Az üzlet és a barátság külön utakon jár

„Levelet kaptam az adóhivataltól, hogy eljárás indul ellenem. Pedig nemrég fizettem be nekik plusz hetvenezret! Most meg már megint egy rakás pénzt kérnek!” – hadonászik indulatosan az egyébként zen-nyugalmú Manyika, de hát a bürokrácia lelketlen. Van azonban valami, ami még az embereket számoknak látó intézményeknél is kegyetlenebb: a kísértés, hogy ha például a könyvelőd szakmai hibát vét, akkor felebaráti szeretetből eszedbe se jusson bántani ezért.

„Á, Tünde már huszonvalahány éve csinálja a könyvelésem. Ő biztos nem tévedett! Azt se érti, mi ez az egész, már rákérdeztem…” – legyintett Manyika az érdeklődésemre, hogy van-e felelősségvállalási szerződése. Vállalkozók vagyunk mindketten, csak én tizedannyi ideje. Az engedélyem kiváltásakor rögtön egy nagy irodára bíztam az ügyet, ő pedig a személyes kapcsolatok híveként egy kedves ismerősre.

Mindkét alternatívának megvan a maga előnye, de gikszer esetén icipicit eltér a megoldás mikéntje. Manyikáról egyébként három percen belül kiderült, hogy Tündéje még nagy vonalakban sem tájékoztatta az adónemekről („KATA? Az kicsoda?”), de szerinte ez nem is baj, mert biztos jó úgy, ahogy van.

A szeretet nem tejel. | Fotó: Huffington Post
A szeretet nem tejel. | Fotó: Huffington Post

Én meg csak ültem vele szemben, és tágra nyílt szemekkel pislogtam. A téma kapcsán két világ találkozott egymással: az övé új megvilágításba helyezte előttem a sajátomat. Rájöttem, hogy ebben a tekintetben szélsőséges vagyok. Vagy inkább ebben is, de a többi most nem fontos.

Mert pénzügyekben nekem csak az olajozottan működő gépezet komfortos. Ha adom, ha kapom, ha elszámolok – minden legyen pontos. Írásba foglalt játékszabályok és előre tisztázott felelősség mellett szeretem játszani ezt a játékot. Engem nem érdekel, ki kinek a kije. Itt csak kétféle eshetőség van: eleget teszünk a ránk ruházott szerepnek, vagy nem.

Az én világomban tehát Manyikának lett volna egy szerződése, ami kimondja: a könyvelő vállalja a saját hibájából eredő kár megtérítését. Vagy ha nem az ő hibájából eredt, akkor be tudja bizonyítani. („Látod, én küldtem neked levelet, még mielőtt megindult az eljárás ellened!”) Sőt, az a bizonyos megállapodás még azt is garantálta volna, hogy ne Manyikának kelljen telefonon és személyesen tucatszor csevegni a NAV-val, hanem Tündének, elvégre ő a nevében eljáró meghatalmazottja.

Félreértés ne essék: nem állítom, hogy Manyika rosszul csinálta. Nem veregetem meg a saját vállam, hogy kívülről megítélve mennyire igazam van. Csak felteszek magamnak néhány kérdést, aminek ez a helyzet az alapja.

Bíznék-e pénzügyeket cimborára? Behajtanám-e rajta a káromat, ha biztosan az ő hibája? Dolgoznék-e együtt olyannal, akire amúgy az életemet is rábíznám, de érezném, hogy azt a melót nem végezné el százszázalékosan? Mindegyikben szerepel a bizalom, amiből a válaszok alapján úgy tűnik, nálam kétféle adott.

Egy anyagi és egy nem anyagi természetű bizalom lakik a tudatomban, amit egyszerűsíthetnénk üzletre meg barátságra. Létezik halvány keresztmetszete a kettőnek, ami gyümölcsöző együttműködést sugall – az esetek többségében azonban mégis békésebb, egészségesebb és hatékonyabb, ha külön vannak.


Még több cikk:

2 Comments

  1. Igencsak elgondolkodtató. Nekem nem kell könyvelőt fogadnom szerencsére, de pár ismerősöm szívja a fogát miattuk. Folyamatos félreértések, pedignemisszólterrőlnekem problémák, ect….

    Kedvelés

    1. ezért voksoltam az irodára: több száz ügyfél, kötelező továbbképzés, profizmus. mellesleg rendesek is @=) de az igazsághoz tartozik, h elsőként egy ismerősöm rokonától kértem volna árajánlatot, csak (hálistennek) nem vette fel a telefont. utólag kiderült: 2x drágább lett volna, szóval egy percig se bántam.

      Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s