Vona Gáborral reggelizhet(ett) a jobbikos szelfiverseny győztese

Karon ülő gyermekkel, miskolci képviselőjelöltes és vonagáboros szórólappal, s persze elmaradhatatlanul csücsöri szájjal nyerte meg egy fiatal kismama a Jobbik kampány előtti szelfiversenyét. Nem volt könnyű dolga, hiszen lufival pucsító lánykák, nácított kisbabák, magyar zászlóval pózoló fiatalemberek, illetve nemzeti érzelmű macskák is ringbe szálltak a pártelnökkel közös reggeliért.

Igaz, hogy a résztvevők és a közönség alaposan lecigányozták és –zsidózták egymást az összecsapás hevében, ám a moderátor résen volt, s igyekezett törölni a kompromittáló kommenteket. Az indulókat sem kell félteni, mert az általuk feltöltött kép ars poeticáját alaposan kifejtve, olykor anyázva keltek a saját maguk védelmére.

A győztesnek például meg kellett magyaráznia, hogy nem a kisfia orrából származik a vaku fényében megcsillanó váladék, hanem a szájából, mert a pici fogzik. Méghozzá nem is akárhogy: Pakusza Zoltán és Vona Gábor társaságában!

Sajnálom, hogy csak három hét távlatából értesültem a Jobbik hivatalos Facebook-oldalán futó akcióról. Nem azért, mert lelkes indulóként nyalogattam volna egy helyi jelöltes óriásplakátot a feltöltésre szánt fotón. Hanem mert megér egy-két szót ez a dolog.

A meredek politikai irányváltások országában élünk, ahol a népvezérből az igényeket felismerve miszter „hit, haza, becsület” lett, pedig annak idején vadliberálisként kiabálta, hogy „ruszkik, haza!” meg ilyenek. Vona úr pedig nemrégiben bocsánatot kért, amiért sóval akarta felhinteni a kereskedelmi tévécsatornák székházának romjait. Tovább is van, mondjam még?

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Ott vannak a szocik, akik igazából vérkapitalisták, de a lámák lekommunistázzák szegényeket. Ott vannak a kisebb pártok, akik a káoszhullámot meglovagolva aratni akarnak – ám ha közel óhajtanak kerülni a húsos fazékhoz, úgyis seggnyalás lesz a vége. Mindent szabad és mindent lehet: nincsenek határok, nincsenek elvárások.

Nincsenek kommunikációs stratégák, akik óva intenek, hogy ezt már azért nem kéne. Nem mondom, hogy a Jobbiknak nem illik szelfiversenyt indítania. A kezdeményezés nagyon huszonegyedik századi, nagyon ötletes, már-már követendő példa.

Csak én voltam az a középiskolás, akinek az akkori helyi Jobbik-alelnök magyartanára órán előadta, hogy a tévé és az internet is az ördögtől való, mivel elvonja az időt más, hasznos dolgoktól. Óriási fazon volt egyébként: elsős koromban még majdnem úgy festett, mint Brad Pitt, szóval az osztály több lánya szivecskével véste radírra a nevét.

Aztán negyedikben nekiment autóval az egyébként álló nyolcas busznak, és konyharuhát hordott kötés gyanánt a fején, amitől úgy nézett ki, mint akire homloktól fölfelé ráfotosoppoltak egy nyolcvanas évekbeli házinénit. Így tuti sikert arathatott volna a 2014-es szelfiversenyen – kár, hogy hét esztendővel korábban történt mindez. A világháló tekintetében egyébként ő is meggondolta magát, mert hamar egymásra találtak a kuruc.infóval.

Jobbikosnak lenni hipszter dolog volt anno: zabolátlan szélsőség, ami nem tűrt kompromisszumot. A népszerűség azonban felveti a kor egyik legnagyobb ellentmondását, a divatossá váló hipszterség mainstream-mivoltát. Harmadik erőként már nem lehet olyanokat összehordani, mint a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb összeimádkozásakor.

Egyre több szimpatizáns kell, aki bármilyen csatornán terjeszti a szót. Két választással ezelőtt jobbikosnak lenni még merész és kirívó volt, mostanra pedig teljesen átlagos. Aminek az az ára, hogy a jobbikos-lét esszenciáját csupán kevesen értik, ám a többieknek tökéletesen megfelel a „munkát mindenkinek!” meg a „vesszenek a cigányok!” mottó. És ez a célcsoport nem rest szórólapokkal, plakátokkal, lufikkal és tollakkal szelfizni, ha arra kerül sor.


Még több cikk:

14 Comments

  1. mivel ő nem ártott nekem, én sem szeretnék neki. aki tudja, kiről van szó, hadd tudja – nyilván minimum egy iskolányi emberről beszélünk -, ám aki nem tudja, annak szerintem nem pont tőlem kell megtudnia.

   Kedvelés

 1. Hátööööö, én is sajnálom, hogy csak későn értesültem róla, viszonylag ritkán járok a Jobbik faszbukján, de amint igen, rögtön átküldtem. XD
  Az az igazság, hogy a kiskutyás-kiscicás, átlagcsaládos és “kedves-fiatal-politikusok-vagyunk” tablóképek után ez a SZELFI-VERSENY A VONA-REGGELIÉRT (tényleg nem tudom, melyik rész a viccesebb) egyáltalán nem lepett meg. Csak épp akkorát röhögtem, hogy majd’ leestem az ágyról. Ez a játék tulajdonképpen a szimbóluma mindannak, ami a Jobbikkal az elmúlt 5 évben történt: most épp EU-képviselőválasztási kampányon nyomulnak, de pár éve még EU-zászlót égettek, hát lol, és akkor nem is sorolnám a további komikus változásokat. Végtelenül átlátszó, ahogy rájöttek, hogy a radjobb túl szűk – és szalonképtelennek nyilvánított réteg – a kormányváltáshoz, ezért jóval puhább kommunikációt kezdtek, amit a nép be is szopott, 980 ezer szavazó nem kevés. Persze, valahol végtelenül szomorú és ijesztő ez az egész, de ez így, hogy SZELFI-VERSENY A VONA-REGGELIÉRT, hát… komikum a köbön. Egyébként én abban látom az előrelépést – remélem, 2018-ig meglesz -, hogy aki legközelebb Árpád-sávos pántlikában twörköl, az megbaszhatja Morvai Krisztinát. Értem én, hogy ez most ilyen liberális mocsoknak tűnik, de négy év hosszú idő, nem?

  ps.: Hé, kis párt nem lesz feltétlenül seggnyaló, álljon meg a menet. Igaz, azért is támadják, ha nem köt kompromisszumot. Azért talán még többen. Pedig az az egyetlen gerinces út, még ha nem is populista, ami milliókat vonzana.

  Kedvelik 1 személy

  1. aminek meg kell találnia, úgyis megtalál… köszi az ihletést @;D

   az a furcsa egyébként, h szerintem a radjobb egyre “piacképesebb” az országban, mivel ugye többen és többen kiábrándulnak. ha vonáék így folytatják, akkor hamarosan simán teret nyerhet egy szélsőségesebb szervezet is, ami viszont ugyanannál az oknál fogva előbb-utóbb hasonló konszolidációra kényszerül. (az ok nem magasztos, nem ideológiai: csupán közel kerülni a húsos fazékhoz, ennyi.)

   morvai krisztina egyébként láthatóan annyira szerelmes saját magába, h igencsak fel kell kötnie a gatyáját annak, aki egy kameránál jobban fel szeretné izgatni!

   ps.: jó, ha lesz olyan kis párt a magyar demokrácia történetében, ami bekerül a parlamentbe, relevánsan meg is szólal bizonyos kérdésekben, illetve kibír egy egész ciklust seggnyalás nélkül, akkor majd elhiszem. ámen.

   Kedvelés

    1. az lmp-től még soha, semmit nem hallottam, ami bősz bólogatást váltott volna ki belőlem. bár 4 éve odaadtam nekik a kopogtatócédulámat, mert jó fej ismerős indult a színeikben (mondtam, h jóvan’, nesztek!) szóval nekem egyelőre nincs ilyen párt, mert legalább az egyik kritériumot mind elbukja.

     Kedvelés

     1. a(z a baj, h engem is hauntingol most a morvai megreszelése, és novák-dóró-én hármas :PPP broáf)

      Nos, nézzük csak az előbbit bővebben: nekem fontos, amit csinálnak, és egész tavasszal úgy bólogattam, mint a bólogatós kutya a trabant hátuljában.
      – a kishantos-ügy kezelése
      – a putyin-paktum nyilvánosságra hozatalának harca a kormánnyal szemben
      – az egész paks-ügy kezelése, és az alternatíva helyette
      – a tény, h az mszp polgármesterjelölt-állítási javaslatát visszautastották a gecibe tegnapelőtt, mert nem közösködnek továbbra sem
      – eleve az, h nem álltak be az összefosásba, pedig akkor darabszámra többen kerülnek húsosfazékhoz –
      az új országgyűlés összetételének megtárgyalásakor tegnap azért eléggé különvélményük volt a kormánnyal

      Sztem ezek kőkemény dolgok, de nem a populista út. Persze, ez most kicsi, lehet mondani, amit Havas Henrik, hogy öten ez így tök bájos, de megfelelő kommunikációval és kitartással lehet nagyobb 2018-ra, én bízom benne. Meg tudod mit? Ne legyen kormánypárt feltétlenül, oké, de egyszerűen kell egy normális ellenzék, aki fontos ügyekért tesz, és nem közösködik a saját érdeke miatt, csak ügyek mentén. Ügyek mentén viszont akár a Jobikkal is, lásd, amikor az Izrael a lévédelmünkbe engedély nélkül lépett.

      Kedvelés

     2. örülök, h találtál egy szimpi pártot, és végre valamilyenesnek mondhatod magad. ám ciki, nem ciki, ezen felül egy méla “aha” a reakcióm a fentiekre @XD

      Kedvelés

 2. Nem, semmilyenesnek se mondom magamat, nem szokásom, meg amúgy sem jó elfogultnak lenni. Soha egyetln pártrendezvényükön nem voltam, és kicsi a valószínűsége annak, hogy ez változik. De ami egyezik az én látásmódommal, azt nyilván rokonként fogadom el, és örülök neki, és szívesen diskurálok minderről.

  Csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy “az XY-tól még soha, semmit nem hallottam, ami bősz bólogatást váltott volna ki belőlem” egy olyan kontextusban, ahol XY-ról semmit nem hallasz, mert eleve tudatosan és ösztönösen egyaránt kerülöd a közéleti témákat, korántsem jelenti azt, hogy XY semmit sem csinál, csinált, tud csinálni.

  Érted, ez kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy sajnos egyetlen brit drámaíró nincs, aki királyokkal foglalkozott volna, csak azért, mert egyáltalán nem ismerem Shakespeare életművét, vagy esetleg én csak a Rómeó és Júliával találkoztam. Szóval, nem, nem, don’t get me wrong, no problem a közéleti semlegességgel, mindenkit nem érdekelhet minden, én is vastagon leszarom pl. a focit, de azért a “nincs” egy kicsit erős kijelentés volt, ahogyan a seggnyalás feltételezése is. Csak a tények kedvéért mondtam. :)

  Kedvelés

  1. itt írtad: “mi, lmp-sek”. erre gondoltam csupán, nem többre, nem kevesebbre.

   vágom egyébként a paradoxont, h a napi hírek követése nélkül foglalok állást politikai témában, de:
   1. itt senki sem lehet elég tájékozott, még maguk a pártvezérek sem. talán csak az elemzők, akik éjt nappallá téve ezen agyalnak, bár náluk meg az a veszély áll fenn, h nem veszik észre a fától az erdőt, tehát a napi történésekben elveszve a nagyobb összefüggéseket,
   2. egy pillanatig sem hiszem magamról, h többet tudok, mint amennyit.

   mégis van jogom és alapom azt állítani, h nincs olyan kis párt, ami az én szememben megfelel a leírtaknak. ha valaki majd egyetértést vált ki belőlem (akár kicsi, akár nagy) szívesen újraértékelem az álláspontomat. amúgy faszomat, olyan, mintha egy kicsit belesodródtál volna ebbe a szimpátia-dologba, mert én csak azt mondtam, h az lmp nem keltette fel a figyelmem és az érdeklődésem, te meg a seggnyalástól kezdve mindent rájuk értettél, mintha meg kellene védened őket o.O

   Kedvelés

 3. “nincs olyan kis párt, ami az én szememben megfelel a leírtaknak. ha valaki majd egyetértést vált ki belőlem (akár kicsi, akár nagy) szívesen újraértékelem az álláspontomat.”

  ez egy valóban jogos álláspont, teljesen tiszteletben tartom. persze, a magad által gyakran hangoztatott tudatos közéleti távolságtartás mellett erre nem biztos, hogy van esély akkor se, ha hirtelen óriási változások állnak be
  itten :)

  “jó, ha lesz olyan kis párt a magyar demokrácia történetében, ami bekerül a parlamentbe, relevánsan meg is szólal bizonyos kérdésekben, illetve kibír egy egész ciklust seggnyalás nélkül, akkor majd elhiszem”.

  itt viszont azért mást állítottál, és én erre reagáltam, a saját meglátásommal, amelyeket tényekre alapoztam (jó, a “releváns” nyilván szubjektív fogalom, oké, de IGAZÁN relevánsan csak egy kétharmados kormánypárt tud megszólalni, az meg nem 4-5 év alatt jön fel erre a szintre).

  abban igazad van, h némiképp belesodródtam, igen, de azzal nem értek egyet, h én vagyok itt a nagy védő. hát védi őket vagy bárki mást a halál, amúgy se szorulnak rá, teszik dolgukat, oszt csáó. (nyilván a többiek is, persze, csak azokkal meg más ért egyet, nem én.)

  szóval, nem baj, ha valakit hidegen hagy a politika, nekem sem ez a kedvenc témám, de igen, az utóbbi időben szívesen és örömmel diskurálgattam ezekről a témákról, és mivel alapból szenvedélyes alkat vagyok, ez talán itt is kijön, bocsesz, ha heves voltam netán.

  Kedvelés

  1. a “releváns” jelző van annyira szubjektív, h ugyanazt állítsam @=P mert ami neked vagy akár tíz-, esetleg százezreknek releváns, az nekem nem biztos, h az. abszurd példa: ha egy párt azt mondaná, h az egyéni vállalkozók mostantól jelképes adóterheket fizessenek, akkor oldaltól és egyéb ideológiától függetlenül valószínűleg elmennék rájuk szavazni. (más kérdés, h ettől olyanossá válnék-e, mert szerintem nem, ahhoz az általad említett többpontos egyezés szükséges.)

   relevancia alatt tehát messze nem a súlyt vagy az eredményt értem, hanem a nekem tetszést, a személyes és közvetlen érintettségemet, mivel gyarló vagyok, ugye @;D

   semmiképpen sem negatív értelemben vett hevességet éreztem felőled, csak olyasfajta érvelést, amivel nem bírok mit kezdeni. szóval mondjad, mondjad nyugodtan (vagy szenvedélyesen), őzikét pislogást tudok felajánlani reakció gyanánt @XD (habár aki a jobbik mellett érvelne ugyanitt és ugyanígy, megbaszatnám egy talicska aprómajommal a pislogós fázis előtt.)

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s