Withings Pulse – Nyolcgrammos egészségőrtől menekül a csúz

A „hogy aludtál?” kérdésre még egy kicsit nehezen emészthető válasz a „kilencvenöt százalékosan”. A „milyen napod volt?”-ra pedig talán nem azt várja az ember, hogy „elég aktív, tizenegyezer ötszázas”. Mármint annyi lépéses, tetszik tudni. Mert én a karácsonyi ajándékom segítségével már ilyeneket bírok mondani. Wittie, a félujjnyi kütyü foglalkozását tekintve aktivitásmérő, így nem meglepő, hogy éjjel-nappal szeret mérni.

Igazából fogalmam sincs, naptárilag mikortól fogva szeretnék ilyet. Sőt, azon sem erőlködöm, hogy az iránta érzett vonzalmam értelmét keressem. Kábé amióta a munkám miatt átnyálazott egészség– és életmód-cikkekből tudok a létezésükről, tudom: kell egy. Nem túl régi találmányok ezek: ősanyjuk a lépésszámláló, amit amúgy pedométernek is neveznek, de nekem arról a kifejezésről egy kislányok után rohangáló, széttárt kabátos perverz jut eszembe, akinek lengedeznek a fedetlen heréi a menetszélben. Ennél még az is jobb, ha jó magyarosan kimondjuk, hogy trekker.

Kicsi, de okos. | Fotó: digitaltrends.com
Kicsi, de okos. | Fotó: digitaltrends.com

Nem titok, hogy enyhén „control freak”, azaz irányításmániás vagyok. Ez a téma kapcsán abban merül ki, hogy ugyan semmilyen rögeszmés cselekvésem nincs – leszámítva, hogy internet– és ajakápoló-függő vagyok –, viszont a saját testemmel-lelkemmel kapcsolatos dolgokba nem engedek beleszólást senkinek; kivéve a legnyilvánvalóbb módon rugalmasságot kívánó élethelyzeteket. Magyarán azt, akkor és annyit eszem, ahogy kedvem tartja, s ugyanez a „gyúrásra” is igaz.

A kaját csak esztétikai megfontolásból örökítem meg Instagramon, nem mérek sem kalóriát, sem grammot. Mozgás tekintetében azért lettem nyitott a részemről beavatkozást nem igénylő statisztikára, mert a napi sport ellenére is tagadhatatlanul ülő életmódom van. Legalábbis azt hittem, de a gatyámra csíptetett Withings Pulse kedd óta megcáfolta hálistennek.

Úgy lett nekem, hogy a szüleim érdeklődtek, mit kérek karácsonyra. Visszakérdeztem, lehetek-e pofátlan, ők meg mondták, hogy úgyis mindig az vagyok, szóval nyugodtan. Rávágtam, hogy „ektiviti trekkört”, mire néztek egyet, hogy most akkor mi van.

Elmagyaráztam röviden, majd bólintottak, hogy oké – és a szeretet valahol itt kezdődik. Nem ott, hogy veszel a másiknak egy kissé borsos árú kütyüt ajándékba. Hanem ott, hogy nem kérdőjelezed meg a kívánságait, és nem akarod jobban tudni, mire vágyik. Ha egy kétszáz forintos elemes elemcserélőt kérek, ami csak a saját elemét cseréli, megkaptam volna – max megtoldották volna az őseim egy trendi szabású kényszerzubbonnyal.

Az a bizonyos statisztika.
Ha jobban akarod ismerni magad.

Igen ám, de gondosan ki kellett választani Wittie-t, mert akad néhány versenyképes rokona. Először az idén decemberben debütált Fitbit Force-szal szemeztem, ám miután szembesültem vele, hogy Európában még meg sem jelent, ráadásul vaskos gumióra formájában virítana a csuklómon éjjel-nappal, letettem róla. Bátyja, a Flex magasságkülönbséget nem tud mérni, kijelzője sincs, ráadásul ugyanúgy gumilószar. Oké, hogy nem járok kosztümben és magas sarkúban, de egy hasonló jószág még egy apró ékszerrel is ellentmondásban van.

Arról nem is beszélve, hogy nyáron jókora fehér csíkot hagyna, az összes többi évszakban meg beleakadna a felső ujja, a kesztyű teteje, blabla. Azért vetettem egy pillantást a Nike Fuelband-re, melyet gépelésben zavaró kemény karperecként jellemeznek – ez nálam válóok, ugye. Az aránylag elfogadható megjelenésű Jawbone Up! pedig azért esett ki, mert a felhasználói vélemények alapján tízből legalább négy(!) gyári hibás, akiké pedig jó volt, azok is egy év alatt a sokadikat fogyasztják.

Találtam olyat, ami harmadannyiba kerül, mint a többi, de az elemző alkalmazás használatáért havonta tíz dollárt kell fizetni. Találtam kicsit, nagyot, közepeset, rózsaszínt és kéket, csak éppen az igazit nem. Már majdnem letettem a voksom a Fitbit One mellett, ami a karkötős dizájn helyett egy néhány centis szilikontokba és karpántba bújtatható ketyere, de az összehasonlítós cikkekben szembesültem vele, hogy olykor hülye eredményt rögzít, akkor meg minek? És akkor beugrott, hogy még hónapokkal ezelőtt olvastam valami amerikai egészségügyi hírportálon egy tervezés alatt álló, pulzusmérős cukiságról.

Még a nevét is megjegyeztem anno, de úgy könyveltem el, hogy a fénnyel történő szívverésszám-megállapítás futurisztikus, tehát a piacra kerülés nem mostanság várható. Némi guglizás után kiderült, csúnyán tévedtem: már júliusban megszületett. És ötből mindenhol négy egész valamennyi csillagot kapott az értékelőktől, ami szuper. Egyedül azt hozták föl ellene, hogy csak az aznapi adatokat lehet megnézni benne, ám ezt a gyártók hamar javították egy szoftverfrissítéssel.

Wittie tehát egy nyolcgrammos, négyszer két centis kis ketyere, aki nappal érzékelőinek segítségével méri, hány lépést és milyen távot teszek meg mekkora szintkülönbséggel, s eközben mennyi kalóriát égetek el. A kommunikáció egy 128×32 pixeles OLED érintőkijelzővel történik – ő tehát „szóba áll” a felhasználójával, nem úgy, mint a „néma” karkötők nagy része, melyek adatai csak az okostelefon-appal, vagy annak webes változatával számítógépen érhetőek el. Magától tudja, mikor sétálok és mikor futok, a statisztikát tekintve különbséget tesz az mozgásformák intenzitása között. Ha három ujjhúzással és egy koppintással megkérem, a hátsó szenzora fénnyel megméri a pulzusom.

Lefekvéskor kiveszem a szilikontokból – ami egy csíptetővel hordható zsebben, övtartón vagy akár melltartón is –. átteszem egy pihe-puha, bőrlégzést engedő karpántba, és karóra módjára felrakom a csuklómra. A holdacska ikonra nyomva jó éjszakát kíván, majd elindul az időt mérő számláló. Ezen a ponton történik a számomra érthetetlen medzsik! Remélem, valaki tud magyarázattal szolgálni, mert a gyártó oldalán, illetve a szakújságírói kritikákban nem találtam semmit. Wittie tudja, mikor alszom el pontosan, és figyelemmel kíséri az alvásciklusaimat. (Fokozatokból – mint az aktivitásnál – van hat.)

Wittie éjjel.
Wittie éjjel.

Az okosok szerint ez az alváslaborokban is használt mozgásérzékelők révén történik. De én relaxációból szoktam beszunyálni; ami úgy néz ki, hogy lefekszem, és teljesen mozdulatlan maradok az álomba zuhanásig. Akkor mégis honnan a jó égből vágja Wittie, hogy hány perc után kezdtem húzni a lóbőrt? Persze, alfa állapotban nem nagyon számít a tér és az idő, de a fáradtságom és egy átlagos relax tartamát figyelembe véve több mint valószínű, hogy az apró szerkezet kedd óta gyűjtött minden erre vonatkozó adata megállja a helyét.

A ciklusok rögzítésében pedig az az érdekes, hogy nem feltétlenül szabályosan váltakoznak, szóval nem előre meghatározott mintát vetít a teljes alvásidőre. A felébredések, valamint az ébren töltött percek számával is tisztában van: megnézhetem, hány óra hány perckor riadtam fel arra, hogy mikor nyikorogtatta meg a szobám ajtaját a macska, vagy bőséges folyadékfogyasztásom miatt mikor tettem látogatást a Harry Potterből ismert Szükség Szobájába.

Wittie legfőbb előnye tehát, hogy még egészségtudatosabbá tesz. Döntöttem már úgy a jelenléte miatt, hogy sétálva teszem meg azt a távot, amit eredetileg kocsival akartam. Megtudtam tőle, hogy nem is tartozom az ülő életmódot élők táborába, hiszen a lépésszámom a napi 5 000-et mindig meghaladja – a rekordom 11 500 fölött van.

Előfordult, hogy éjjel fél három után mégsem vágtam bele egy újabb munkafolyamatba, mert eszembe jutott, hogy „ciki”, ha megrövidítem magam egy mélyalvásos ciklussal. Az első közös esténken volt „nagyobb ívben kanyarodom a budi felé, hogy több lépést tegyek” jellegű túlkapásom, de azt hiszem, ez megbocsátható. A pulzusomat napi egy-kétszer mérem, nagyon örülve az 57 és 72 közötti értékeknek.

Wittie nappal.
Wittie nappal.

Az adatátvitel Bluetooth-on keresztül történik, és természetesen akadálytalan – naponta néhányszor automatikusan, de a csöpp készülék egyetlen gombjának három másodpercen keresztül történő nyomásával azonnal. Itt azonban sokan szembesülhetnek egy kizáró okot jelentő hátránnyal: Wittie tesói csakis Bluetooth 4.0-képes Android és iOS eszközökkel állnak szóba, anélkül az induláshoz szükséges kommunikáció – a magasság, a súly és a nem megadása – sem történhet meg.

A fogyni vágyóknak a kívánt súly rögzítésével segít a kicsike, valamint a MyFitnessPal alkalmazással összekötve bevihető az a bizonyos kalóriás és grammos infó az ételekkel kapcsolatban, ami engem a kajám forrását és elkészítési módját ismerve nem izgat. A RunKeeperrel való integráció pedig lehetővé teszi, hogy azoknak a tevékenysége is tárolódjék, akik más eszközzel, GPS-karórával vagy ilyesmivel járnak futni.

Wittie nem tévesztendő össze az edzés során viselendő, pulzust folyamatosan mérő eszközökkel. Neki a séta, a lépcsőzés és a futás a specialitása, így aerobik, kettlebell és jóga előtt mindig leveszem, majd utána visszateszem. Használata minimális felhasználói fegyelmet igényel: nem érdemes másik nadrágban hagyni. Megúsztatni vagy kimosni meg pláne nem. Az alvás üzemmódot be, majd ki kell kapcsolni, mert ha előbbi elmarad, akkor a szunya mérésének lőttek, ha utóbbi esik ki, akkor pedig a napi mozgás követésének.

Nekem ez egyáltalán nem okoz gondot, mert már az első néhány órában reflexszé vált a viselete. Csöndes kis társ, aki egy 40 perces(!) USB-töltéssel a kijelző nyúzásától függően egy-két hétig segít figyelni az egészségemre, s osztozik velem a mozgás örömében. Nagyszerű érzés a tudat, hogy még a házban járkálva, vagy egy vásárlás alkalmával is sok száz, több ezer lépést teszek meg, s mindössze 2-3 inaktív órám van – pedig csúnyán elkönyveltem ám magam gép elé gyógyult kockának.

Az én kis Withings Pulse-om tehát jó, hogy van*. Így mindenkit biztatnék egy lehetőségeinek és igényeinek megfelelő aktivitásmérő kipróbálására.

Ja, és ez jutott eszembe róla:

Every breath you take,
Every move you make,
Every bond you break,
Every step you take,
I’ll be watching you.

__________

*Leszámítva, hogy januárban két hétről egyre csökkent az akku üzemideje, márciusra pedig három napra. Akkor már néha kikapcsolt magától, és egyszer két napig nem reagált az érintőkijelzője. Szerencsére kicserélték, tehát március 24-étől II. Wittie uralkodik. (Az első három hónapot bírt.)


Még több cikk:

48 Comments

  1. engem is idegesít a szalag, de ez nappal ugye nem ott van, éjszaka pedig nem lehet érezni. mármint úgy értem, nem kellett hozzászokni, mert egyáltalán nem érzem, h lenne ott valami o.O fogalmam sincs, milyen anyagú az alvós karpánt, nem is tudnám mihez hasonlítani.

   a 24/7 hordandó karperec és gumikarkötő viszont keménynek hangzik, na – de aki hajlamos elfelejteni / ott felejteni, annak talán jobb, ha látható és érezhető módon van nála.

   Kedvelés

  1. na, örülök! szerintem jó döntés volt. a flex is egy szuper cucc, csak hát “néma” szegényke. vizuális típusként nekem muszáj a kijelző, meg ugye a méréseknél is jobban szerepelt a pulse. a fitbit karkötők egyetlen előnye a rezgős ébresztés – de mivel ritkán kelek időre, s akkor tökéletesen megelégszem a telefonos megoldással, ezért nem sokat nyomott a latban.

   Kedvelés

 1. Ha ez a kis ketyere mozgás alapján méri mennyit aludtál, hát dombon ülő fűcsomó legyek. Pulzus alapján, pontosan szépen meg lehet adni, mikor voltál REM, és mikor mélyalvás szakaszban. Gondolom a kis karkötő méri vidáman a pulzust, míg benne az a kis izé a tokjában. Persze mozgás alapján is lehetne, REMnél vergődhetsz, stb, de ha épp nyugis álmod van akkor meg sem fogsz moccanni, főleg, h van aki lefekszik 1 pózban, és abban is kel fel. Ezért voksolnék én a pulzusra inkább, és tartanám parasztvakításnak a mozgás alapján történő mérést. Laborokban is nézik a mozgást, de azt, h mely szakaszban vagy, inkább az EEG, a pulzus és az oxigén felvételed alapján tudják kikövetkeztetni. Hacsak nem annyira érzékeny, h azt is érzi, ha remegnek az izmaid. Amúgy a kis bizbasz hivatalos oldalán nincs erről információ? Öhm, withings pulse? Ha ez a vackod van, nehogy már higgy annak aki azt mondja mozgás alapján mér :D Jézusom. Te aki angolul olvas könyvet. Ez a kis fos rá van gerjedve a pulzusodra. Na. részemről a kérdés megválaszolásra történt. Ha meg költői kérdésnek szántad, én akkor is jól kutakodtam :P (így hajnali 5-től, ha elírtam vmit, akkor lázas is vagyok, levegőm sincs, és hajnal van :P )

  Kedvelés

  1. a nagyobb techportálos értékelők hivatalos infója szerint “The Pulse tracks sleep cycles by using an accelerometer to measure”, aztán vagy igaz, vagy nem. mindenesetre ha csak a pulzusomra lenne rágerjedve, és arra alapozna minden infót, akkor nem a csukló kézfej felőli részén kéne hordani éjjel, hanem a tenyér felőlin, mert ott sokkal pontosabban tudna mérni. a kérdés tehát egy picit összetettebb lehet annál, mintsem h “megválaszolásra történjen” ennyivel @=P (valószínűleg accelerometer + pulzus egyszerre, valamilyen okos algoritmus mentén.)

   ja, és muszáj hozzátenném: a hernyótalpas nénikéd a fos úgy egyébként @;D

   Kedvelés

 2. Na, az van, hogy ma megjött az enyém is. Feltöltöttem, letöltöttem, áttöltöttem és összekötöttem és kész is. Majd este kíváncsi leszek az alvásra, de az már eleve meglepett, mennyit gyalogolok a lakásban. A másik, hogy szerintem tuti méri a pulzust is éjjel, már csak azért is gondolom ezt, mert ha nem így lenne, miért alakították volna úgy ki a karpántot, hogy a szenzornál hálós legyen? Na, kiderül.

  Kedvelés

  1. jessz, használd egészséggel! a szenzornál nekem lyukas egyébként , és felül hálós, a kijelzőnél @=) de ennek a tesztelésére egyszer megcsináltam, hogy a pizsama ujján kívülre tettem fel a pántot, így nem ért a bőrömhöz a pulzusmérő érzékelő. mégis pontosnak tűnő adat jött az alvásciklusokról, tehát továbbra is rejtélyként kezelem a dolgot.

   Kedvelés

 3. megkérdezhetem merre vetted? szívesen lőnék egyet egészségpénztáron keresztül, de csak polar termékeket találok… és a leírásod is a Withings irányába billeget… :)

  Kedvelés

    1. fogalmam sincs… te nem tapasztaltál semmi ilyet? az megnyugtató lenne, mert nem örülnék neki, ha háromhavonta beszarna itt nekem @=S (közben kifejtettem a bejegyzés végén a helyzetet.) a mérleg hogyan szuperál? nekem is szimpatikus egyébként @=)

     Kedvelés

 4. Hát, nekem eddig vagy 3x volt olyan, hogy nem szinkronizált, hiába akartam, akkor kikapcs-bekapcs megoldotta. Ezen felül nincs probléma vele.

  A mérleg jó. ws50. Méri a súlyt, elég jól, családnyi embert is akár, külön adatolva. Testzsírt is mér, az elég rettenetes, ha igaz, amit mutat, meg fogok halni. :D BMI-t számol, oké, meg pulzust is, és szaglászik a szobában, hogy jó-e a levegő. Meg hogy hány fok van. Na most annak, aki egyrészt kütyübuzi, másrészt kell a külső kontroll, hogy betartsa a szabályait, annak kiváló szórakozás mindez. Már csak a vérnyomásmérő hiányzik a szettből… de azzal várni kell, mert drága az is. A drága… :) De bevallom, az annyira nem izgat. Akinek androidja van, az a feketét vegye, mert az ios és android is egyben. Ja, mindezt wifin is tudja, szóval gyanítom, hogy üres óráiban kószál a neten és kövér emberek fotóit lájkolja.

  Kedvelés

  1. de az akksi egy töltéssel ugyanannyit bír, mint az elején? csak mert nekem az első két ciklus után már a felére csökkent az üzemidő, aztán még tovább @=/ örülnék neki, ha kiderülne, h tényleg csak egyedi hibáról volt szó.

   a mérleggel kapcsolatban igazából annyi fenntartásom van, h a súlyomat a sima is tökéletesen megmondja, a testösszetételt pedig nyilván lehetetlen talpról megállapítani, szóval csodálkozom, h ez a módszer nem számít fogyasztói megtévesztésnek @=P viszont ezzel együtt is érdekes a dolog, akár csak a technológiai újdonság miatt. ez a faszi ugrott be egyébként @XD

   Kedvelés

   1. Nem érzékelek semmi olyat, hogy visszaesett volna az akku kapacitása. Persze az is igaz, nem nagyon tudom, mikor töltöttem… De ebből arra következtetek, hogy valószínű nem lehet baj, mert akkor feltűnt volna. :)

    A mérleg: a ws30-as kevesebb mindent mér, és olcsóbb. Hogy a testzsírra lehet-e következtetni azzal, hogy áramot vezetnek a talpamba, hát… nem firtatom, elfogadom a dolog létezését. :) Tudod, lehet, hogy az egész csak placebo, de ha működik, ne bolygassuk.

    Kedvelés

    1. igen, ha 3 naponta nyomna értesítést a telód, h 20% alatti az akkutöltöttség, az biztos zavarna @=)

     a talpzsír dolgot azért mondtam, mert oké, h egyfelől ösztönző hatású, az rendben is van, viszont ha egy rossz adat megijeszt, már nem annyira korrekt @=/ rendes mérés engem is érdekelne egyébként a témában, csak inkább tojok rá, mert macerás.

     Kedvelés

     1. Ha három naponta szólna csak a telefonom, hát, madarat fognék. :) iPhone, az ha két napig bírja, már kijön hozzád a guinness bizottság.

      Ha lemerül a zsebibabám, feltöltöm teljesen és lemérem, meddig bírja. Aztán jelzek.

      Mérleg ügyben meg… csak addig fáj, amíg kiadtam érte, most meg lekoplalom, tehát így is használ az ügy :D

      Kedvelés

     2. mivel egész nap gépközelben vagyok, nincs rajta bekapcsolva sem a wifi, sem a mobilnet, sem a helymeghatározás. ezeket csak akkor aktiválom, ha kifejezetten használni akarom őket, és csak arra az időre @=) utazáskor viszont mindig rátöltök egy keveset a biztonság kedvéért: látszanak is a prágai napok szépen egymás után, akkor volt gps meg minden. (tudom, én vagyok a freak, nagyjából minden ismerősöm naponta tölti az okostelefonját, márkától függetlenül.)

      Kedvelés

 5. Ígértem, hogy jelzek, mennyi ideig bírta egy töltéssel az én zsebim. Emlékszem, egy hideg vasárnap reggel volt, amikor kezdtük, és ha bírná most vasárnap reggelig, akkor az pont két hete történt volna majd. Szóval jee.

  Kedvelés

 6. Sziasztok!

  Szeretnék köszönetet mondani a cikkért az írójának és a kommentelőknek is az írásaikért. Kihoztátok belőlem hogy vágyjam aztán hogy akarjam és a végén a nekem kell érzéseket.:)
  ééééééés hurrráááááá!!!!

  Ma megkaptam én is eme kicsi zsebibabát és máris imádom.
  Remélem tartós lesz a szerelmünk és jövedelmező is:)

  ui:a vérnyomásmérőm lassan 3 éves,még a vezetékes fajta…és bár azóta a négyes phone helyett ötösöm van egy átalakítóval szuperül működik!!!
  vittem már be orvosi rendelőbe összehasonlítási céllal és a mérési eredménye mindig megegyezett a Dr néniéjével.

  még egy kérdés,az én csomagomban nem volt az éjszakai puha textil zacskó,azt vajon külön kell rendelnem?
  köszi a választ előre is és kívánunk magunknak sok-sok lépést:)

  Kedvelés

  1. tök jó, használd egészséggel! az én wittie-szerelmem azóta is töretlen @=) a csomagodban viszont lennie kellett a pulse-on kívül narancssárga-fekete textil karpántnak, fekete szilikon toknak és usb töltőnek is. ha valamelyik nem volt, akkor reklamálj a vásárlás helyén, mert ezek járnak.

   Kedvelés

 7. szia :)
  nagyon jókis poszt, igazán szuper történettel.
  én még nem hallottam erről, de nagyon megfogtál és elkezdtem vágyakozni :D
  olyan kérdésem lenne, hogy biciklizés közben mit tud a kicsike? :)

  Kedvelés

  1. köszi @=) mivel lépésszámlálóról és alvásmérőről van szó, ezért válassz egy gps alapút mellé a bicajozáshoz, vagy eleve hordj olyat, ami azt is tudja. nálam ez nem szempont, mert vagy négy kerék, vagy nulla.

   Kedvelés

 8. Szia!
  Én is köszönöm a posztot, nagyon szuper! :)
  Engem csak az tart vissza attól, hogy megvegyem, hogy nincs se ios-es, se androidos telóm, hanem windows-os (nokia). Anélkül is lehet jól használni, hogy nem tudom csatlakoztatni a telóhoz? Alvásmérő funkciója tetszik a legjobban.
  Előre is köszi a választ!

  Kedvelés

 9. Nekem ez volt benne és gyári csomagolás volt,tehát én nyitottam ki:

  A doboz tartalma
  Withings Pulse Ox
  Állítható csuklószíj: ez a gumi szíj
  Szilikonos fémcsíptető
  Micro-USB–USB töltőkábel
  Telepítési útmutató

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s