Videó! Saját kaparása közben dudorászott az abortusz-tanácsadó

Bejárta a világot egy huszonöt éves abortusz-tanácsadó(!) videója, mely a saját terhességmegszakításáról szól. Emily Letts üzenete tiszteletre és figyelemre méltó – legalábbis én annak gondoltam, amíg el nem olvastam a kisfilmhez tartozó cikket. Abból sajnos kiderül, hogy a velem egykorú lány messze nem elég érett a „megmondóember” szerepére.

Úgy is mondhatnám, hogy a nyilatkozat kőkeményen lerángatja szegényt a nőjogi aktivista piedesztáljáról, egyenesen a „hülye picsa” kategóriába. Amivel semmi gond nincsen, hiszen értelmi és érzelmi magasságok nélkül is lehet nagyon boldog életet élni. Sőt, akár azokat is óriási dolgokra lehet tanítani, akik egyébként professzorként vagy spirituális guruként tevékenykednek. Viszont nem úgy, hogy: „helló, szexuális felvilágosító és abortusz-tanácsadó vagyok, ám ha engem dugnak, eszembe sem jut a koton, szóval nézzétek már meg a kaparásom!”

„Követtem a peteérési ciklusomat, állandó partnerem pedig egyáltalán nem volt. Azt hittem, ez így oké. De tudod, megesnek dolgok, úgyhogy terhesen végeztem” – számol be róla Emily, aki akkor már egy éve töltötte hivatásszerűen a mindennapjait a New Jersey-i Cherry Hill Női Egészségügyi Központ abortuszklinikáján; lelki támaszt és jövőbeni védekezési módokat javasolva az érintetteknek. A saját hibák nyilvános felvállalása egyébként szerintem dicséretes, ám ebben a sztoriban mégis van valami, ami dupla facepalmra késztet.

Fotó: imgur.com
Fotó: imgur.com

Semmi kivetnivalót nem látok abban, ha valakinek egy adott életszakaszban éppen futó kalandokat tartogat az élet. Sosem ítélnék el senkit csupán azért, mert szereti a szexet. A védekezés hiánya viszont már egyértelmű ostobaságra vall, amire nem sajnálom a negatív jelzőket. Az amerikai Cosmo-cikkben kifejti Emily, hogy miért nem rokonszenvesek számára a hormonális fogamzásgátlási lehetőségek – miközben számára nem is volna megfelelő közülük egyik sem, hiszen alkalmi légyottok esetén kizárólag az óvszer nyújt védelmet. Szexuális felvilágosító létére úgy fogalmaz, mintha nemi úton terjedő betegségek nem is léteznének!

Nem világos, hogy ebben a tekintetben teljesen tájékozatlan-e, vagy csak képtelen átültetni a mindennapi életbe a reggeltől estig hangoztatott elméleti ismereteket. Számomra azért furcsa ez, mert alig több, mint egy esztendőt töltöttem egészségügyi portálnál, és ez idő alatt több túrós faszt problematikus nemi szervet láthattam, mint a négyes főút mellett praktizáló hölgyek az egész pályafutásuk során. Az orvos válaszol rovatban ugyanis sokan nem voltak restek képpel illusztrálni, milyen gonddal küszködnek odalent. Egy kórházi alkalmazott pedig nagyságrendekkel mélyebbre merül az efféle témákban, azt hiszem.

A naivitás önmagában csak magára az egyénre, esetleg a közvetlen környezetére veszélyes. Ha Emily egy szaftos kankótól nem is tartott, a gólya hívatlan érkezése azért megfordult a fejében, hiszen saját bevallása szerint „folyton terhességi teszteket végzett”. Hát tavaly novemberben az egyik pozitív lett. A lány direkt a műtétet választotta a tabletta helyett, amivel demonstrálni kívánta, hogy egy ilyen apró beavatkozás még a várandósságnál is veszélytelenebb. És videóra vetette az egészet, a felvétel középpontjában a saját arckifejezésével, illetve a kollégái felől áradó emberségességgel.

Amikor a naivitás egy ilyen üzenettel találkozik, mintha megváltoztatná annak jelentését. Mintha az abortusz elfogadhatósága és túlélhetősége helyett főleg azt sugallná, hogy kefélj te is ész nélkül, mert háromperces dudorászással megszabadulhatsz a következményétől – sőt, akár te lehetsz vele a következő tabudöntögető hősnő.


Még több cikk:

6 Comments

 1. Erről az a szakértő/riporter jutott eszembe, akit egy dokumentumfilmben láttam. Elutazott egy “nemjuteszembeaneve” helyre azzal a szándékkal, hogy bebizonyítsa a cápa aranyos állat, nem támad emberre. Maga a riport, vagy nevezzük inkább ismeretterjesztő filmnek a kb. derékig érő vízben készült, ahol hemzsegtek a cápák (ennyit együtt egy helyen még szerintem senki nem látott). A riporter nagyon kedélyesen magyarázott a kamerába, amikor az egyik cápa gyakorlatilag leharapta a fél lábát, mindezt a kamerák és a szemtanúk szeme láttára. Persze a két eset nem összehasonlítható, de valahogy mégis…..

  Kedvelés

  1. jogos! vannak viszont olyanok, akik annyira jól elhitetik magukkal a cápák ártatlanságát, h nem érzik, amikor leharapják a lábukat. a riporter tehát akár sikerélménnyel is zárhatta a dolgot.

   Kedvelés

  1. hát… én nem gondolom, h egy embrió a test-lélek-szellem hármasával rendelkező “kis emberke” volna. ezzel együtt a vele kapcsolatos döntésnek megvannak a maga következményei, melyeket – minden másfajta tapasztalathoz hasonlóan – érdemes megélni, aztán pedig elengedni.

   ha emily nem is viselkedett éretten a szexet illetően, legalább egy érett döntése volt: felmérni a saját éretlenségét az anyaságra. (az utolsó mondatrész semmiképpen sem fika, hiszen jelenleg én is éretlen lennék rá, azt hiszem. az érettség pedig állapot, nem érdem.)

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s