A gondolataim új ruhája

Kezdetektől fogva állandó dolgon változtatni sokféleképpen lehet: a végtelenségig halogatva, lépésről lépésre megtervezve, vagy éppen egy szép napon „fuck this shit!” felkiáltással ébredve felrúgni az egészet. Nem nehéz kitalálni, melyik kategóriába tartozom – bár az elhatározás elég régóta érett bennem.

A blog 2008. május 5-én indult. Még az első bejegyzés közzététele előtt kiválasztottam egy szép sablont (nem jelentett gondot, mivel egyetlen darab tetszett a több mint százas felhozatalból), és nagyjából aköré gyártottam a koncepciót. Ha motoszkálni kezdett bennem, hogy írnom kellene valamiről, abban a formában láttam viszont.

tempty.hu-2008-2011-2013
Ismerős?

Ha álmomban baszkuráltam a posztokat – ja, volt olyan –, akkor olyan külsővel elevenedtek meg. A tudatomba ivódott a betűtípus, a szín, a logó… Az egész stílus. Illett hozzám nagyon. Időközben viszont szó szerint nyugdíjas lett: hosszú esztendők óta nem nyúltak hozzá a fejlesztők, így kiérdemelte a „retired” jelzőt.

Együtt tudtam élni a ténnyel. Már csak azért is, mert az időközben két-, majd háromszázasra bővült WordPress-gardrób semelyikje sem felelt meg az elvárásaimat tartalmazó képzeletbeli listának. Amin a következő néhány szó szerepelt: „akadjon meg rajta a szemem, ragadjon magával, csapjak az asztalra, hogy ez kell!” Semmi konkrétum, semmi technikai fakszni.

Igen, más talán leült volna egy fejlesztővel, hogy „hé, haver, csináld meg ilyenre”, de maradni akartam a WordPress szerverein, s ezzel eleve csak a meglévő sablonok testreszabására nyílik lehetőség, plusz eszem ágában sem volt ekkora direkt függőséget bevállalni. Éppen elég, hogy a munkám során Bélákkal kell levelezni, amennyiben egy szájton valami szétcsúszik vagy nem látszik. Márpedig ha itt valami szétcsúszna vagy nem látszana, bizony letépném az aktuális Béla fejét, semmi kétség.

A saját nyugalmam és a Bélák testi épségének védelme érdekében nyilvánvalóvá vált tehát, hogy ebbe az egyenletbe nem szabad bevonni újabb ismeretlent. Ráadásul egyik előre gyártott minta sem jött be annyira, hogy akár testre szabva el bírjam képzelni magamnak. Mindnek volt valami végzetes hibája: a legtöbbnek a bágyasztó jellegtelenség, néhánynak pedig a menühiány, netalán a furcsán vagy sehová sem rakott oldalsáv, ilyesmik. Csupa olyan, amitől úgy éreztem, hogy csizmák között keresgélek, holott szandált akarok venni. Közben előállt párszor az a szokatlan helyzet, hogy az adott poszt nem állt százszázalékos összhangban a blog megjelenésével. Valami letisztultabb, gördülékenyebb, mégis karakteresebb kellett.

Ezt a sablont első ránézésre megjegyeztem: újság, portál és napló különleges keveréke. Csakhogy anno még nem volt oldalsávja szegénynek – a fej nélküli lovas esete. A hiányosságot azóta orvosolták az okosok, úgyhogy már csak egy-két csúnya félrefordítást kellett kiküszöbölni. E poszt címe alatt például jó nagy betűkkel szerepelt volna, hogy „Feladó: 2014. január 13.”, ami fölött képtelen voltam szemet hunyni. Itt jött képbe az egyéni CSS, így az utolsó simításokat egy icipici kódrészlet segítségével elvégezhettem. Mivel nem számítok gurunak a témában, a WP fórumon kértem segítséget, s a világ másik feléről néhány percen belül kopipésztelhető formában meg is érkezett – fantasztikus, ugye?

A legérdekesebb az egészben, hogy miután a blogot néhány kattintással átöltöztettem, úgy éreztem, sosem volt másmilyen. Vártam, hogy hiányozzon a régi, megszokott kinézet, amit több mint öt és fél éven, illetve hétszázötvenkilenc poszton keresztül néztem. Szép volt, jó volt, de nem sírom vissza – a mostani sokkal énebb.

Olyan témák is passzolnak hozzá, melyeket mostanában feszegetek. Biztosan észrevettétek, hogy a bejegyzéseim egyre mélyebbről jönnek, mint szomszéd kutyából az ötnapos húsleves. Fogalmam sincs, hová vezet a tendencia, de a kommentek növekvő száma alapján sok-sok jóra. Remélem, a tegnapi átállás óta nem kezdtetek „vissza a régit” típusú aláírásgyűjtő akcióba, s velem maradtok mindannyian!


Még több cikk:

31 Comments

 1. Nekem tetszik ez az új külső! (Akárcsak a bejegyzéseid. Gratula! Csak így tovább! :-) Apró észrevétel: úgy tűnik a cikkben használt betűtípus nem támogatja az “ő” és “ű” betűket :-)

  Kedvelés

   1. köszi @=)
    nnna, most jön a dolog legfinomabb része: nekem firefox, chrome és explorer alatt is jó, a bejegyzésben meg a kommentben egyaránt. úgyhogy kérek szépen egy böngésző típust + verziószámot, illetve a többiek is jó lenne, ha írnának ezzel kapcsolatban, h észlelik-e a problémát.

    Kedvelés

     1. dehogy veszem annak, sőt! ha mindenki bárány módjára hallgat, esély sincs a javításra @=) talán csöppet égő, de erről a böngészőről még nem hallottam, wow. a fontot mindenesetre cseréltem olyanra, amiben biztosan van gyárilag közép-európai karakterkészlet. most okés?

      Kedvelés

     2. CoolNovo jó gyors, viszont vannak benne hibák Chrome alapú (majdnem úgyis néz ki) ezért inkább jobb ha Chromot használsz.:D Szerintem is a böngésződdel vana baj. Nálam jól jeleníti meg.

      Kedvelés

  1. szuper!
   igen, rá is gugliztam, és érdekesnek tűnik, szóval lehet, h kipróbálom @=) csak a meló miatt leszoktam az “egzotikumokról” az utóbbi időben, mert a szerkesztőségi rendszerek általában valamilyen elterjedt böngészőre épülnek.

   Kedvelés

 2. juj, hát tényleg szép lett az új külső, bár még szokni kell, na :) amúgy nekem is ez a WordPress-szel az egyetlen problémám, hogy nincsenek normális sablonok, mindenben kell lennie egy szarvashibának. ezt a mostanit is egész véletlenül találtam, nem mondom, hogy tökéletesen elégedett vagyok vele, de még messze jobb a többitől. az amúgy a legfőbb probléma, hogy nem enged ingyen belepiszkálni a CCS-be, mert akkor lehetne sokat alakítani, de amiatt meg nem fogok dollárokat fizetni. téged viszont megértelek, hogy fizettél, én egyelőre csak domaint akarok vásárolni, viszont valahogy olyan bizalmatlan vagyok a netes pénzutalással (eddig mindig csak úgy rendeltem netről, hogy kiszállításkor fizettem, ebben az esetben ugye ez kizárt). Meg nem is nagyon tudom a menetét.
  Na de elkanyarodtam a témától. Szóval használd egészséggel az új külsőt, és legyen sok-sok szuper poszt :)

  Kedvelés

  1. uhh, beszívott az akismet, spamnek jelölte a hozzászólásodat @=S (egyelőre nem jöttem rá, miért. a lényeg, h 2 nap késéssel kihalásztam.)
   thx, az internetes fizetéssel / átutalással kapcsolatban pedig nyugodtan kérdezz fészen vagy mélben, régi motoros vagyok a témában!

   Kedvelés

   1. Tisztára azt hittem, hogy a netem szarakodott, azért nem küldte el, amit írtam. Még jó, h nem írtam meg újra a kommentet :D
    köszi, igen, pont rád gondoltam, hogy te majd tudsz segíteni, egyelőre vizsgázgatok, de utána a szavadon foglak :D

    Kedvelés

  1. thx @=) ismerősi vagy fórumos segítséggel bármi megoldható. probléma csak akkor van, ha a projekt neked nagyon sokkal fontosabb, mint annak, akivel együtt dolgozol rajta… egy hivatásos dizájnertől nyilván nem várhatom el, h kiemelt ügyfél legyek a kis blogommal, márpedig ha én változtatni akarok valamin, akkor az tegnapra legyen kész, ne holnapra @=P ezért jó a fórumos közösség, mert ott eleve olyanok adnak tippet, akik szívből foglalkoznak vele, az irányítás pedig a kezemben marad. (a hozzáértésemről annyit, h a legutóbbi mondatom a következő volt: “sorry for being so blonde”.)

   Kedvelés

   1. Húúúú, én is csak fórumok segítségével játszottam a CSS-sel, de mondjuk jó alapképzés volt annó a Vampirefreaks-es profil. Akkoriban (hú, idén lesz 10 éve!) tele volt a gépem .txt-be mentett kódokkal, hogy mit hogyan kell, mik a kedvenc HEX-kódjaim, satöbbi, kár, hogy már nincs meg az a gép, és a tizedére se emlékszem a dolgoknak. De fórumok nélkül én se tudnék labdába rúgni, Analemma, úgyhogy no worries, kezd csak el, és kérdezz bátran a fórumokon!

    Kedvelés

 3. Nekem is nagyon teszik, pont ma reggel néztem, csak akkor nem volt időm írni. Per pillanat nekem sem tetszik egyik sablon sem, ill. pár fizetős, és szerintem lassan be is fogok egyre nevezni.

  Mélység… nekem meg az a bajom, hogy nem tudok mélyen írni, nekem csak a laza, humoros bejegyzések mennek. Nagy kérdés ez most nálam… mert ha komolykodom, akkor belezavarodok a gondolatmenetbe, élvezhetetlenek ezek a szövegeim szerintem. Viszont azt sem akarom, hogy mindenki csak röhögni járjon hozzám :), de ha az áll jól, az megy jól… ezért lett a jelszavas szekció. Bár Eszter azt mondja, hogy a humorhoz mélyre kell menni, és hogy sok vicces bejegyzésem valójában komoly társadalomkritika. (Na, jól ide jöttem magamat elemezgetni.)

  Kedvelés

  1. köszi. mindenképpen megéri fizetősre benevezni, ha van rá lehetőség – már csak azért is, mert 30 napos teljes pénzvisszafizetési garancia jár vele, szóval ha mégis becsúszik vmi gikszer, vagy mégsem tetszik a kinézet, akkor nem került egy filléredbe sem.

   ha idetoltál volna egy száz oldalas disszertációt a saját viselkedésedről, tényleg elkönyvelem offos önelemzésnek, de így semmi esély rá @=P pont a jelszavas szekciódat akartam említeni ellenpéldaként, mert az szerintem tök mély. és más témákról is úgy írsz, h van benne egy kicsi a lényedből, tehát a felületesség vádja szerintem semmiképpen sem merül fel. a kedvenc blogos műfajom pont a humoros öniróniával átszőtt confessional writing: amikor valaki úgy tárulkozik ki, h zavarba hozatal helyett megnevetteti a közönségét @=)
   so deep

   Kedvelés

 4. bakker, kaptam ajándékba egy év hirdetésmentességes prémium upgrade-et a WP-től, amiért egyszerre kezdeményeztem a fordítás javítását és oldottam meg CSS-sel a problémát o.O ez ügyfélszolgálat! *kalapot emel*

  Kedvelés

 5. Belül, ha már bemegyek egy posztba, akkor oké a kéthasáb, de kinn, amikor gyűjtőnézet van, akkor nem nagyon jól osztja ketté. nem tudom, ez mitől függ, hogy mechanikusan vagy ótómatával csinálja, de ezen még lehetne simogatni. amúgy meg ja, jó!

  Kedvelés

    1. gyűjtőoldal = főoldal? annak kéthasábosnak kell ám lennie, ha maga a poszt is az o.O

     szerk.: leesett, h ami neked gyűjtőoldal, az nekem találati oldal @=) (valóban egy hasáb volt alapból, de most megoldottam, szóval érvényes a fenti mondat.)

     Kedvelés

     1. Az irodában egyhasábos a főoldal, kéthasábos a poszt. Otthon egyhasábos minden, főoldal és poszt is. Legújabb Firefox mindkét helyen. Ezek szerint sajna nem responsive a design, minden felbontással és böngészővel elég más, tehát végül kiesett nálam! (Én amúgy bírtam volna, ha ikrek vagyunk, mármint nem egyformán öltöző ikrek, csak simán ikrek. :))

      Kedvelés

     2. pont azért egyhasábos, mert responsive: kicsi felbontáson automatikusan egyhasábossá alakul, kettővel olvashatatlan lenne @=P ez a megoldás tehát a netbookos esetre. az irodában 26.0-s verziójú a firefox? ha igen, nem lehet, h valamilyen oknál fogva tiltja a css 3-at? átkapcsolhatnám javascript alapúra a hasábolást css helyett, de az fapados megoldás, meg lehet, h hátrányosan érintené a betöltődési időt. bizonyos posztokat direkt egyhasábosra állítottam – amelyekben pl. videó van -, nekem azok is tetszenek @=) (érdekes, ruhaügyileg akár az egyformán öltözést is bevállalnám poénból, de blognál mégis úgy vagyok vele, h hinnyenye.)

      Kedvelés

    1. jaaa, értem. azért tisztázzuk: nálam annyi a főoldali és találati oldali aszimmetria, h a bal vagy a jobb hasáb max 3-4 sorral hosszabb, illetve a kép értelemszerűen az egyik oldalra esik @=) ha ennél több vagy másabb a káosz, akkor kérek szépen screenshotot.

     Kedvelés

 6. Wahahaá, nagyon klassz lett! Az előző se volt rossz, csak az kicsit jellegtelen, mert 6 éve nem nyúltak hozzá a fejlesztők. Poén, de ezt a dizájnt én is nézegettem épp a napokban, mert meguntam a régit, évente azért jó váltani. Szép, praktikus, formálható, és tetszik a két hasábos verzió is (mondjuk, ha végül ezt választom, nyilván másképp csinálnám meg, hehe, szóval nem lennénk egyformán öltöző ikrek :D).

  Kedvelés

  1. kösziiii! őszinte leszek és kicsinyes: frászt kapnék, ha ugyanezt a sablont látnám viszont olyan blogon, amit gyakran olvasok @XD de végső esetben mindig telefonról böngésznélek vagy nemtom, minden megoldható.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s