Csendben döglődik a Nyíregyházi Főiskola

Tud róla valaki, hogy Nyíregyházán lehet a legolcsóbban és leggyorsabban fordító- meg tolmácsoklevelet szerezni? Tud róla valaki, hogy milyen színvonalas volt itt az országban elsők között akkreditált kommunikáció képzés? Valószínűleg nem, mert ha tudna, akkor az ötkarú majdnem-egyetem aligha pusztult volna intézetekből álló tanárgyárrá néhány esztendő alatt.

A felsőoktatási törvénnyel mást se nagyon csinálnak, csak módosítgatják. A legújabb tervezet szerint – ami „Ez ellen egyetlen diák sem tüntet majd” címmel járta körbe a sajtót – ugyanis az intézmények „aki kapja, marja” alapon osztozkodnak majd az állami férőhelyes hallgatókon. A kormány által leghaszontalanabbnak tartott szakokra jó előre meghatározott pontszámok szerint fogják felvenni a hallgatókat, és annak a sulinak jut fejkvóta, ahova a legtöbben jelentkeznek az adott teljesítménnyel. Egyetértek vele, hogy az elmúlt években irreálisan sok bölcsészt, jogászt és gazdászt sikerült képezni, de ezt nem egy ilyen kapkodós, pánikszerű intézkedéssorozattal lehet jóvátenni.

Egyre csábítóbb. | Fotó: kolcseytv.hu
Egyre csábítóbb. | Fotó: kolcseytv.hu

A vidéki főiskolákat leghátra rangsoroló, „közösségi” jelzővel ellátó, „vidékfejlesztés” kategóriába suvasztó tervezet azért nem tetszik nekem, mert tudom, hogy a képzési színvonal nem hely függvénye. Mint ahogy az sem, hogy a diplomájával tud-e pénzt keresni az ember vagy nem. (Keményfedelessel pénzt keresni egyébként akkor lehet, ha fémdetektort csomagolsz bele, s akkor is csak aprót, ugye.) A kormány intézkedésein kívül akad itt más probléma is: a demográfiai tendenciáknak megfelelően csökken a hallgatói létszám, de sok intézmény milliárdos hitelt vett fel az ezredforduló környékén beiratkozott tömegek ellátásához megfelelő kampusz kialakítására. A Nyíregyházi Főiskola trendi épületegyüttese szinte üresen kong, amin az ügyetlen reklámstratégia még tovább ront.

2007 és 2010 között jártam kommunikáció és médiatudomány alapszakra. A tanárok elmondása alapján már akkor is tapasztalni lehetett a különbséget, hogy a fölöttünk lévő évfolyamok még csak nagyobb előadókba fértek be, nekünk pedig bőven elegendőnek bizonyult egy kisebb terem. A felsőoktatásba lépők összmennyiségén változtatni nem nagyon lehet – maximum a gólya korrumpálása hozhat némi eredményt tizennyolc év múlva –, de mindig adott az esély a továbbtanulni vágyók kegyeinek megnyerésére. Anno ott végzett celebekkel próbálták öregbíteni a hírnevet. Bartók Eszter például tündérien mosolygott és beszélt a sajtótájékoztatón, ám mégiscsak azt sugallta, hogy NYF-es tanítói diplomával mehetsz a Megasztárba.

A „nyíregyi komm” értékét a gyakorlatias képzési terv adta, aminek keretein belül hétről hétre cikkeket kellett írnunk Zöldi Lászlónak, Cserhalmi Imrének, illetve helyi médiumokat ismerhettünk meg közelebbről: rádiót, tévét, portált, újságot. Igaz, a tapasztalat olykor annyira korlátozódott, hogy egy kétes hírű cégnél csupán az indexünket kérték el, hogy beírják a potya ötöst, vagy egy nulla fős szerkesztőség ingyenmunkaerő-csapatnak nézett minket – de ez eltörpült a pozitívumok mellett, másfelől meg az ilyen élményeknek is megvan a maguk értéke. Arról nem is beszélve, hogy online újságírás szakirány kizárólag itt létezett.

Ez a tény azonban talán be sem került a köztudatba, talán az „Amánjó főiskola he!” című klasszikus videó háttérbe szorította, talán eltiporta a „csak azért jelentkeztünk, hogy legyen valamilyen papírunk” ars poeticájú végzettek siránkozása. Az ok már mindegy. A komm szak már múlt idő, hiszen tizenegy másikkal együtt „szünetel”. A lényeg, hogy jóformán senki sem ismerte a pozitív tényeket.

Miként azt sem, hogy Szabolcsban három félév alatt, háromszor százezer forintos tandíj mellett társadalomtudományi és gazdasági szakfordító és tolmács képzettséget lehet szerezni – fővárosban ugyanez egymilla összesen, ráadásul két év. A marketing olyannyira elmaradt, hogy az akkreditáció már vagy három éve megvan, szóval meghirdették hatszor, de jelentkezők hiányában még összesen csak kétszer indulhatott. (Ha rajtam múlott volna, egy szemeszterrel hamarabb elkezdem, ám sajnos öten voltunk.)

Igaz, a néhány százas nem húzná ki a „Nyíregyi” Főiskolát a szószból. Az adóssága ugyanis akkora, hogy egyelőre sem másik állami intézmény, sem gazdasági szervezet nem tudja és akarja átvállalni, önerőből pedig sosem fog belőle kimászni. Az új törvénytervezet valószínűleg olyan neki, mint haldoklónak a kés. Egy eszköz, amivel meg le lehet rövidíteni a szenvedést.


Még több cikk:

9 Comments

 1. Nem vagyok meglepődve azon, hogy ez a főiskola is haldoklik. Egy szép reményekből épített, majd összedőlt suli romjai alól másztam át én is a szegedi egyetemre, mentve a menthetőt, tűrve az egyértelmű hanyatlást, és azt, hogy a diák hiány ellenére úgy voltam kezelve szomszéd városomban, mint egy véres rongy: csak azért nem dobtak inkább a kukába, mert senkinek nem volt hozzá gusztusa, hogy hozzám érjen.
  Most deja vu érzésem van, mivel a szegedi karom is döglődik, a tavaly végzett hallgatók száma elérte a 40 főt, az én csoportom már csak max 30 fős, a másodikosok 20-an vannak jó indulattal, és nincs elsős, még levelezőn sem. A rom alól mászkálásom eredménye pedig egy év ismétlés, vagyis a mostani másodikosokkal fogok diplomázni, ami nagyon úgy látszik, hogy a karon utolsók közt szerzek diplomát: mögöttünk becsukják a kapukat, ha jövőre sem lesznek elsősök. Abban bízok, hogy nem fognak újra azzal köszönteni, hogy sajnáljuk a dolgot, de odakint tágasabb.
  Egy pozitívum van: nincs diákhitelem. fuck yeah.

  Kedvelés

  1. melyik (volt) az összedőlt példány? privátban is megírhatod, ha úgy jobb.

   a beiratkozáskor egyébként elvileg garantálják, hogy biztosítják a változatlan feltételeket legalább a minimum képzési idő végéig. persze, a gyakorlatban talán magasról leszarják, de szeged végül is tudományegyetemi státuszban folytatja, tehát csőd biztosan nem lesz.

   Kedvelés

   1. Orosházán a Kodolányi.
    Elvileg garantálják a csillagos eget is, gyakorlatban meg így is úgy is a kisbetűs záradék fogja elkenni a szád, ha egy ilyenre vállalkozol amilyenre én is.
    A gyakorlatban még az a kis vicces mondat is kifordul önmagából, amit még általánosban meg gimiben szajkóztak nekünk: “A suliba nem melegedni járunk ám!” Hát nem… Mert nincs fűtés és nem is lesz, mivel 50 diákra anyagi csőd lenne felfűteni az egész Szillérit. A héten egy napra bekapcsolják és abból élünk egész hétvégéig. Ez legjobban a kötelező tesi órákra nézve irritáló, nekem egyenesen egészség rongáló, mert jóga órára nem lehet bemenni kabátban, az én veséim meg olyan gyengék mint egy tollpihe. Fel is fáztam annak rendje és módja szerint, de nem hiányozhatok mert akkor nem írják alá a papíromat, elveszik a félévem.
    Ez nem tűnik olyan nagy dolognak, de tavaly kórházba kerültem vesegyulladással, szóval két derék melegítő, trikók, póló, boleró, mackó harisnyával, egy vékony és egy vastag zokni, meg a csodálkozó tekintetek tömkelege, mivel ebben a suliban tuti csak én vagyok ilyen problémával megáldva.
    A másik finomság: Csináltatnak velünk statisztikai méréseket az időskori demenciával kapcsolatban, 15-20 oldalasak, fejenként legalább 10, de a sulinak nincs pénze kinyomtatni őket, nekünk kell. Spórolnak rajtunk, mert egyébként fizetni kéne embereknek hogy ez a mérés meglegyen, de még a papír költségeket is mi álljuk.
    Olyan könyvekből kell dolgoznunk amikből 1 példánya van szegednek az összes karra, és nincs online példány, se antikvár.
    Sorolhatnám még, de minek? Szegény tanárok még többet szívnak. Azt hinné az ember, hogy a két diplomás pszichológus jobb körülmények között dolgozik, mint pl a gimis tanáraim, de ők is ugyan úgy járkálnak az épületek között fagyban sárban, biciklivel jobb esetben, 60 tonna cuccal. Sokszor jobban sajnálom őket, mint magamat ami nagyon nagy szó, tekintve hogy én is szeretem magam sajnáltatni, mint a többi diáktársam.

    Kedvelés

    1. nemtom, mi a titkod, de a kommentjeidről nem jön mail o.O

     uhh, akkor a költségtérítésekből már a fűtésszámlára sem futja… igenis nagy dolognak tűnik, mert alapvető komfort, viszont vesegyulladással meg pláne. nekem a fűtetlen tornatermekben lett bajom egy csomószor általánosban, aztán nyominak tartottak miatta @=S

     mennyi van még hátra ebből a fosból?

     Kedvelés

 2. habár más szakra jártam, más vidéki egyetemen, az olvasottak után inkább arra a felsőoktatási intézményre tennék lakatot, ahol a dékán elnézi a nyílt tanár-diák kapcsolatokat, ahol azt kell megtanulni családjogon (!), hogy a fogamzásgátló mini-abortuszokat okoz, ahol megbuktatnak, mert Erasmus-ra mentél állítólag azzal a szándékkal, hogy külföldön fogj férjet…stb.

  Kedvelés

  1. neeee @X’D amúgy a spirálról hallottam már, h mini-abortuszt okoz, ami végül is iszonyatosan sarkítva megállhatja a helyét (szigorúan véve ugyebár úgy sem, mert a cucc még nem ágyazódott be), de az dettó ilyen vérkonzervatív megnyilvánulás volt. a hasonlók hallatán szoktam azt gondolni, h az “elkövető” is inkább végezte volna kotonban…

   Kedvelés

   1. Ezeken nagyon jót mosolyogtam, köszönöm szépen! :D Éppen benne vagyok egy sulis projektben és a szám eddig mindenhogy állt, csak felfelé nem…
    Amúgy nem értem, hogyan lehet ilyet családjogon oktatni, tudtommal Magyarországon nem jogi kérdés elvégeztetni az abortuszt, nemhogy a fogamzásgátló mit okoz…
    Én személy szerint a szabad szerelem híve vagyok (na nem tanár-diák kérdésben, csak tanár-volt diák, vagy diák, volt-tanár kérdésben) és ezt bizonyítja az is, hogy megveszem és be is szedem a bogyóimat, illetve elvárom hogy féken tartsa ő nagyságát odalent és lemészárolja a gézengúzokat, ha úgy adódik akkor meg csináljon mini abortuszt, ne szégyellje magát.
    Szerintem nagyon sok sorstársam ért velem egyet, hogy inkább a mini abortusz így 21 évesen, mint sem a nagy 30k-ért, a vele járó megaláztatással és egyébbel. De hogy ez miért családjogi kurzus tananyag? Eszem megáll…

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s