Beszélni valakiről a háta mögött

Nem tudsz mindig magadról dumálni – még akkor sem, ha szeretnéd. Muszáj másokról is. Olyanokról, akik éppen nincsenek itt. De képes vagy-e ezt úgy megtenni, hogy ne süllyedj el szégyenedben, és ne köss ki fekvőgipszben, ha ők meghallják mégis?

A kibeszélést nem lehet megúszni. Az is csinálja, aki tagadja. Csak kérdés, hogy milyen formában.

Van ugye az indulatos fröcsögés, amikor Mancikának mocskolod Micikét. Van a tényszerű tájékoztatás, amikor közlöd Mancikával, hogy Micike már megint mi a büdös francot csinált, így nem neked kell kinyögni a fikát.

És van a teljes elzárkózás, ami általában pár napig tart, miután Micike az említettek valamelyike miatt jól meggyepált. Sokáig azt hittem, hogy ebből nem is lehet jól kijönni, ezért túlzott óvatossággal igyekeztem az efféle helyzeteket elkerülni.

Aztán feltaláltam magamnak az orr előtti kibeszélést, hiszen bizonyos helyzeteket jólesik kívülállókkal megvitatni. A módszer lényege, hogy úgy csevegek az illetőről, mintha ő is jelen lenne. Mintha megtestesült lelkiismeretként ítélkezne fölöttem, mit mondhatok, hogyan… s mi az, amit sehogy sem.

Ami előttem folyik, érdekesebb.
Ami előttem folyik, érdekesebb.

Ennek is ott a maga kavarás-faktora, ám lényegesen szerényebb. Mert ha az érintett utólag érdeklődik nálam, miért hülyéztem le, a szemébe nézve vonok vállat, hogy mert annak gondollak, csak ezt még így konkrétan nem kérdezted. És neki is joga van hozzá, hogy annak tartson engem. Ettől szép az élet.

Attól viszont nem szép, hogy talán te is a szívedhez kaptál, vajon rólad szól-e ez az egész. Mondtál már olyat valakiről a háta mögött, amit az orra előtt sosem vállalnál föl? És olyat, ami nem volt teljesen igaz, csak úgy nagyjából, de rátettél egy lapáttal? Hát persze! Ilyenek vagyunk mi, emberek.

Nekem pont nemrégiben kellett összeszednem minden pozitív kis izémizémet, hogy ne csússzak bele egy ilyen helyzetbe. Húztam egy vonalat – vagy inkább kőből építettem izzadva –, és serényen mormoltam, hogy minden szavam engem minősít, ennek a tudatában nyilatkozzam Micikéről Mancikának.

Nyilván van még mire gyúrni faszagyerek-vonalon, hiszen az asszertivitáshoz néha túl szókimondó a stílusom. Az öncenzúra sosem volt az erősségem, márpedig itt arról lenne szó, kérem szépen. De a karakánságom könnyebbé is teszi a dolgot, mert nagyságrendekkel többet vállalok be szemtől szemben (lásd a lehülyézős példát feljebb).

Osztották már rám Mancika szerepét is, hogyne. Ugyancsak az élet természetes velejárója, ám nem sokkal kellemesebb. Ha egy történet meghallgatása után könnyedén odavetem, hogy a háta mögött kitárgyalt személy mekkora pöcsfej, jó eséllyel elhamarkodottan ítélek. Ráadásul ha nem ismerem, nem vethetem be az orr előtti stratégiát, mert honnan tudjam, mit szólnék róla a jelenlétében. A semleges ühümözés pedig a lényemtől finoman fogalmazva is idegen. Mancikának tehát ösztönös és egyoldalú vagyok, azt hiszem.

Micikének, a beszéd tárgyának pedig kulturáltan szórakozó volnék, meg némiképp értetlen. Sosem felejtem el, hogy a főiskolán elterjedt rólam: annyira beképzelt stréber vagyok, hogy előre kell köszönni nekem. Erre mit reagálhat az ember?

Csak vigyorogtam, hiszen az szolgáltatta az alapot a szóbeszédhez, hogy rendszerint elbambulok elmélkedem séta közben, tehát kézzel-lábbal hadonászva kell elém ugrania annak, aki üdvözletet óhajt tőlem. És utána végighallgatni a káromkodást, amiért megijesztett. A vigyorgás az egoizmus egyik jele, ugye, így szerintem három napig főköcsög lehettem.

De a hátmögöttes történetekben úgyis mindenki főköcsög, nem? Micike is, Mancika is – aki meg beszél, az pláne.


Még több cikk:

 

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s