Minden mondata felér egy naplementés háttérre kívánkozó idézettel. Hát hülye lennél kihagyni – akkor is, ha borsos árú a belépőjegy. Hiszen olyan bölcs és okos az az ember, hogy valamit biztosan tanulhatsz tőle! A hiszékenységre vonatkozó leckétől viszont még sok-sok önsegítő előadás választ el…

A mai kor népének minden eddiginél több útmutatásra van szüksége. Nem azért, mert szerényebb volna az értelmi képessége. Hanem azért, mert minden eddiginél több út nyílik meg előtte.

Hiába nem dönthetsz rosszul – hiszen úgyis az történik, aminek történnie kell – mégis zavarba ejthet az alternatívák sokfélesége. Főleg azért, mert skatulyák és közhelyek között vergődsz. Gyerekfejjel megtanultad, hogy a világ a téged körülvevő felnőttek szerint milyen, most pedig próbálsz rájönni, szerinted mik lehetnek benne az alapvető törvényszerűségek.

Iszod a szavakat, szomjas maradsz. | Fotó: florianilgen.de

Iszod a szavakat, szomjas maradsz. | Fotó: florianilgen.de

Sokkal kényelmesebb, ha valaki kívülről, készen közli őket veled. Akkor továbbra is megmaradhatsz csemetének. Kíváncsiskodhatsz mindenfelé, de egyetemes dogmaként elfogadod, amit mondanak neked. Mert a felelősség nem téged terhel.

Hanem azt a pszichológust, szociológust, lelkészt vagy önjelölt celebet, aki kiállt a színpadra, s a mindentudók meggyőződésével taglalta az egészséges önbizalom titkát, a nemi szerepek funkcióját, vagy éppen a személyes küldetésedet.

Tátott szájjal hallgattad, mert talán a saját belső tudásodat szólaltatta meg. Szünetben pedig a melletted ülő beavatott az élettörténetébe. Az is milyen tanulságos volt! És pont idevágott, atyaúristen! Micsoda véletlen – de hát nincsenek véletlenek, minden mindennel összefügg, mert az univerzum törvénye egy.

Megmondták az Aktuális Guruk is, akik a nyugati társadalmakban viaszosra retusált ábrázattal mosolyognak vissza az oszlopokra ragasztott plakátokról. Sokan vannak, csak néha egy-egy arc kiemelkedik a masszából.

„Gyertek, gyűljetek össze, hallgassatok akciós áron, és legyetek boldogok” – üzenik, s te hiszel nekik.

„Menj, vonulj el, nézz magadba ingyen, és legyél egyre bölcsebb!” – súgják a füledbe Kelet felől eközben, de hozzád talán csak a sarki jógastúdió leértékelt bérletének szirén éneke jut el.

Ahol teljes ellazulás helyett a kisebbrendűségi érzés vár, amiért hegytartásban képtelen vagy kinyújtani a térdedet. Rohadjon meg a melletted lévő guminő, hogy neki sikerül… Máskor inkább előadásra mész, ott vetélytársak nincsenek. Csak az Aktuális Guru, akinek most jelent meg a nyolcadik könyve önismereti témában, és feltétlenül dedikáltatnod kell.

Igazából fogalmad sincs, hogy magadat mennyire ismered. De azért nyíltan büszkélkedsz mindenkinek, hogy részt veszel az effajta eseményeken.

Meg is jelensz. Hadd higgyék, hogy valósággal repesztesz a karmikus feladatok megoldásának ösvényén, mert úgyis ez a trend.

Polcodon ott sorakoznak a legfrissebb pszichoezoterikus bestsellerek, a Facebookon pedig okosabbnál okosabb idézeteket osztasz meg.

Aztán egyszer csak vizsgahelyzet elé állít az élet, és lesel, mert az egyetemes klisék legfeljebb figyelem-elterelésre jók, amikor tényleg segítség kéne. Felfújható matracként szolgálnak – lebeghetsz rajtuk a tengerben, ám úszni nem tanítanak meg.

Márpedig rohadtul bele fogsz esni a vízbe. Kérdés, miként mászol ki belőle. Aggódsz-e miatta, hogy vajon elkenődött-e a szemfestéked? Az Aktuális Guruk sminktippjei orvosolják a problémát, csak a valódi könnyeket nem.

De legalább lehet értük rajongani. Lehet róluk beszélni. És el lehet menni az előadásaikra, melyek egy kicsit kiszakítanak abból, amiben talán el kéne mélyülni.


Kapcsolódó posztok:


Még több cikk: