iPhone-szindrómával az ügyeleten

„Pupillareflex rendben… Most pedig kövesse a tekintetével az ujjamat, kérem!” – hadarta a doki a kezét emelve. „Nem pupilla, retina! Retina kijelző! Ezeregyszázharminchatszor hatszáznegyven pixel!” – vágta rá a páciens a semmibe révedve. Katikának, a nővérnek már a szeme sem rebbent. A műszakja alatt a negyedik „ájfónost” hozták be rögeszmés tünetekkel.

„Beszűkült tudatállapot, tompult kognitív képességek, a vérnyomás egy kissé emelkedett…” – diktálta az orvos. Erre Katika türelmetlenül legyintett, felpattant, és az idegen kabát zsebéből előhúzta a készüléket. Odaadta a felkarján feszülő tépőzárat bámuló szerencsétlennek. „Na, a vérnyomás helyreállt” – bólintott a doktor örvendezve. A beteg úgy tartotta a telefont a szabad kezében, mintha hajszálvékony porcelánból gyártott hímes tojást dajkálna vele. „Azonnal megtalálta a GPS-jelet. Egy másodpercet sem kellett várni a műholdra, pedig a váróban ültem!” – közölte leginkább a fallal, mintsem a jelenlévőkkel.

Fotó: Huffington Post
A világot jelentő kijelző. | Fotó: Huffington Post

„Hol szedték össze?” – kérdezte az orvos Katikát, akiről tudta: mindig alaposan kifaggatja a mentősöket. Szereti a szaftos sztorikat, ez számára a munka bulvárrésze. „Elfelejtettem, de az ájfón biztos tudja, van benne ez a nyomkövetéses dolog, ugye…” – vont vállat Katika, már-már drámaian suttogva a mondat végére. Pedig direkt nem mondott felhőt, ahogy a beszállítottak emlegetik, mert esze ágában sem volt kattantnak tűnni vele. „Ne haragudjon, leinstagramozhatom a sztetoszkóppal, ha már ide kerültem?” – fordult az őt vizsgáló felé most először a páciens, mire válaszul egy bosszús „szedáljuk, Katika” érkezett.

A beteg egy pislogás erejéig értetlenül meredt a másik két emberre. Szedálni? Őt? Minek? De amíg az új áfónjával együtt lehetett, nem zavarták az ilyen piszlicsáré ügyek. Egy gondolattól azonban váratlanul összerándult a teste. „Meddig tartanak bent?” – kérdezte Siritől, viszont Katika szólalt meg helyette. „Amíg a doktor úr szükségesnek tartja” – mosolygott kedvesen, mert akut elmebajoshoz szólni csak úgy érdemes. „Töltő… nincs töltőm! Mi lesz velem nélküle?” – ordított fel a páciens, majd nyomban el is hallgatott. Váratlanul érte a tűszúrás a seggében.

„Nyugodjon meg, két kórtermünk van tele iPhone-szindrómás egyénekkel. Valakinek bizonyára akad töltője…” – veregette meg a súlyos függőségi tüneteket mutató delikvens vállát a nővérke. „Nekem Lightning-csatlakozós kell! Mert ötösöm van!” – magyarázta a beteg immáron egy kissé szaggatottan. Még így is bekúszott egyre ködösödő gondolatainak felszínére a veszély, hogy nem a sorstársaival kerül egy helyre, hanem holmi „négyesesekkel”. Akik talán nem tudják, nem érzik, nem értik ezt az egészet.

„Tessék? Hogy ötöse?” – pördült meg a tengelye körül Katika, s úgy meredt az egyre jobban elernyedő rögeszmésre, mintha maga E. T. kornyadozna előtte. A Manci mesélte, hogy az ő munkaideje alatt futott már be ilyen, a mázlista Julisnak meg három is volt a múlt héten, de neki még soha egy sem. Katika pillantása a páciens kezére tévedt, amelyben most alaposan szemügyre vette az apró gépezetet. Egy kicsit karcsúbb, egy kicsit hosszabb… Tényleg egy igazi ötös, te jó isten!

„Na, idefigyeljen… Ajánlok egy üzletet” – súgta oda a betegnek, amikor a doki kiment. (A sztetoszkópos instafotó sajnos nem született meg.) „Ha most gyorsan mond nekem egy feloldókódot, elintézem, hogy holnap hazamehessen. Úgyis mindjárt elalszik, és visszakapja a telefonját, mire felébred. Remélem, van rajta Angry Birds, mert az a kedvencem!” – csúszott ki Katika száján egy levegővel. Az elnehezülő szemhéjával küszködő nyomorult reflexszerűen közelebb húzta magához a készüléket. Nem akarta odaadni, de töltő híján ez volt az egyetlen esélye a túlélésre.

Végül bólintott, kinyújtotta a karját, és ujjaival megmutatta a nővérnek a boldogsághoz való hozzáférést garantáló négy számjegyet. Mielőtt lecsukódtak volna a pillái, látta Katika szemében az áhítatot – akinek hirtelenjében már a pupillareflexe sem volt egészen rendben.


Még több cikk:

4 Comments

 1. Először egy jót nevettem, különösen a csattanón a végén. Majd azért kíváncsi vagyok, mi lett Katikával. Kapott-e muszájkabátot, vagy vígan van a biztos állásában? :)

  A második gondolatom viszont az, hogy uram Isten, mi történne, ha megállna az áramszolgáltatás. Az egy dolog, hogy nem tudnék ilyen cikkeket olvasni, és a gondolataimmal rontani a blog színvonalát. Az is egy dolog, hogy – ó, borzalom – ki kellene mennem a lakásból, hogy akárkivel kapcsolatba lépjek. De 6..8 órán belül hideg lenne szinte mindenütt, mert a (gázzal fűtött) meleg vizet elektromos szivattyú keringette a radiátorokban, amíg volt áram. A gáz útját szintén elektromos szelep vezérelte, ami most zárva, és csöndesen várja az elektronokat. A földgázt a csövekbe engedő elektromos rendszerek szintén némák, tehát ahol gázkonvektor van, ott is egy utolsó lobbanás, és már hűl a lakás lefele.
  A víz még folyik egy kicsit a csapokból, amíg a víztornyokban van, de utánpótlás már nincs, mert az elektromos szivattyúk nem működnek. A WC-t óvatosan lehet csak húzogatni, de nem csak a víz miatt. A szennyvízátemelő szivattyúk is állnak, a milliós nagyvárosok napokon belül szó szerint kerülnek nagy szarba, ha nincs áram.
  (Igen, tudom, dízelgenerátorok stb., de egyszer a gázolaj is elfogy. És ha addig nem áll helyre az áramszolgáltatás, akkor lásd, amit fentebb írtam.)

  Kedvelés

  1. mivel katikának 2-2,5 havi fizetése lenne az említett cucc, ezért választás előtt áll:

   1. megtanul egy nyelvet legalább középfokon, és elmegy külföldre ápolónőnek,
   2. itthon is jövedelmezőbb foglalkozásra vált,
   3. lemond az igényeiről. mert aki egy dolog után sóvárog, és megéli a hiányérzetet a cselekvő magatartás helyett, az más elérhetetlennek tűnő bálványt is hajlamos imádni.

   hallod, ezekkel a gondolatmenetekkel mindig meg tudsz lepni @XD csont nélkül a muszájkabáttól a szelepekig! tudlak követni, csak eddig abban a hitben voltam, h nekem akadnak durva asszociációs láncaim, amelyekkel nem mindenkinek könnyű lépést tartani. a hatásodra átértékeltem a saját magamról alkotott véleményem, köszi @=)

   egyébként kérdés, h mennyi ideig nem lenne áram, és a kimaradás érintené-e például a mobil adótornyokat. csak mert az iphone 5c-t nem kell ám minden áldott nap tölteni, ergo egy ideig kihúz a szarból. meg ugyebár kikapcsolódásként lehet csak úgy l’art pour l’art nézegetni, ha minden más tevékenységi lehetőség megdöglött. (ja, az amazon kindle akksija egy hónapig bírja, tehát olvasni tudnék adott esetben.)

   Kedvelés

    1. meglehetősen intuitív emberként akad homályos sejtésem a dologról. (még jó, h nincs már “ki mit tud?”, mert az első selejtezőn se nagyon értenék a többiek, mit keresel ott.)

     Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s