg azért, mert skatulyák és közhelyek között vergődsz. Gyerekfejjel megtanultad, hogy a világ a téged körülvevő felnőttek szerint milyen, most pedig próbálsz rájönni, szerinted mik lehetnek benne az alapvető törvényszerűségek.

Iszod a szavakat, szomjas maradsz. | Fotó: florianilgen.de
Iszod a szavakat, szomjas maradsz. | Fotó: florianilgen.de

Sokkal kényelmesebb, ha valaki kívülről, készen közli őket veled. Akkor továbbra is megmaradhatsz csemetének. Kíváncsiskodhatsz mindenfelé, de egyetemes dogmaként elfogadod, amit mondanak neked. Mert a felelősség nem téged terhel.

Hanem azt a pszichológust, szociológust, lelkészt vagy önjelölt celebet, aki kiállt a színpadra, s a mindentudók meggyőződésével taglalta az egészséges önbizalom titkát, a nemi szerepek funkcióját, vagy éppen a személyes küldetésedet.

Tátott szájjal hallgattad, mert talán a saját belső tudásodat szólaltatta meg. Szünetben pedig a melletted ülő beavatott az élettörténetébe. Az is milyen tanulságos volt! És pont idevágott, atyaúristen! Micsoda véletlen – de hát nincsenek véletlenek, minden mindennel összefügg, mert az univerzum törvénye egy.

Megmondták az Aktuális Guruk is, akik a nyugati társadalmakban viaszosra retusált ábrázattal mosolyognak vissza az oszlopokra ragasztott plakátokról. Sokan vannak, csak néha egy-egy arc kiemelkedik a masszából.

„Gyertek, gyűljetek össze, hallgassatok akciós áron, és legyetek boldogok” – üzenik, s te hiszel nekik.

„Menj, vonulj el, nézz magadba ingyen, és legyél egyre bölcsebb!” – súgják a füledbe Kelet felől eközben, de hozzád talán csak a sarki jógastúdió leértékelt bérletének szirén éneke jut el.

Ahol teljes ellazulás helyett a kisebbrendűségi érzés vár, amiért hegytartásban képtelen vagy kinyújtani a térdedet. Rohadjon meg a melletted lévő guminő, hogy neki sikerül… Máskor inkább előadásra mész, ott vetélytársak nincsenek. Csak az Aktuális Guru, akinek most jelent meg a nyolcadik könyve önismereti témában, és feltétlenül dedikáltatnod kell.

Igazából fogalmad sincs, hogy magadat mennyire ismered. De azért nyíltan büszkélkedsz mindenkinek, hogy részt veszel az effajta eseményeken.

Meg is jelensz. Hadd higgyék, hogy valósággal repesztesz a karmikus feladatok megoldásának ösvényén, mert úgyis ez a trend.

Polcodon ott sorakoznak a legfrissebb pszichoezoterikus bestsellerek, a Facebookon pedig okosabbnál okosabb idézeteket osztasz meg.

Aztán egyszer csak vizsgahelyzet elé állít az élet, és lesel, mert az egyetemes klisék legfeljebb figyelem-elterelésre jók, amikor tényleg segítség kéne. Felfújható matracként szolgálnak – lebeghetsz rajtuk a tengerben, ám úszni nem tanítanak meg.

Márpedig rohadtul bele fogsz esni a vízbe. Kérdés, miként mászol ki belőle. Aggódsz-e miatta, hogy vajon elkenődött-e a szemfestéked? Az Aktuális Guruk sminktippjei orvosolják a problémát, csak a valódi könnyeket nem.

De legalább lehet értük rajongani. Lehet róluk beszélni. És el lehet menni az előadásaikra, melyek egy kicsit kiszakítanak abból, amiben talán el kéne mélyülni.


Kapcsolódó posztok:


Még több cikk:

 

3 Comments

 1. Sajnos én nem tudtam eljutni a “Siker-nap”-ra, mivel későn észleltem, hogy mennem kellene. Ez így utólag duplán rossz: 1. jó lett volna ott lenni :), 2. nem igazán tudom hitelesen megítélni az eseményt a sajtója alapján. A helyzet ugyanis az, hogy a populáris oldalakon található cikek, közlemények, beszámolók egyike sem objektívan, tényszerűen foglal állást, inkább az ott hallottakat megeszi, megrágja, előemészti a szokásos (sajnos ezt kell mondjam:) magyaros érzésekkel és látásmóddal, hogy aztán egy sárgásbarna pép formájában adja vissza. Könnyen emészthető és egyszersmind elutasítható. Nem kell gondolkodni rajta, nem kell magába néznie az olvasónak, simán el lehet ítélni minden efféle előadást vagy a már talán szubkultúrává kinőtt irányzatot, mivel úgyis bagatell kliséket hangoztat. Az az érzésem és benyomásom, mivel már pár éve foglalkozom ezzel, hogy ez nem a nagy tömegeknek való. Egyszerűen nem tudnak mit kezdeni ezzel a jelenséggel és a mögötte megbújó tartalommal – ilyenkor persze lehet azt mondani, hogy nincs mindennek jelentése, csak ha megtöltöd vagy belemagyarázod. Talán ez a különbség a sekélyesség és a mélyebb gondolkodás (és érzelmi intelligencia) között, nem tudom. Szerintem fix támpontot nem tudnak adni ezek a motivációs beszédek, nem is ez a céljuk. Ez nem egy vallási forma, amiben vakon kell hinni. De a tények azért mégiscsak mutatják (eltekintve néhány rossz példától persze), hogy ezek az emberek valamit tényleg jól csinálnak. Az attitűdjükkel, életfilozófiájukkal elértek valamit, amire fel lehet nézni (egy szintig) és tanulni belőle (egy szintig). Ha csak egy mondatot érzel szívhez szólónak, már megérte egy-egy ilyen könyvet megvenni, egy előadásra eljutni. Az egész dolog lényege itt nem az, hogy kiutat mutasson a katyvaszból, amit sokan éreznek maguk körül manapság, s ezért persze hype-ot kerítenek valami köré és vallásként gondolnak az önfejlesztésre például, hanem inkább az, hogy nézz magadba és belül keresd a válaszaidat. A lustaság miatt keressük az egzakt megoldásokat, csakhogy nincsenek, ezzel pedig rossz szembe nézni. A válaszok viszont belül vannak – hozzáállásban, a tettekben, mondatokban, a gondolatokban… Ez jutott eszembe a cikkről :)

  Kedvelés

  1. jé, nekem a sikernap konkrétan eszembe sem jutott, csak most, hogy így mondod! két sztárpszichológus ihletett meg, nem titok.

   azzal én is egyetértek, hogy egyetlen telitalálatos mondat esetén már bármiféle kommunikációnak bőven megvan az értelme. főleg, ha olyasmi jut róla az emberek eszébe, mint neked: hogy a válaszokat belül kell keresni.

   én inkább az ellenkezőjére látok példát, a korlátlan beszopódásra, amikor az útkereső egyik guru karjából némi kiábrándulást követően a másikéba szalad. ez sem feltétlenül baj, hiszen az illetőnek nyilván pontosan ezen kell keresztülmennie a fejlődéshez.

   valahol mégis ultimate facepalm az egész, mert hiába bújik meg igazság a közhelyes mondatokba öntött, tömegeknek szóló üzenetek mélyén, nekem valahogy az évszázad lehúzásának tűnik a biznisz.

   indulásnak nem rossz egy-két ilyen inspiráció az önismereti út elején, utána viszont már egy utcai jelenet is jobban el tud gondolkodtatni, mint a titokkönyv, dr. iksz előadása vagy akármi. kérdés, hogy ez a szakasz kinél milyen hosszú – mert lehet akár több élet… khm, évtized is.

   Kedvelik 1 személy

 2. Azt hittem annak apropóján írtad, mivel elég sok helyen jött szembe…ezek szerint véletlen egybeesés :).
  A “beszopódás” mint jelenség szerintem is kezd általánossá válni, pontosan a sok-sok input és kijelölt út nélkül. Sokaknak nehezére esik saját utat keresni és vár valami egyértelmű iránymutatást (paleo, vidámvasárnap, bármilyen vallás, pszichoguruk, Norbi Update…stb.). Pontosan az egyszerűség miatt. Mert a csodakapszulától várja a megváltást, elég ha csak a fájdalomcsillapítókra gondolsz: fáj a fejem, hm, bekapok egy advilt és várom, amíg hat, nincs más dolgom. Nem lehet elrontani :). Ez a fajta lustaság jellemző.
  Másrészt tényleg egész más kihívás ennyi infó és irányzat között megtalálni azt, amelyik leginkább kedvező számodra – ez kétségtelen, ahogy az is, hogy alapjában nem erre vagyunk szocializálva. Kedves szüleinknek kész volt az életpálya modell: suli, egyetem-főiskola vagy munka, aztán munka-munka, férj, gyerek, ház, autó, kutya, macska…kész. Aztán ha ez mind megvan…pislogás és üresség. Na pont ezt a “kijelölt utat” veszíti el a mai ember igen hamar, amint ráeszmél, hogy nem feltétlen attól lesz boldog és teljes élete, mert 25 évesen már gyereket vállal vagy minél előbb lakást, autót vesz, hanem mondjuk az utazgatástól, kultúrák megismerésétől vagy épp terepasztal építéstől. Bármit megtehet. Az utat saját magának jelöli ki. Mindenbe belekóstol és eldönti ízlik-e. És nyilván van pár hamis próféta, aki a saját üzleti haszna érdekében igét hirdet, ez mindig is volt és lesz is és személy szerint igen gusztustalannak és alantasnak tartom én is, hogy az ember egyik alapvető igényét, a hitre, felsőbb szintű kapcsolatra törekvést kihasználva eladják a semmit egy brand mögé bújtatva. Csak hát ahhoz, hogy ezeket felismerjék, szelektálni kellene tudni, amit a józanság hozna magával, a reális ítélőképesség, amit sajnos igen hamar elveszítenek sokan vagy a vallás adta eufória vagy a fentebb vázolt úttalanság-útkeresés miatt

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s