Nyugodtan lehet erőszakolni a gólyatáborban

Bizony, nyugodtan! A közvélemény látatlanban, egy szűkszavú rendőrségi hír el(nem)olvasását követően megállapította: tökmindegy, hiszen minden mai kiscsaj kurva. Tehát az áldozat is csak meggondolhatta magát, miután a feltételezett drogmámorból kijózanodva ráébredt, hogy nem is akkora Adonisz az előző esti választottja.

Vallom és vállalom, hogy aki kiáll a sarokra, nekem ne csodálkozzon rajta, ha terpeszben totyoghat. Sőt, azt is bármikor szívesen közhírré teszem, hogy aki önszántából issza magát hülyére, vagy vesz magához akármilyen tudatmódosító szert, szerintem pont annyira felelős a vele történő dolgokért, mint az elkövető, aki kihasználja a helyzetet.

Talán bennem is van előítélet – sosem állítottam, hogy nincsen. Mégis elborzaszt, hogy a nemi erőszakért még mindig képesek zsigerből a nőt hibáztatni az emberek. Magyarországon, 2014-ben.

Felhívás keringőre? | Fotó: FEMEN @ Wikipédia
Felhívás keringőre? | Fotó: FEMEN @ Wikipédia

Jártam gólyatáborban, igen. Meg is írtam, hogy az égvilágon semmi olyat nem tapasztaltam ott, amiről szólnak a hírek.

Magát a rendezvényt biztos minden kívülálló erkölcsi fertőként képzeli el – mert nem tudják, hogy már az ötödikesek osztálykirándulásán is piásüvegtől zörög a hátizsák, és azt sem, hogy nincs olyan gólyatábor, ahol stukkert nyomnak a leendő elsősök tarkójához, mert valamit annyira muszáj megtenni a beilleszkedés érdekében.

De most nem a hallgatók mulatozásáról akarok írni. Hanem arról, hogy ha férfiként állítod: szerinted minden nő léha ribanc, akkor felcímkézed az anyádat, a testvéredet, a párodat és a lányodat. Nőként pedig legfőképpen saját magadat. Erre mégis mi szükség van?

Árnyalhatja a helyzetet, ha mondjuk kiderül, hogy a táboros esetnél már volt a két fél között egy kis entyem-pentyem, úgy öt perccel akció előtt. A nemi erőszak akkor is undorító bűncselekmény marad, ám ez egy kissé más megvilágításba helyezné előttem a dolgokat – még akkor is, ha ez a gondolatmenet az én saram. Vagy ha nyilvánosságra hozták volna: a hallgató annyira bebaszcsizott, hogy azt sem tudta, melyik a konnektor és melyik az ő lyuka…

Hát egyelőre semmi ilyesmi nem került napvilágra. A népnek fogalma sincs, mi történt – beleértve téged és engem is. Mindössze annyit tudunk: „Pénteken megerőszakoltak egy lányt a fonyódligeti gólyatáborban.” A kommentelők azonban osztják az észt: még az internetes hír kibővítése előtt utánajártak, hogy akkor két intézménynek zajlott ott a bulija.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának pont aznap kezdődött hacacáré, szombaton pedig jött a BKF-é, amire a logika szerint megérkezhettek az első gólyák fecskék. A mindent elsöprő ítélet alapján a leendő óvónők meg a kommunikáció szakosok is könnyűvérű, buta libák – természettudóst, orvost vagy jogászt biztosan nem erőszakolna a világ.

Már ha erőszak volt egyáltalán, amit egy úriember helyesírásilag javított megfogalmazásában többnyire „maga a buta és ostoba, sötét nő vív ki”, „mert játssza a szűzkurvát, aztán sír, ha egyszer véletlenül elkapja egy-két kanosabb férfi”.

Azt ugyan senki sem tisztázta, hogy egy miniszoknya vagy akár egy gólyatábori részvétel beleillik-e az említett szerepbe – de a kérdés felmerülése után talán az egész emancipáció elmehet a fenébe.


Még több cikk:

10 Comments

 1. Tok jo a blogodat olvasni, tobbek kozott ezekert a mondatokert: “már az ötödikesek osztálykirándulásán is piásüvegtől zörög a hátizsák”. Nekem legalabbis nagyon tetszik, hogy egy komoly temaju cikkbe is be-beszursz nehany humoros mondatot. A temara reagalva, szomoru es verlazito, hogy ilyen tortenik, es meginkabb szomoru, hogy a nepek mindenfele informacio nelkul osztjak az eszt. Ok nyilvan ott voltak, es mindent lattak…Ilyenkor aztan megindul a talalgatas, hogy ki a hibas, es sokan ugy gondoljak, hogy az a ceda aldozat biztos incselkedett a ferfival, aztan biztos meggondolta magat, es ezutan az uriembernek legkevesbe sem mondhato illeto nem tudta magat leallitani…De azert ne az aldozatot vadoljak mar, es kulonben is az igazsag kideritesere megvannak a megfelelo szervek.

  Kedvelés

 2. A nemierőszak bűncselekmény. Pont. Nincsenek feljogosító körülmények, nem számít, mi történt előtte, mit viselt az áldozat, hogyan viselkedett, stb. Ez kb olyan, mintha egy gyilkos mellett szólna, hogy az áldozat amúgy is egy faszfej volt.
  Az a csávó meg, aki azt mondja, megérdemli az ilyen ribanc, gyanítom, saját magát is olyan véglénynek tartja, hogy egy kivillanó dekoltázsra részéről is csak az erőszak lehet a válasz.

  Kedvelés

  1. majdnem rávágtam, hogy igazad van, aztán eszembe jutott p. tímea esete, aki az anatómiailag lehetetlen erőszak előtt néhány perccel leszopta a támadóját @X’D na, de vigyor leolvaszt, pofa helyrerak, mert ez tényleg nem az a helyzet. csak annyi közös akad a kettőben, hogy ugyanebben az országban történtek, és hasonló a megítélésük…

   Kedvelés

 3. Annyira bírom, hogy akárhányszor előkerül a nemi erőszak témája, az emberek első reakciója általában megkérdőjelezni a sértett szavahihetőségét – illetve tippelgetni az elkövető származására. Szerintem épp elég ember halt már meg támadások során. hogy ne “hazugkurvázzunk” le mindenkit, és ne bagatellizáljuk el a történteket.

  Amikor meg olyan kommenteket olvasok, mint amit aqwsed12345 nevű júzer írt a Morning Show kapcsolódó műsorához (az is megér egy misét), akkor kitépném a szemem, valamint elgondolkodok, hogy mit titkolhat az illető, hogy ennyire legitimálja a nemi erőszakot.

  És ha sótlannak tűnik a hozzászólásom, az nyilván csak abból fakadhat, hogy egy baszatlan, szőrös lábú feminista vagyok. :)

  Kedvelés

 4. a, valakit megerőszakoltak, ami súlyos bűncselekmény, elítélendő és a legszigorúbb büntetést kell vonja maga után
  b, az egyetemi gólyatáborokon mindenki mindenkivel kefél, mivel ritkán van tiszta pillanat és leesik az ingerküszöb, igen, a lányoké is

  a, pontra b, pont nem mentség, sem jogosítvány vagy felhatalmazás

  Kedvelés

  1. a következtetés helytálló, de a “b” feltételezés szerencsére ellentmond a tapasztalataimnak. smároláson kívül semmiféle szexuális aktivitásnak nem voltam tanúja. ami nem azt jelenti, hogy nem történt olyan, csak ugyebár nem mindenki mindenkivel, orrba-szájba.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s