Kell-e végzettség a politikusoknak?

„Írni és olvasni azért jó lenne, ha tudna a polgármester” – nyilatkozta egy szlovák politológus, aki szerint az viszont már alkotmányellenes, hogy hazájában nemrégiben középiskolai végzettséghez kötötték a köztisztségviselést. Nálunk pedig óriási divat elővenni azokat is, akik diploma nélkül hoznak döntést. De miért?

Anno állítólag olyan világ volt, amelyikben egy tanultabb réteg elkülönült a többitől. Az értelmiségiek büszkén, szinte a nevük mellett viselték a foglalkozásukat. Doktor úr, mérnök úr, ügyvédnő, tanárnő, meg ilyenek. Még a szomszéd is így köszönt nekik, nagy tisztelettel.

Amióta az eszemet tudom, nekem ez már inkább vicces, hiszen korán szembesültem vele: az érintettek akár segghülyék is lehetnek, mint ahogy kétkezi munkások között is akad okos ember.

Szakterület. | Fotó: szentkoronaradio.com
Szakterület. | Fotó: szentkoronaradio.com

Fogalmam sincs, honnan hoztam ezt a fene nagy szembesülést, mert az anyukám például a mai napig papírsznob egy kicsit. Folyton röhögött azokon a kortársain, akiknek csak érettségijük van – ám az én generációmmal kapcsolatban kénytelen volt lazítani az elvárásain, mivel közoktatási pályafutásom során nem mindig tűnt úgy, hogy tovább fogok tanulni.

Apa villanyszerelőként kezdett dolgozni tizenévesen, mielőtt begyűjtötte volna a felsőfokú végzettségeit, így ő ez alapján nem nagyon ítél. Bennem meg a gének mintájára keveredett össze ez a két vélemény.

Ha meghallom, hogy iksz ipszilonnak – legyen ő akárki és akármi – nincs olyan bizonyítványa, mint amilyet a pozíciója (talán) megkívánna, én is azt gondolom először: „ajjaj, de hiszen sorban állnának erre az olyanok, akiknek van!” Aztán eszembe jut, hogy a magától értetődő kivételektől eltekintve ez voltaképpen egyáltalán nem lényeges.

Sőt, abban sem vagyok egészen biztos, hogy léteznek maguktól értetődő kivételek, hiszen ismerek olyan fiatal orvost, aki még a testnyílásokat is összekeveri, olyan mérnököt, akinek a középiskolai matek is meghaladta a képességeit, és olyan tanárt, akinek „gyári” megoldókulcs nélkül baromira nem ajánlott dolgozatot javítani.

Az egyik csoporttársam úgy nyilatkozott a kommunikáció alapszakos záróvizsgán, hogy a rendszerváltás ’96-ban volt. Sokan azért maradnak diploma nélkül, egy szál abszolutóriummal – már ha tudják egyáltalán, hogy a kezdődő reuma mellett olyanjuk is van –, mert az idegennyelv-tanulásuk kudarcának oka a megfelelő magyar alapok hiánya. Márpedig aki az anyanyelvén nem tud, szerintem bármilyen szakterületen elmehet a picsába.

Na, de mi a helyzet a politikusokkal? Mégis milyen képzettség, milyen diploma, milyen nyelvtudás lenne a sztenderd, amire mindenki azt mondja, hogy rendben van? Az önkormányzatoknál elég, ha az ember nem analfabéta, a parlamentbe kerülőknek pedig legyen főiskolai vagy egyetemi papírja? Esetleg vágjuk rá egy pályaválasztás előtt álló kisvárosi tinédzser naivitásával, hogy mindnek illendő lenne egy politológia szak?

Nem tudom a választ, csak kérdezem. Én csak azért tanulok, mert szeretek. De ami a munkámat vagy az emberi minőségemet illeti, még soha az életben nem kértek tőlem oklevelet. Az íráshoz nem muszáj kommunikátornak lenni, a műfordításhoz pedig még nyelvvizsgát se kellett mutatni. Sőt, amikor régen egy alkalmazotti szerződésemhez kötelező volt a felsőfokú végzettség, csak megkérdezték, van-e, amire bólintottam és kész. Szellemileg szabad pályán mozgolódom, ahol ennek semmi jelentősége nincs.

A tényleg beható ismereteket igénylő szakpolitikusi feladatokat leszámítva ilyen lehet a politikai karrier is. Vagy talán még ilyenebb, mert ezek a megbízatások általában viszonylag rövid időre szólnak, tehát nem képezik annyira a személyiség részét, mint egy hivatás. Senki sem volt még érettségitől nyugdíjig képviselő, miniszter vagy államtitkár.

Polgármester sem, bár ez egy kisebb településen elvileg simán lehetséges – más kérdés, hogy egy-két ciklus után úgy megnőne az illető ázsiója a lakosság szemében, hogy kettő darab kétjegyű számot sem kellene egyedül összeadnia soha az életben.

Szóval én azt mondom, hogy a politikusi teendők elvégzéséhez nem kell papír. A józan ész viszont nem lenne hátrány, ám annak a meglétét már nehezebb igazolni.


Még több cikk:

5 Comments

 1. Szerintem sem. Azaz egyetértek a konklúzióddal.
  Nem lehet ezt végzettséghez kötni. Bár jó lenne egy rosta, amin a semmirekellő, korrupt, vagy csak simán gyökér(lsd. a fenti képen :D) egyének fennmaradnak, de ez gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Személy szerint azt tartanám a legeredményesebbnek, ha olyan emberek lennének politikusok, akik amúgy is tudtak, és akarnak valamin pozitív irányba lendíteni, amire az emberek elégedetten csettinthettek, hogy: “Ez igen!”, de ezek általában távol szeretnének maradni a nagy pártszlogenektől és a reflektorfénytől. Mondom még egyszer. Általában.

  Bár szerintem ez amúgy sem sokat számít. Senkinek se legyenek illúziói. Bármelyik párt is nyeri a választásokat, nem jönnek eget rengető változások, ugyanis megvan az a terület, amin belül mozoghatnak. Persze tágítható ez a terület (lsd. jelenlegi kormánypárt) de nem olyan eget rengető mértékben. Ezek között a korlátok között elvész az a nagy különbség ami a nagyon jó és az “ez meg hogy került ide?” kategória közt húzódik.

  A politikusok egyébként nem az égből potyognak. A magyar polgárok szavazzák meg őket, mert elég kvalifikáltnak találják ezeket az egyéneket ahhoz, hogy irányítsák az országot. Jól nézzük hát meg őket. Ez a legjobb amit fel tudunk mutatni.

  Ilyenkor szoktak a szavamba vágni, hogy: “De a Jobbik…, Bezzeg az LMP… Meg a lónak a fa***!
  Nem. Legyezzük el szépen a rózsaszín ködöt a szemünk elől, s ne nézzünk, hanem lássunk. Bárcsak a Jobbik vagy akármelyik kis párt nyerte volna meg az idei választásokat (sigh). Talán meglátták volna az emberek, hogy egyik sem jobb a másiknál, csak kicsit másabb. De ez Magyarország. Itt nem párt szimpatizánsok vannak, hanem hívők. Az ellenzéki pártok hívői messiásként tekintenek választottjaikra, akik a regnáló kormányra voksoltak, azok pedig elégedetten dőlnek hátra. Ezeknek az embereknek teljesen mindegy, hogy van-e nyelvvizsgája, vagy diplomája a fejeseiknek (annál inkább érdekli őket, hogy az “ellenség” fejeseinek van-e”).

  Szóval nem. Nem kell végzettséghez kötni, mert nem változtat semmin.
  Szerintem.

  OFF:
  Fent is egy Jobbikos képviselő van a képen, és én is többször példálóztam velük. Az amerikai Tonight with John Oliver (HBO) c. showban is említést tesznek róluk.
  akit érdekel: 1:40től

  Kedvelés

  1. “Itt nem párt szimpatizánsok vannak, hanem hívők” <- ebben mennyire igazad van @=/ a hazai választói magatartás alapja általában tényleg az érzelmi azonosulás szokott lenni – ami bizonyos szemszögből kifejezetten veszélyes, hiszen a szerelemre és a szeretetre jellemtő rózsaszín köd járhat vele.

   a többségnek szerintem amúgy sejtelme sincs az általa megválasztott képviselőkről, csupán "sokat láttam a tévében / plakátokon" viszonyban van velük. azt pedig végképp nem követik, hogy az illető képviseli-e egyáltalán őket, és ha igen, akkor hogyan…

   Kedvelés

 2. Nem diploma kéne nekik, azt vesznek bárhol fillérekért, hanem 100 fölötti IQ, és némi erkölcsi érzék.

  ps.: Bazmeg, ezt visszaolvastam, de úgy, hogy “és nemi, erkölcsi érzék”. Na, tessék.

  Kedvelés

  1. tény, h akármennyire is romlik a felsőoktatás színvonala, ad egy olyan látásmódot, ami azért nem jön rosszul az életben. (más kérdés, kinél mennyire érvényesül ez, illetve van-e gyakorlati haszna.)

   ps: az se árt, valóban! @;D

   Kedvelés

 3. Én nem értek egyet az írással.
  Úgy vélem, ha valaki ilyen posztra kerül, legyen végzettsége, ha miniszter lesz, akkor szakirányú. Legyen tapasztalata, hogy milyen dolgozó emberként élni, és ne a távolból mondja meg 10x akkora fizetésért, hogy én jól élek. És azt is elvárnám, hogy ha EU képviselőnek megy, akkor beszéljen idegen nyelvet.
  De a legérdekesebb számomra, hogy kampányidőszak alatt minden politikus tudja, mit kéne tenni, választás után viszont elfelejti. Lehet, hogy nem is egyetemi, főiskolai végzettség kellene nekik, csak egy egyszerű memóriavizsgálat? Aki azon nem megy át, esélytelen…
  Aki pedig nem azt teszi, amit a kampányidőszakban ígér, egyszerűen leváltani?

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s