A „brittudósok” nem is hülyék

Kevesebb lábujjközi kosz esetén magasabb a halálozási kockázat, hiszen a környezeti kórokozók hiánya az immunrendszer csökkent aktivitását okozza – derül ki a londoni King’s College munkatársainak legfrissebb tanulmányából, amelyet az Immunity & Toedirtology című szakfolyóirat februári számában tettek közzé. Csont nélkül bevetted, mi?

A fenti hírt kamuztam ugyan, de akár a legnagyobb egészségügyi portálok is kérdés nélkül leközölnék. Ahonnan átvennék az újságok, felolvasnák a rádiós műsorvezetők, végül lecsapnának rá a tévécsatornák, hogy egy ámokfutós meg egy rezsicsökkentéses szösszenet között kis színesként csicseregjék.

A brit tudósoktól ugyanis pont ilyen magasröptű eredményeket szoktunk hallani, melyek abszurdnak tűnnek, ugyanakkor a legmélyükön talán mégis van valami. Vagy nincs. De legalább lehet rajtuk röhögni.

A „brittudós” kifejezés kultikussá vált: sok internetes médium egyenesen keresőoptimalizál rá, esetleg külön rovatot szentel neki. Hogy odatalálhasson, aki blődségeket akar olvasni.

Nem reprezentatív. | Fotó: raaskalderij.be
Nem reprezentatív. | Fotó: raaskalderij.be

Ezzel semmi gond nem lenne, hiszen a szórakoztató ismeretterjesztés is jobb a semmilyennél. Ami viszont engem zavar egy csöppnyit, az a rengeteg ide kapcsolódó tévhit.

Miszerint például az összes brittudós szórakozott professzor módjára herdálja el a királyi udvar eltartására is képes, kelet-európai szemmel felfoghatatlanul sok nullát rejtő államkasszát – hogy aztán mi itt a kedvenc bulvármagazinjainkból a lábujjközi koszunkra, a hónaljszőrünkre, illetve egyéb nyalánkságainkra vonatkozó információkat ismerjünk meg. Pedig nem így működik ám ez!

Nem mintha mindenről tudnám, hogy működik (szerencsére), de pont rálátok a hírgyártó gépezetre. Az egyik melóm révén ugyanis mindennap több orvosi és egészségügyi újdonságokra szakosodott weboldalt is átböngészek. Egy komplett hírügynökség anyagának összeállítására akár pusztán a nagyon brit Daily Mail is elegendő lenne, mert ott eleve fogyasztható formában kínálják a laikusoknak a tudományos összefüggéseket.

Amit apró sarkítással úgy kell érteni: „ha diót eszel, MEGDÖGLESZ” – a megfelelő helyen nagybetűvel, természetesen. A későbbiekben kifejtik, hogy a megfigyelés kizárólag ételallergiásokra vonatkozik, de ha ez lett volna a cím, nyilván alig kattintott volna rá valaki.

Miután rejtélyes oknál fogva – alighanem tényleg a bővebb anyagi keretek és a célnak megfelelő háttér megléte miatt – csakugyan az egyesült királyságbeliek adják az olvasóbarát tudományos hírek döntő többségét, ezért a nagy számok törvénye alapján több hülyeségnek tűnő megfigyelést is lehet nekik tulajdonítani.

A szerkesztőségi futószalag haszonelve azonban egy kulcsfontosságú mondatot szinte mindig kiirt, a magyar mainstream médiában legalábbis nem szoktam vele találkozni.

A mondat a korábbi példával élve így hangzik: „Jelen kutatás statisztikai együttjárást állapított meg a lábujjközi kosz mennyisége és a várható élettartam között, nem ok-okozati összefüggést.”

A különbség ugyebár óriási. Kossuth meg vasút, Makó meg Jeruzsálem, terpeszállás meg terepszállás, satöbbi.

Ilyenkor általában arról van szó, hogy egy felmérés keretein belül többféle adatot is rögzítettek az alanyokról. Mondjuk magasságot, súlyt, higiéniai szokásokat – és köztük, mintegy zárójelben a lábujjkosz milligrammját, négyzetmilliméterét vagy akármijét. Erről publikáltak egy bazihosszú találmányt, ami legyen cirka negyven oldal a szemléltetés kedvéért; s minimum annyi benne a további vizsgálatra váró feltételezés, mint a kísérleti tény.

Hát persze, hogy ki kell belőle hámozni kétezer karaktert, amit zabál a nép! Máshogy nem fogja, csak így. A brittudósok szellemi épségével tehát szerintem semmi gond nincs. A közönség igényeit pedig már csak azért sem minősíteném, mert a marhaság szintjére herélt hírek szórakoztatnak engem is. Akár munka közben, akár egyébként.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s