Megmentett hajléktalannak lenni sem egyszerű

Ica néni meglépett!” – harsogják a szalagcímek, pedig nemrég még valóra vált tündérmese volt a 18 éves állami gondozott lány, Ujházi Szandra és a nyolcvanhoz közelítő hajléktalan asszony története. Igen, óriási dolog befogadni egy rászoruló ismeretlent az otthonunkba meg a szívünkbe. De attól még a másik oldalról is érdemes szólni: vajon milyen érzés lehet ennyi jóságot csak úgy, önzetlenül kapni? Megkockáztatom, hogy fikarcnyival sem könnyebb, mint adni.

Képzeld csak el, hogy egy ideje már az utcán élsz. Kisebb-nagyobb alamizsna adódik ugyan, ám senki és semmi nincs, ami az életminőségeden javítana. Testileg, lelkileg átkapcsolsz egyfajta takarék-üzemmódra. Hosszú távú célok, ambíciók rég nincsenek – elvégre az is kihívást jelent, hogy ne halj éhen és ne fagyj halálra.

Apropó, mi lenne, ha…? Valószínűleg semmi, mert már megbarátkoztál vele, hogy a kutya sem gyászolna. Ezt tényleg csak úgy lehet feldolgozni, ha átmész robotba. Növesztesz egy páncélt a szíved köré. Plusz keresel valami bódító anyagot, amivel könnyebb a túlélés.

Tündérmese kis kitérővel? | Fotó: lajk.hu
Tündérmese kis kitérővel? | Fotó: lajk.hu

Tegyük fel, hogy ebben a pillanatban rád talál egy jó tündér vagy egy dzsinn. Aranyhal azért nem, mert őt az ösztöneidnek engedve valószínűleg megsütnéd. Szerintem nem úgy játszódna le a történet, mint a filmeken – hogy felpattansz a padról, dudorászva felkapod a reklámszatyrodat, aztán a kosszal együtt levakarod magadról az összes ítéletet és fájdalmat valami márványos fürdőszobában.

Szerintem elküldenéd a jótevőt a halál faszára, vagy mélán megállapítanád, hogy ez a hígító tényleg eszméletlen durva. Mert kapni és elfogadni kiegyensúlyozott élethelyzetben, nyitott szívvel sem feltétlenül pihekönnyű feladat.

Miközben az adok-kapok tűnik a világ egyik legtermészetesebb dolgának, koránt sem magától értetődő, hogy melyik szerep mit tartogat. Minden cselekedetnek következménye van; ha hatást gyakorolsz valakire vagy valamire, ellen- és kölcsönhatást tapasztalsz. Nem pakolhatod ki a fél teszkót ingyen, mert rád hívják a zsarukat.

Nem várhatod el, hogy szeressenek, amikor te magad csak szurkálgatsz. Semmi sem jár alanyi jogon, mindenért tenned kell. Ugyanígy a másik oldalon állva is muszáj körültekintőnek lenned: ha korlátlanul adsz, de semmit sem fogadsz el, egyszerűen megbetegszel. Talán a szó legfizikaibb értelmében.

Na, az én fejemben most nem az ütött szöget, hogy ez a druszám-lány milyen megfontolásból vett magához egy meggyötört embert. Mások már ízekre szedték előttem, hogy miért Teréz anya kettő, esetleg miért számító kis féreg. (Egyiknek sem tartom, csak csodálom érte.) De abba mintha senki sem gondolt volna bele, mi játszódhatott le a néniben.

„Milyen kis cuki a videóban, egyem meg!” – lehet róla nyilatkozni szivecskés szmájlik kíséretében. Ehhez képest Ica néni nemsokára bebaszva ordibált a jótevőjével, aztán pedig lelépett. Rámondhatod, hogy „hajtotta a vére”, „megszokta a csavargást”, vagy éppen „jó dolgában megveszett”.

A traumák feldolgozása azonban olyan mentális folyamat, amibe nem pont négy bulvárcikkből meg két kisfilmből látsz bele. Azzal, hogy Ujházi Szandra segítő szándékkal ekkora lépésre szánta el magát, egészen különleges helyzetet teremtett. Pártfogoltjának és neki is alkalmazkodnia kell egymás jelenéhez, múltjához, na meg persze a médiaérdeklődéshez. Nem lehetetlen feladat ez, de mindenképpen jól jönne hozzá egy rutinos pszichológus segítsége.

Ha saját nyereségre hajtó médiumként több tízezer nézőt, hallgatót, olvasót vagy kattintást akarnék a sztoriból bevasalni, én is a szereplők arcába dugnám a mikrofont. De nemcsak rácsörögnék valami lélekdokira, hogy hé, legyen már három mondat erejéig megszólaló az anyagban, hanem be is fizetném őket terápiára. Csendben, előtte megkérdezve az érintetteket, mit gondolnak róla – nehogy belesodródjak a felborult egyensúlyról szóló szappanoperába.


Még több cikk:

8 Comments

 1. Kezitcsókolom, csak egy kósza kérdésem lenne: van a történetnek egy másik vonulata is, amit a Tolvajkergetőkön pedzegetnek mostmár lassan egy hete; miszerint ez a befogadó leányzó nem is olyan jótét lélek, mint azt mindenki gondolná, a ruhaadományokat nem fogadja, csak a számlaszámra érkező összegeket, a nénikét meg gyakorlatilag szarba vette.

  Erről mi a véleménye a főnökasszonynak? Érdemes hitelt adni a ezeknek az állításoknak?

  Kedvelés

  1. thx, a főnökasszonyozáson vigyorgok két perce @=)

   a történetnek ez a vonulata nem érdekel – vagyis nem érzem, h bármi dolgom lenne vele. a megfontolt válaszhoz ugyanis nagyjából oda kellene költöznöm hozzájuk, és egy ideig közvetlen közelről figyelni, mi merre hány méter. ráadásul mindezt harry potter láthatatlanná tévő köpenyében, h a jelenlétem még véletlenül se befolyásolja a dolgok természetes menetét. szóval lássuk be, elég nehéz lenne megvalósítani, még ha baromira ráérnék is.

   Kedvelés

  2. Hát, kérlek, én sem éltem velük egy percet sem, de józan ésszel gondolkozom: te minek örülnél jobban, hetven darab melegítőalsónak és száz kiló paradicsomnak, vagy annak, amire éppen szükséged van? És mi volna kellemesebb: ha naponta járnának hozzád a tömegek, vagy akár csak egy szervezet (Bike Maffia), esetleg neked kéne a csomagok után mászkálnod/fuvart szervezned, vagy ha egyszerűen csak mindenki annyit adna, amennyit tud, hogy te azt vegyél belőle, amire épp szükség van, és amikor szükséged van? Mert nekem személy szerint az utóbbi opció tetszik jobban, és megértem, ha ezzel Szandra is így volt. Ettől még lehet földreszállt angyal vagy maga az antikrisztus is, de ez a része a sztorinak nem sejtet mást, mint józan észt.

   Kedvelés

 2. “Próbáltunk szakembert keresni, hogy segítsen, de nem sikerült időben lépnünk, Ica néni hamarabb megtette ezt.” http://www.hir24.hu/belfold/2014/03/02/osszeomlott-a-hajlektalant-befogado-lany/

  Én magam kerestem, én magam próbáltam menteni a menthetőt….
  Míg te messziről szakérted a történetet félinformációk alapján, én a lehető leglelkiismeretesebben igyekeztem kihozni e két embert a bajból, akiket mellesleg pont nem a média sodort ide…..

  Kedvelés

  1. – kevés olyan terület van, amihez könnyebb szakembert találni, mint a pszichológia / pszichiátria. még nulla kapcsolati hálóval is órák kérdése, amúgy pedig perceké,
   – ha elolvastad volna a posztot, tudnád: semmit sem szakértek, csupán véleményt közlök.

   egyébként miért is vettél fel támadással védekező pozíciót?

   Kedvelés

  2. Az nagyon jó, hogy maga próbálta, maga megpróbálta menteni a menthetőt. De sajnos 1-1 cikk csupán csepp a hatalmas tengerben. Ez milyen segítség? Leírt egy szemszögből egy történetet, megjelent még 3 másik nézőpont minimum. Kedves aranyos cikk, sok kattintás. Nem ez a lényeg? vagy naív vagyok?
   Szerintem a segítség az ott kezdődik, hogy a rászoruló félnek például orvosi segítséget nyújtunk. De egy cikk.. hát az csak egy cikk..

   Kedvelés

  3. Szerintem az újságírónak nem feladata az, hogy megoldja a riportalanyai életét. Sőt: igazából senkinek sem a feladata az, hogy megoldja mások életét. Ha segítséget kér valaki, és abban a helyzetben vagyunk, hogy tudunk segíteni, akkor tegyük meg, újságíróként és/vagy emberként, ez teljesen mindegy.

   Azt hiszem, divat manapság “a médiát” hibáztatni mindenért, de itt nem arról van szó, hogy valaki hibázott (ideértve Ica nénit is): egyszerűen csak a társadalom pereméről nem lehet egyik napról a másikra tökéletes érzelmi biztonságba érkezni, kilépve korábbi életünkből 80 évesen.

   Ettől még a sztori inspiráló, gondolatébresztő, elgondolkodtató, és nagyon fontos, ezért örülök neki, hogy bemutatásra került. A szereplőknek viszont maguknak kell segítséget kérniük, és itt főként a nénire gondolok, mert Szandra szemmel láthatólag már feldolgozta az esetet, levonta a tanulságokat, és egyenes gerinccel dőlhet hátra – azzal együtt, hogy nyilván ő se tökéletes szent, hanem egy esendő ember, számos hibával és tévedéssel.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s