Boldogan nem szavazok

Alulírott én  Magyarország huszonöt éves állampolgára ezúton kijelentem, hogy nekem bizonyos keretek között kurvára mindegy, ki van hatalmon. Nem érzem kötelességemnek a szavazást, és a legkevésbé sem függ a parlamenti bársonyszékekben ülőktől a testi-lelki egyensúlyom, vagy akár a pillanatnyi hangulatom. Legyen, aminek lennie kell. Rátok bízom.

Tisztában vagyok vele, hogy ez a fajta hozzáállás mételyezi meg a hazafiak szerint a demokráciát. Nemtörődömség, hanyagság, a nemzet romba döntése… ugyan már!

Nyilván más lenne a helyzet, ha akadna párt, amelyik többé-kevésbé az én érdekképviseletemben jár el; vagy ha annyira utálnám valamelyiket, hogy habzó szájjal ikszelnék másikra ellene. De nincs. Mind semleges, egyszínű és egyszagú massza. Nincs konzervatív meg liberális, jobb meg bal, csak „A” és „B” álláspont bizonyos témákban, amikben mindegyik hol ezt, hol azt állítja.

Tudok hasznosabbat is. | Fotó: nyugat.hu
Tudok hasznosabbat is. | Fotó: nyugat.hu

Nem mondom, hogy szarul működne bármi is minálunk, mert én egészen jól elvagyok. Kérdés, mi köze van ehhez a politikának. Szerintem nem sok, mert akinek a jólellevése az országgyűlés összetételétől függ, az igazából nincs se el, se jól. Oké, ha hatalomra kerülne valami szélsőség, nyilván elő kéne kapnom a szopóálarcot, de nem fog. Nincs is olyan szélsőség itthon, amelyik értelmileg / érzelmileg megmozgató – vagy egyáltalán bármilyen – programot tűzött volna ki célul.

Van viszont egy masszív többség, ami alternatíva hiányában jó eséllyel meg is marad. Meg a sok kis balfasz párt, amelyik azt se tudja, mihez kapjon. Nem tudnék tükörbe nézni, ha hozzájárulnék egy újabb kétharmadhoz, mert szerintem nem a legegészségesebb állapot. Akkor sem, ha a hol egyesülő, hol szétváló, egykoron balos ellenzékre dobnám a voksot.

Nagyobb politikai botrányokon már régóta nem agyalok. Pedig anno még blogposztot is tudtam írni róluk! A személyes érintettséget is félre tudom tenni: eszem ágában sincs habzó szájjal tiltakozni annak a trónfoglalásáért, aki például eladta apukám egykori munkahelyét – egy laktanyát – egy forintért. Úgysem jön már vissza, minek rúgjak belé? A múlton való gyűlölködéssel aggódjak a jövő miatt, miközben a saját jelenemet elszalasztom? Ennyi negatív érzést egyszerre, jézusom!

Olyan véleménnyel is találkoztam már, hogy szavazni kell és punktum. Nem számít, milyen tájékozott az ember, milyen gondolati minták alapján hoz döntést, meg hasonlók. Ha négyévente felemeli a valagát, és rávési az ikszet arra a bazihosszú papírra, akkor elvileg értékesebb lakója az országnak, mint például jómagam. Talán bizonyos szempontból gyakorlatilag is. Hát jól van!

szavazas-velemeny-facebook
(Nagyításhoz katt!)

Fogós kérdés, kire szavaznék, ha muszáj lenne, s utánam szaladnának az urnával, mint az átkosban. Akkor valószínűleg nem adódna túl sok alternatíva, másrészt pedig annyira elvont a feltételezés, mint hogy férfiúként mihez kezdenék a saját alkalmatlan pillanatban érdeklődést mutató hímtagommal.

Eltakarnám táskával? Amíg alább nem hagy a lelkesedés, leülnék keresztbe tett lábbal? Esetleg mindenre fütyülve összehoznék egy gyors találkozót Marok Marcsával? Egyik megoldás sem az igazi, de mivel a politikai repertoárban egyetlen pina kellemesebb sem létezik, valamelyikkel kénytelen volnék beérni.

Nem érzem úgy, hogy felelősséget ráznék le magamról. Azt tartanám felelőtlennek a magam részéről, ha elmennék szavazni valakire mindenféle (ellen)érv nélkül. Nem biztatnék senkit, hogy kövesse a példámat. Miként annak sem látom értelmét, hogy gyorsan hozzátegyem: attól még az olvasóim szavazzanak! Ha azért szavaznának, mert én azt mondtam, sajnos nem fog nekik sírva könyörögni a csatlakozásért a Mensa.

A fene nagy demokrácia része egyébként egymás döntésének tiszteletben tartása. Ennek megfelelően aki elküldene voksolni, azt végül úgyis én küldöm el egészen máshova.

szavazas


Még több cikk:

29 Comments

 1. Nagyon tetszett a cikk! Jómagam ódzkodom a politika minden szegletétől és nagyon egyetértek Veled! Nem gondolom, hogy bármi változna a szavazással.. De mégis az emberek egy részének sikerélmény lehet, ha azt tudja mondani: “én is hozzájárultam a győzelemhez!”.. mintha a focimeccsen számítana h kinek szurkolunk..

  Kedvelés

  1. köszi! szerencsére én nem irtózom, csak egyszerűen hidegen hagy mostanság. szóval már várom, hogy valaki idejöjjön kampányolni meg szidni a felmenőimet, aztán az egészre válaszként annyit írjak: jóvan. a focimeccses hasonlat több szempontból is frappáns, mert:

   1. szurkolók nélkül nincs meccs, ők adják meg az egésznek a lényegét,
   2. egyszerre számít és nem számít, kinek szurkolnak: számít, mert a bátorítás fokozhatja a sportolók teljesítményét, de csak azt hozhatja ki belőlük, ami egyébként is bennük van,
   3. focimeccs ellen is be vagyok oltva, habár egy világméretű stadionban egyszer szívesen megnéznék egy sorsdöntő összecsapást – puszta kíváncsiságból, a tapasztalat kedvéért.

   Kedvelés

 2. Hasonlóan hidegen hagy a politika. Olyan ez nekem, mint egyfajta közéleti vallás. Nem a parlamentben ülőktől várom az életem megváltozását, hanem magamtól, így inkább az utóbbival foglalkozom. Azon viszont épp a napokban gondolkoztam el, hogyha lenne egy olyan karizmatikusnak tartott vezetőnk, mint az oroszoknak Putyin, akkor jobban érdekelne-e a miniszterelnök személye. Mert jelenleg egyik indulóra se tudok felnézni, és a programjuk se érint meg, nem engem képvisel.

  Kedvelés

  1. épp az előbb magyaráztam valakinek egy teljesen más témában, hogy mennyire kívülről várják az emberek a megoldást arra, amire igazából belül kellene… nem véletlen a hasonló látásmódú komment érkezése, na @=) (mint ahogy semmi sem az.)

   érdekes a karizmatikusos felvetésed, mivel szerintem furcsa, hogy ennek az országnak az elmúlt 25 évben egyetlen ilyen politikusa sem volt. annyian megfordultak pedig a bársonyszékekben, annyian szónokoltak, annyian annyi mindent tettek… és mégsem! el sem tudom képzelni, milyen lehet, ha egy miniszter(elnök) megszólal egy videóban, s én minden figyelmemet rá összpontosítom, mert magával ragad, érdekel o.O

   Kedvelés

 3. Hát minden sorral egyet kell értsek – mindazonáltal én elmegyek. Ja, ha lesz időm áttanulmányozom az egyes – közelálló – pártok programjait. Bár… ha belegondolok, engem egyik sem kévisel.
  Én ahhoz a korosztályhoz tartozom, akik kivívták (????? – nem inkább a “Csillagháború”-ba belebukó SZU engedélyezte?) a demokratikus választásokat, talán ezért fontos, hogy szavazzak. A fiam 3 évesen is vittem magammal, ő dobta a boritékot az urnába (később a kislányom). Idén fog először választani, abszolut képben van, nagyon várja.
  Megértem a távolmaradókat is – egyszerűen nincsenek opciók. Leszerrepelt embereket látok a horizontomba csúszni, akik csak nem akarnak kiesni a pixisből. Ez egy ilyen ország.

  Kedvelés

  1. thx! ha van kedved, írd meg akár privátban a döntésed, mert kíváncsi vagyok. hosszas indoklást nem várok @=)

   hú, engem is mindig vittek magukkal a szüleim, és olykor én húzhattam be az x-et nagy boldogan… csak mire választókorba léptem, megszűnt számomra a dolog varázsa *sóhaj*

   Kedvelés

  1. a mi szemszögünkből lehet, az övéből nem. jó fej emberke, szívesen dumálnék vele erről a dologról – úgy tűnik, számára a szavazás ilyen übercselekedet, ami magasan veri a véleménykifejezés többi módját. hm.

   Kedvelés

    1. arról is szól! csak érdekelne emellett a döntés oka, a többieknél úgyszintén:
     – van konkrét párt, amelyik szimpatikus? (nem kell megmondani, melyik)
     – valaki ellen megy a voks?
     – kötelességednek tekinted a szavazást?
     – érzelmi vagy inkább racionális a motivációd?

     Kedvelés

 4. A politika gyakorlati, hétköznapi része, ami közvetlen módon érinti az embert, úgy működik, hogy – hiányszemlélet uralkodik ezen a szinten – nem lehet mindenkinek jó egy kisebb büdzséjű országban. Ha a nyugdíjak emelkednek, a diák kap kevesebb szociális juttatást. Ha mindkettőnek emelnek, a család adókedvezményeit kell elvenni. Ha populisták vagyunk, és a nagyvállalatoknak, bankoknak emeljük a terheit, ők úgyis rajtunk fogják behozni a profit kieső részét. És így tovább, az opciók száma végtelen.

  Éppen ezért mindenki úgy szavaz, ahogyan az ő pénztárcájának jobb lesz. Nincs értelme veszekedni és kapacitálni, mert az én pénztárcám az enyém, a másé meg a másé. Nekem a jelenlegi kormány évente kb. 250 ezer Ft-ba kerül, mert az egykulcsos adórendszer megszüntetésévvel elvették tőlem az adójóváírást, és a minimálbér emelésével ekhósként arányosan csökken a bérem minden januárban, a cég meg vagy kompenzál, vagy nem, de a 180 ezres adójóváírást már leshetem. Emellett természetesen viszolygok a kötelezően katolikus iskoláktól, meg attól, hogy nekem egy párt mondja meg, miben higgyek, ki lehet egyház és mi az erkölcs. Ugyanakkor egy nyugdíjas, katolikus hitű, 120 nm-es ingatlanban élő rokonom azt látja, hogy csökkent a rezsije havi 5-8 ezer forinttal, és az unoka az ateista szülők ellenére volt már elsőáldozó, mert hiába nem kötelező, nyilván nem akar kilógni a sorból, a gyerekeknél a kortárscsoport nyomása mindent visz. Szóval, persze, hogy ő oda fog szavazni, mert neki mindez jó, ahogyan nekem is jó volt a kettővel ezelőtti kormány diákként, amikor a 20 ezres szoctámjaim 60 ezerre nőttek (akkor engem sem a nyugdíj érdekelt…). És ezen a ponton minden vita értelmetlenné válik, mert Karcsi pénztárcája nem egyenlő Géza pénztárcájával.

  Emellett a kétharmadot nem tartom egészségesnek egy demokráciában, a Jobbiktól félek, tehát el fogok menni, hogy egy ellenpólusát képezzem a fentieknek. Igen, én, aki nem megy “mellrák ELLENES felvonulásra”, maximum az “egészséges életÉRT” rendezvényre, most azt mondja, “ellen” kell menni, a magam szintjén. Szomorú, de ez van, ez most az egyetlen opcióm, hiszen olyan párt nincs, amire teljes mellszélességgel azt tudnám mondani, hogy “hejjjjhóóóóó, ti vagytok az én embereim, köszönöm, hogy képviseltek”. Egyébként meg talán nem is kell lennie: a magunk boldogulása magunktól függ elsősorban, s csak másodsorban a kormánytól, kormányfőtől. Csak egy évi 250 ezernyi másodsorban. :)

  Kedvelés

  1. ps.: De persze mi az én vesztességem ahhoz képest, akinek szórakozóhely mellett volt éjjelnappalija, ahová a fiatalok cigiért és piáért tértek be kilenc után. Cigit egyáltalán nem árulhat, piát 9 után nem, és akkor képzeld el, hogy megnyílik vele szemben egy dohánybolt, ahol mindkettőt meg lehet venni, éjjel-nappal. Jó havi félmilliós kiesés, hányan kényszerültek bezárni…! Szóval, ilyen a politika a mindennapokban: van, akinek jó, van, akinek nem.

   Kedvelés

  2. nnna, hát ez egy tök jól kifejtett, tetszetős álláspont, jöhet még sok hasonló! nekem már önmagában a pénzügyi érv is elég meggyőző, messzebbre mutató ideológiai indoklás nélkül. igen, ezen a ponton felmerül a kérdés, h abszurd példával élve szavaznék-e a járulékokat eltörlő sátánistákra – őszintén nem tudom. ami engem illet, a kata adónemmel maximálisan ki vagyok békülve – csak hát a kétharmad fenemód egészségtelen, ugye. de nekem nincs meg a motiváció, h a kétharmad ellen szavazzak egy egyébként összeszedetlen vagy semleges politikai erő mellett. a jobbiktól nem kell félni, mert fej nélküli kos, amelyik fotocellás ajtót akar áttörni @=) (btw bal felől az ingatlanadót pedzegetik, ami szerintem a magántulajdonba avatkozás legalja, ezzel pont annyira demokráciaellenesek, mint a nácik.)

   Kedvelés

 5. Nem übercselekedet szàmomra a szavazás, csak ennyit tennék hozzá. Nekem alapvető dolog, hogy négyévente voksolok, hogy tetszik-e a rendszer, sajnálom h belőled ekkora indulatokat váltott ki.

  Kedvelés

    1. most már O.O fejet vágok, mert egyszerűen elgondolkodtatott az általad is megfogalmazott álláspont – amire éppen a te posztod volt a legjobb példa, ezért választottam.
     nem indulatosnak szántam. de ez olyan dolog, h csináltam egy süteményt, ami alapvetően nem hashajtó céllal készült, mégis előfordulhat tőle fosás, mint más tényezőkkel együtt véve bármitől @=)

     Kedvelés

     1. Nem negatívumként írtam amúgy, csak meglepett, hogy így reagáltál rá.
      Oké, elismerem, hogy “politikailag túlfűtött” vagyok, de ezzel nem azt akartam kifejezni, hogy a kurvaszàjàt annak aki nem szavaz, csak nem tudom megérteni.
      (Kaptam tiltás-törlést is ezért a megnyilvánulásomért, szóval valaki valóban a “szívére vettem.”)

      Kedvelés

     2. ne vedd kifejezetten magadra, mert nem ellenszenves magatartást mintáztam rólad, csak egyszerűen nem értek egyet veled ebben a témában @=) pont az jött le egyébként, h a kurvaszáját annak, aki nem szavaz, tehát én is indulatot láttam a te megnyilvánulásod mögött. pontosabban szólva egyfajta érzelmi elragadtatást, ami persze nem probléma, hiszen ilyen hozzáállásra is szükség van, csak ne tűnjek már a fényében fasznak.

      (az olyan ismerősökért nem kár, azt hiszem, szóval mehettek is a levesbe @;D)

      Kedvelés

 6. Kérdéses, hogy a demokrácia mennyiben demokrata, de az nem, hogy a szabad választás szabad-e. Természetes, hogy az is teljesen legitim választás, ha valaki nem szavaz. Az is egy választás. Az, hogy a pártok mást harsognak, azon nem lepődhetünk meg…

  Kedvelés

   1. “nem tudom, kérdezem”
    – Provokálsz, vazze?xD
    Aki ilyen éles posztokat publikál és ilyen határozottan nyilvánul meg a hozzászólások nyomán, arról nem veszem be, hogy “nem tudja”…

    Persze, persze, ha úgy nézem én sem “tudom”. Sok mindenbe nem látunk bele. De nekem is megvan azért a véleményem (ami azért formálódik folyamatosan, ahogy én is, meg a körülöttem lévő világ maga is).
    Érdekes egyébként, hogy pont egy nő kérdezi, hogy szabad-e a választás, amikor 100 évvel ezelőtt a nők még nem is szavazhattak.De 50 éve is még teljesen más volt a nők társadalmi pozíciója, mint ma. És még ma is lenne/van tennivaló bőven e téren. Amúgy az én válaszom, hogy: szabad. Egyértelműen. Kétharmad és baloldali siralmak ide-vagy oda. A szarok közül is választhatod a legkevésbé trutymót. Sőt, ha annyira nem tetszik akkor saját magad is létrehozhatsz egy külön választást magadnak és másoknak. Hát hányan indítottak mozgalmakat, alapítottak pártokat stb.? Szabad a pálya arra is. És itt van az is, amit te választottál, hogy nem választasz, hagyod hogy mások válasszanak helyetted is. Ez is egy legitim, teljesen érthető választás – szabadságodban állt megtenni.

    Sokan mondják, hogy napjainkkal az az egyik legnagyobb baj, hogy túl sok a szabadság, túl sok a választási lehetőség – már-már maga alá temet, megfullaszt bennünket. És bár a magam részéről lubickolok a szabadságban, imádom – de azért érzem a hátrányait is, van az előzőekben valami.

    Amúgy meg, ha a körülmények alapján valamit “nem szabad”, akkor is lehet. Pl. utcára menni, tüntetni, tévészékházat foglalni, autót gyújtani, utcakővel rendőrt dobálni vagy akár életet is áldozni “ügyekért”. Erre mindre láthattunk is példát a közelmúltban. Ha túlságosan erősek a kedvükre-nem-való dolgok, akkor sokszor választják előbbieket az emberek a kedvükre-valóbbak elérése érdekében – az esetleges következmények tudtával is.

    Kedvelés

    1. elfogadom a választ az egyébiránt tényleg őszinte kíváncsisággal feltett kérdésre. mert én is nagyjából arra jutottam: van is meg nincs is, mint a népmesében. engem most annyira lefoglal a saját kedvemre-való-dolgaim megteremtése és fenntartása, h semmi ingerenciám sincs nagyobb jóért harcolni meg magasztos érdekeket hangoztatni – a politika színterén legalábbis biztosan nincs. az is egy szerep a maga minden előnyével és hátrányával együtt, de pont nem az én szerepem.

     a témához visszatérve: a szabad döntéshozatalban hiszek, ugyanakkor biztos vagyok benne, h politikai téren csak mások által meghatározott keretek között szabad a dolog, ami eleve megkérdőjelezi a szabadság definícióját. ugyanakkor a teljes szabadság ideológiailag már anarchia és anómia, szóval ez egy kicsit brainfuck.

     Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s