Mit gondolok a vasárnapi zárva tartásról?

Nekem tökmindegy, melyik nap vásárolok. Az viszont kifejezetten zavar, hogy vallási, erkölcsi és családpolitikai kérdést csinálnak valamiből, aminek köze nincs ezekhez a fogalmakhoz. Egyvalamihez lenne: a szabadsághoz.

Ugye, senki sem gondolja komolyan, hogy az alulfizetett bolti eladók életminősége ettől a döntéstől jelentősen javulni fog? Ugye, senki sem hiszi, hogy ezentúl beéri a sokkal drágább sarki közérttel, aki rászokott a hipermarketek választékára az elmúlt években?

Ugye, senki sem a hetedik napon megpihenő jóistenke akaratát látja megvalósulni ebben a kurta-furcsa, bizonyos érdekek mentén mégis nyitva tartást engedélyező törvényben?

Utóbbi kérdés foglalkoztat a leginkább, mert ha arra igen a válasz, akkor pénteken mohamedán leszek, szombaton zsidó, vasárnap meg keresztény – és megalapítom a csütörtökista egyházat, aztán ombudsmanhoz fordulok, ha valaki pampog a háromnapos munkahetemért.

Tilos az Á. | Fotó: mno.hu
Tilos az Á. | Fotó: mno.hu

Ha már itt tartunk egyébként, fontosnak tartom megjegyezni, hogy a vallás nemcsak jogokkal jár, hanem kötelezettségekkel is. Főkeresztényéktől kérem, hogy tegye fel a kezét, aki nem szegte meg a tízparancsolatot a múlt héten. Persze, ahhoz előbb ismerni kéne a tízparancsolatot, és nem most guglizni, szóval azt a böngészőablakot tessék szíves lenni bezárni!

Ami pedig a munkaügyi oldalt illeti… Ha tényleg a hétvége szentségének védelméről szólna ez az egész, senki se mondaná, hogy például a trükkösen felcserélt betűjelű ábécék nyugodtan nyissanak ki, meg hogy az ilyen-olyan árusítóhelyek azért így is fogadhatnak vásárlókat hajnaltól délig. Ja, és jóleső öröm áradt volna szét a dolgozók lelkében, nem pedig kétségbeesés, hogy akkor most fognak-e pótlékot kapni – merthogy ez a pénzbeli különbség talán pont az életben maradást jelenti.

Vásárlói szemszögből számomra ez a téma inkább vicces, bár csak akkor tudok mosolyogni rajta, ha az iménti két dimenziótól eltekintek. Eszembe jut ugyanis, hogy a napnak egyetlen étkezését sem bírnám egy kisebb üzlet kínálatával megoldani. Sőt, több kicsiével sem, ahogy eleim tették.

A fogyasztói társadalom gyermeke vagyok, így egy percig sem restellem kihasználni ennek az előnyeit. Engem sosem buzdított túlzott költésre sem külföldi cég, sem mocskos multi. Előbb lesz számomra ellenségkép, aki nem hagy sovány túróhoz jutni. De mivel az békésen eláll a hűtőben több napig, nem megyek tüntetni. Rá sem érnék amúgy, akad jobb dolgom is. Tessék, pluszban individualista vagyok, lehet kövezni!

Új megvilágításba helyezi viszont a vasárnapi hercehurca témakörét, ha megpróbálom politikusbőrbe képzelni magamat, és úgy rásandítani. Ohó, egy látványos intézkedés, ami a társadalom szinte valamennyi rétegét érinti! Valami, amin a végtelenségig lehet csámcsogni, pro és kontra érveket hozni – magyarán lekötni a nép figyelmét. Valami, amitől egy pillanatra úgy tűnik, hogy a té házban sokak életére kiható munka folyik.

Érdekes: az enyémre sem így, sem úgy nem hat ki. De egy véleménynyilvánításra valóban jó volt, köszi.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s