Küldj anyázást és aktokat! – ez a Snapchat csattanója

Bármit elmondhatsz bárkinek – anélkül, hogy a szemébe kellene nézned. Ráadásul nyoma sem marad az üzenetednek, legföljebb a címzett lelkében. A látszólag következménymentes kommunikáció ötlete elképesztő vagyont ér: attól hangos a sajtó, hogy a Facebook hárommiliárd dollárt fizetett volna az ideát formába öntő Snapchatért. Ahol nemcsak jópofa képek és videók áramlanak, hanem szex meg erőszak is.

Nem győzök hálát adni a sorsnak az „analóg” gyermekkoromért. Kilencévesen kerültem először számítógép-közelbe – még a Windows három pont valamennyi futott az iskola masináin, pedig rég megjelent a ’95 is –, majd a Paint nyújtotta örömökön föllelkesülve kisírtam egy sajátot az ötödik osztály kezdetére. A suli-trendben hamarosan jött a tevenevelde meg a Gyalogló chat, amikor az immár ’98-on fagyogató Netscape engedte. Az álnév használatának lehetősége olyan mondatok leírására buzdította a többieket, amelyektől olykor kiesett a váratlanul odapillantó tanárok szeme. És pont ez a Snapchat célközönsége.

Másodperceken múlik. | Fotó: smh.com.au
Másodperceken múlik. | Fotó: smh.com.au

A felhasználási feltételekben szerepel, hogy az „öngyulladó leveleket” kézbesítő közösségi portált csakis 13 éven felülieknek szánják. Ami egyébként a Facebookról is elmondható, csak éppen a kutya sem ellenőrzi magától – maximum akkor, ha valakinek a fiókjával kapcsolatban bejelentett aggály merül fel. Még mielőtt bárki is azt hinné, hogy az ártatlan kisdedek egymás plüssmackóját kapják lencsevégre, a hírportálok gyorsan megírták: az Egyesült Államokban, a Snapchat szülőföldjén 13-15 esztendős srácok passzolgatták egymás között a meztelen barátnők képeit. A lánykák elhitték, hogy simán megvillanthatják a pelyhest (vagyis akkor már javában lehet szőrös is, csak nem akarok illúziót rombolni), mert úgysem marad nyoma a digitális flörtnek. De ez csupán az egyik sötét folt a Snapchat-történetben…

A másik az úgynevezett „cyberbullying”, tehát a kamaszok egymás közti erőszakoskodása. A hagyományos agyabugyálás mellett az aljas üzenetek küldözgetése is elterjedt a huszonegyedik században, amihez bármilyen közösségi médium kiváló terepül szolgálhat. A Snapchat viszont megtestesíti mindazt, amiről a gonoszkodók eddig csak álmodhattak: névvel és arccal, de az üzemeltetők ígérete szerint következmények nélkül mondhatnak bármit bárkinek a pofájába. A vezérigazgató, Uyan Evan Spiegel nem volt rest azzal a magyarázattal előállni, hogy az ott gazdát cserélő üzeneteknek még a szervereken sem marad nyoma az élettartamul beállított másodperceket vagy órákat követően. Technikailag legfeljebb úgy lehetne megoldani mindezt, ha fizikailag automatikusan felülíródnának az adatok a merevlemezen.

A 23 éves fejes – akinek a korával semmi baj nincsen, hiába szeretik ironikusan hangsúlyozni a cikkekben – úgy nyilatkozott tavaly novemberben a Forbes magazinnak, hogy szerinte a többi közösségi médium maradandósága elveszi az online kommunikáció könnyedségét. Magyarán nyomasztó a tény, hogy amit egyszer kiposztolsz Facebookra, Twitterre, Instagramra, Google Pluszra vagy bárhova, azt akárki elmentheti, s valahol biztosan megmarad. Éppen ezért a Snapchat mobil alkalmazása már a beharangozó szövegben is hangsúlyozza: nyugodtan lehet vele előnytelen fotókat közölni, mert a pillanat varázsa a lényeg. Szóval gondolkodás nélkül ossz meg magadról mindent! Kivéve, ha a címzettnek van képernyőkép-készítő vagy speciális mozgókép-exportáló programja, mert akkor megszívtad, ember.

Mivel vén szatyor vagyok a tablethez gügyögő csecsemőkhöz képest, javában átléptem a nagykorúság amúgy semmit sem jelentő küszöbét, amikor a Fészre kerültem. Emlékszem, nem voltak még rajta magyarok 2007-ben. Csak a magasröptű Pet Society játék miatt jelöltem vissza néhány távol-keleti meg amerikai arcot, hogy átjárkálhassanak egymás nagy műgonddal berendezett házába a virtuális állatkáink. Így szerencsére kimaradt az életemből a elektronikus acsarkodás, mert amikor olyan közegben mozogtam, ahol bántottak, és szívesen elküldtem volna őket ezért a francba, még havi öt(!) meg huszonöt órás netcsomaggal lehetett űzni az ipart. A középiskola pedig ilyen szempontból nyugisnak számított, tehát a felnőtt-lét küszöbén jóhiszeműen érkeztem meg a virtuális identitások világába.

Ami a szextémás vonalat illeti, még a tinikre jellemző hormonviharok közepette sem éreztem késztetést a magamutogatásra, de talán néhány pöcsképtől megmentett a Snapchat hiánya – bár tizennégy évesen, a trefortos és IRC-s időkben így is meglepett néhány e-mail csatolmánya. Elgondolkodtat, hogy a mai gyerekeket vajon ki és mi védi meg a ránézésre felelősségmentes, mindig kéznél lévő kommunikációs lehetőségektől. Vagy a következő generációk tagjainak természetes lesz, hogy a saját nemi szervük és mocskolódásuk évekkel később visszaköszönhet a világháló sűrűjében?


Még több cikk:

6 Comments

 1. Ezt már túlzásnak gondolom. A fiatalokat amúgy is rengeteg inger éri, amit fel kell dolgozzanak, a virtuális világ pedig egy álbiztonságos terepet nyújt. A fészbukon az a jó, hogy a felnőttek is jelen vannak, tehát valamilyen szinten ellenőrízve vannak és ennek tudatában visszafogottabban posztolgatnak. Ha valakivel szemben negatív érzelmeid vannak, nem ez az aljas megoldás a célravezető. Számomra az a furcsa, hogy a gyerekeket nem arra tanítják, hogy a nehezebb útat válasszák, hanem minden ami benned van az ömöljön ki. Természetes érzés, hogy valakit nem kedvelsz, lenézel stb., de attól még meg kell tanulni kezelni a helyzetet, nem az a megoldás, mint az állatvilágban, hogy a gyengébbet megölöd. Lassan az iskolában is be kéne vezessenek egy új tananyagot, ami az internet hasznos és biztonságos használatát illeti.

  Kedvelés

  1. Sajnos egy hormon túltengéses tinit semmi se fog visszatartani attól, hogy meztelen képet küldjön a barátjának amikor az azt mondja neki ha nem teszi meg akkor nem is szereti :( Sokféle képen ki lehet csalni dolgokat tőlük, pláne ha még brancsba is verődnek és egymást licitálják túl a hülyeségben! Van 2 kisgyerekem de már látom a szomorú sorsukat, nem fognak mobilt kapni 18 éves korukig és akkor is csak olyat amin nincs kamera, se kép küldés: csak a jó öreg telefonálós, sms küldős alap csomag:D :P

   Hogy témánál maradjak: én se helyeslem ezt, valószínűleg hamar el fognak durvulni a dolgok a snapchaten! :(

   Kedvelés

   1. hehe, aztán addig könyörögnek majd telóért, amíg kénytelen leszel beadni a derekad @XD én 2001-ben, 12 évesen kaptam meg az elsőt, nagyjából utolsóként az osztályban. ilyet, narancssárgában @=D utólag már fogalmam sincs, mire kellett, de baromi szar érzés volt, h másoknál ott lapult, nálam meg nem. pedig nem tartom magam utánzósnak. olyan volt, mintha a többiek jobbak lettek volna nálam, amiért ők megérdemelték, én meg nem. a szüleim ezt látva nem is nagyon vitatkoztak, megvették karácsonyra és kész. nem mondom, h ez a helyes magatartás – mert ez a fogalom nem létezik -, de az elveidet úgyis csak addig tudod tartani, amíg fájdalmat nem okozol velük magadnak vagy másoknak. nagyon jó eszközök vannak egy telefon tartalmának ellenőrzésére, ez az okos cuccok legnagyobb előnye. (nyugi, érzem az iróniát, biztos nem gondoltad full komolyan, de most tényleg eljátszottam az ötlettel: mi lenne, ha egy szülő az ilyeneken annyira bepöccenne, h tényleg így vélekedjen? szerintem több ellenérzést váltana ki a gyerekből, mint maga a negatív jelenség @=S)

    Kedvelés

  2. – értelek és igazat adok neked, de a feszültség inkább ömöljön ki, mintsem h bent maradjon – mert annál károsabb nincs. persze, erre a sport és a meditáció a két legjobb mód, esetleg az őszinte beszélgetés, viszont manapság erre iszonyú kevés szülőnek van ideje. egyszerűbb megvenni egy kütyüt a gyereknek, ami lefoglalja és kész. innentől kezdve meg egyenes út vezet az indulat és az unalom veszélyes kombójáig @=S egyébként én 6-tól 14 éves koromig olyan közegben voltam, ahol semmi sem volt természetesebb, mint a lenézés, a helyzetek legprimitívebb kezelése meg ilyenek, úgyhogy csak az optimista részem képzeletében él egy ennél szebb kép. remélem, a valóságban is létezik – legalább egy kicsit.

   – az új tananyag bevezetése csakugyan hasznos lenne. de ki tanítaná? vajon mindenhol akad olyan pedagógus, aki naprakész az ilyesmiből?

   Kedvelés

   1. Igen, én sem elfojtásra gondoltam, mert az szintén káros. Számos konfliktus kezelő módszer létezik, néhány iskolában már használják is, ilyen pl. a drámapedagógia, vagy a sport is. :) A közösség építés lenne nagyon fontos, csapatépítő játékok, kirándulások, versenyek stb. az ilyen hülyeségek helyett. Na, meg a felvilágosítás. Szerintem már az is jó kezdés lenne, ha osztályfőnöki órán meghívnak egy-két kompetens előadot, aki beszél egy kicsit az internetről, fészbukról és arról, ami éppen aktuális. Félmeztelen képek helyett lehetne például rajzolni, írni, fát faragni, fényképezni, zenélni – egyszóval művészi tevékenységeket végezni, mert így is ki tudja az ember fejezni magát. Mindezt persze vonzóvá és menővé kell tenni. Szerintem ez lenne fontos – felhívni a figyelmet más konstruktív alternatívákra. Ha nem művészet sport. De mindenképp valami testhezálló.

    Kedvelés

    1. Aláírom, igazatok van :) Nem lehet őket sokáig eltiltani a kütyüktől, mert akkor csak a visszájára fog átfordulni a dolog :P De akkor is csak olyan mobilt fognak majd kapni amíg “kicsik” amin nincs fényképező + mobilnet funkció! Persze tartsák majd a kapcsolatot a barijaikkal + minden, de ne így!!! A konstruktív alternatíva pedig sajna pont az a dolog amitől minden tini irtózik, szimplán mert nem “buli” :( És azért mert szabd idejében pl. fogpiszkálókat farigcsál mamutfenyők törzséből még nem szab gátat az idióta online viselkedésnek! Petíciót kéne beadni, hogy 4.-5. évfolyamos diákoknak oszifő órán kicsit tanítgassák a helyes viselkedést a világhálón való érvényesüléshez, talán annak lenne némi hatása, rengeteg sajnálatos esetet fel lehetne sorolni arról, hogy a trollkodásnak milyen súlyos következményei voltak eddig! Ahogy a régi dakota közmondás is tartja: mindenki jó valamire, ha másra nem hát elrettentő példának! :D

     U.i.: én 18. szülinapomra kaptam meg az első mobilom :)

     Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s