Jézust gyilkolják az egyetemi hittanórán

„Faszt érdekes, bazmeg! Bejön egy csuhás és magyaráz! Arról, hogy Jézus él meg minden…” – sommázta a hitoktatásról alkotott véleményét egyik ismerősöm, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója. Így az érdeklődési körének és céljainak megfelelő tananyag mellett ilyesmit is tanulnia kell. Helyes-e ez?

A katolikus hit alapjai című tantárgy gyakorlatilag az általános iskolai hittan „nagy testvére”. A hittan szót eleve nem szeretem, hiszen míg vallásra vonatkozó információkat át lehet adni intézményi keretek között, hitet nem. Ennek ellenére úgy gondolom, senkinek nem válhat kárára egy bármilyen valláshoz tartozó dogmarendszer és értékrend megismerése, hiszen szuperül tágítja a nézőpontot, segít új perspektívába helyezni a korábbi világnézetet. De csak akkor, ha a nebuló is úgy akarja. Meglévő belső igény nélkül, kívülről erőltetni az ilyesmit óriási hiba.

SSID: „OMFG” | Fotó: independent.co.uk ft. tempty
SSID: „OMFG” | Fotó: independent.co.uk ft. tempty

A fentebb idézett kiakadás egy okos, intelligens, egyébként pedagógusi vénával is megáldott jogászpalántától származik. És tökéletesen meg tudom érteni. Csöppet sem hiteles ugyanis, hogy egy csapat huszoneleji emberke közé bemegy valaki, s elkezd ilyeneket beszélni. Felmerül ugyan, hogy ne menjen a Pázmányra, akinek ez nem tetszik, de könnyen belátható: az egyébként színvonalas szakot szinte nevetséges egyetlen melléktárgy miatt hanyagolni. A csuhával az égvilágon semmi gond nem lenne, ha olyan oktató bújna meg mögötte, aki a mindenkiben jelen lévő, de legalábbis megkeresendő transzcendenciát nem butítaná le egy szimpla, ám annál idegenebbül hangzó „Jézus él!”-re. Hanem mondjuk érdeklődést keltene ellenérzés helyett.

Bennem egyébként minden térítés és kategorikus kijelentés ellenérzést kelt. Minden vallásnak megvannak a maga elgondolkodtató alaptételei, s úgy gondolom, valahol mélyen mind azonos: az összes hívő ugyanarra a hegyre igyekszik, csak éppen más irányból. Az én utam leginkább szerpentin, mert hol a keresztények tízparancsolatából vonok le mindennapi következtetéseket, hol meg a buddhizmus, a hinduizmus vagy a kabbala valamelyik iránymutatása késztet eltűnődésre. Ha viszont bármelyikre is megpróbálnának rábeszélni, vagy kísérletet tenni annak a megmagyarázására, hogy miért különb a többinél az az egy, annak részemről előbb udvarias lerázás, szükség esetén pedig határozott fenébe elküldés lenne a vége.

Egy egyetemi előadáson nyilván nem lehet elküldeni a tanárt a fenébe. (Pedig az alá-fölérendelt viszonyok esetén terápiaszerűen ráférne olykor a folyton lefelé tekintő félre, de ez most mindegy.) Vagyis el lehet küldeni, a szemtől szembeni kommunikációnál is vérmesebb módon: gondolatokkal, egyedül, fejben. Esetleg szavakkal, társaságban, szitkozódva, röhögve. A hitoktatás legnagyobb tragédiája ez.

A diák nem pattanhat fel, hogy „hé, az aluljáróba való klisék helyett inkább egy kis bibliamagyarázatot, életszagú szemléltetést, netalán erkölcsi alapot nyújtó példázatokat kérek!” – csak azt kell hallgatnia, hogy Jézus él. Aki talán éppen ettől hal meg benne.


Még több cikk:

26 Comments

 1. A kereszténységgel a felsorolt elvek mentén sajnos az a baj, hogy ők abban hisznek, hogy amíg (egy meghatározott ceremóniarendszer keretén belül) nem fogadod el, hogy Jézus meghalt ÉRTED a kereszten, de feltámadt, addig nem üdvözülhetsz (kivéve, ha “jószándékú pogány” vagy, aki még soha nem hallott Jézusról). Innentől fogja a jó keresztény mindent megtesz, hogy megmentsen téged, hiszen ezt alapvető feladatának érzi.
  ***
  Ez az attitűd egyébként vallásfilozófiai tanulmányaim szerint elsősorban a monoteista vallásokra jellemző, azok közül is a kereszténységre elsősorban (és igen, azon belül is mindegyik irányzat saját magára tekint egyedüli üdvözítőként: a római katolikusok állítják, övék az apostoli anyaszentegyház, Szent Péter trónja, a mennyország kulcsa, a (neo)protenstánsok szerint ők azonban bálványimádók, akiket elhagyott a szentlélek… szóval a keresztény irányzatok egymást is keresztre feszítik).
  ***
  Hence the öreg szakállas vicc, aki nem ismerné:
  ***
  Egy hindu érkezik a mennyország kapujához. Szent Péter beljebb tessékeli, csak azt köti a lelkére, hogy a hármas szoba előtt lábujjhegyen menjen. A hármas szoba előtt leveszi cipőjét – bentről zsoltározás hallatszik – és eloson. Kisvártatva egy buddhista érkezik. A kapuban őt is figyelmeztetik: „csak a hármas szoba előtt aztán nagyon halkan, lábujjhegyen tessék elmenni!” Mikor aztán egy muszlim is megkapja az ukázt a hármas szobával kapcsolatban, ő végre nem bírja tovább, és rákérdez: „De hát miért kell pont a hármas szoba előtt ilyen halkan járni?” Mire Szent Péter legyintve válaszol: „tudja, ott vannak a katolikusok és azt hiszik, hogy egyedül vannak a mennyországban.”
  ***
  Ehhez képest a még (!!!) a júdaizmus és az iszlám is nyitottabb, de persze a nyitottságtól messze állnak ők is, hiszen saját útjuk az isteni út. A hinduizmus és főként a buddhizmus jóval elfogadóbb, ők legalább már tudják, hogy mindenki ugyanarra a hegyre igyekszik, csak más úton…
  ***
  A saját Credómat is idézném, mert olyan jólesett leírni, és olyan jó mindig, újra és újra:

  Szabó Magda novellája, A mosolygó Bacchus jut eszembe: “Azt akarom, hogy a gyerek ne féljen. Ne legyen a szókincsében bosszúálló Jehova, kárhozat, kénköves láng, pokol. Hiszen érted”. Nos, én is épp így érzek, még ha más megfontolásból is, mint a vegyész, aki a történetben nevet sem kapott. Én inkább olyan vagyok, mint az egyszeri imádkozó, akit az inkvizíció máglyára ítélt, a következő váddal: “A teremtő helyett a teremtményt tisztelte és imádta”. Mire az eretnek megkérdezte: “Miért, mi a különbség…?”.

  Kedvelés

  1. – de ha “jószándékú pogány” vagy, akkor is tíz másodperced van megtérni, különben a pokol tüzén égsz el, ugyebár.
   – ó, vallásfilozófia! az tök érdekes lehet, szívesen tanulnék ilyesmit – csak tartok tőle, h az említetthez hasonló tanárokkal is találkoznék, és nem nagyon bírnám tolerálni a helyzetet. amelyik vallás egy másikkal vitatkozik, és önálló gondolkodás, kérdésfeltevés helyett meggyőzésre, terjesztésre buzdítja a híveit, alapból gyanús nekem egyébként. gyanús alatt azt értem, h kiegészítésre váró, öncélúan létező, az egyént háttérbe szorító, nem kerek egész.
   – a vicc meg a credo nálam tízpontos (nem százból, tízből), mert betalál, na!

   Kedvelés

 2. Ezotériáról mikor fogsz írni? :) Mostanában kerültem olyan emberkékkel ismeretségbe, ahol a csakrák energiaáramlása, különböző szinteken rezgés, babák lelkének leszületési elve alap, megkérdőjelezhetetlen, és elnézően mosolyognak, ha józan szkepticizmussal kérdéseket teszek fel nekik.

  Kedvelés

  1. hűha, ezzel a kérdéssel alaposan a fején találtad a szöget, mert régóta motoszkál bennem, h írjak a témáról, de még nem érett meg a dolog. talán 5 perc múlva fog, talán 5 év múlva, nem tudom. alapvetően keveredik bennem a józan szkepticizmus és az intuíció, h a sok maszlag között rejlik jó néhány elképesztően értékes infó – azt hiszem, párat már sikerült is megtalálnom.

   ha el akarnám ijeszteni az olvasóim nagy részét, valahogy így kezdeném a posztot: “én nem hiszek az ezotériában, hanem tapasztalom és gyakorlom.” csak emiatt sokan rögtön sámánnak képzelnének, méghozzá “tedd a kezed a tévére” szettingben @XD merthogy először az ezotéria fogalmát is tisztázni kéne…

   mindenesetre elnézően mosolygós egyénekkel jobb nem is társalogni ilyesmiről: csakis nyitottakkal szabad, akik vevők az álláspontodra, s készséggel válaszolnak a kérdéseidre. és azt is kerek-perec megmondják, ha valamire nincs szóbeli válasz, ahelyett, h megfoghatatlan fejtegetésbe bocsátkoznának.

   Kedvelés

 3. Khm. Szóval ez az egyén, akit a továbbiakban csak Rinyának fogok hívni, jelentkezett egy olyan intézménybe, aminek a nevében ott figyel a “Katolikus” szó. Ha igaz az állítás, és Rinya tényleg intelligens, (nem hiszem, hogy nehéz összekötni a Katolikus szót a vallással) akkor a jelentkezés feladásának a momentumában már tisztában volt a ténnyel, hogy ahová önszántából (!) készül, ott bizony találkozhat vallási témákkal. Aki kicsit is nyitott szemmel jár a világban és szellemileg sem visszamaradott, az tudhatja, hogy egy intézmény nem attól lesz katolikus, hogy ráakasztanak egy keresztet. Szóval Rinyát felveszik és örül, hogy egy nívós intézményben jó tanárok keze alatt tanulhat, értékes diplomát szerez majd, mert ez a Katolikus izé-bizé humbug igazán nem nagy dolog ahhoz a tudásanyaghoz képest, amit majd ott megszerez. Erre elkezd rinyálni egy olyan dolog miatt, amit előre tudott. Ha nem tudta, akkor viszont elég felületesen tájékozódott arról az iskoláról ahova ment, és ez a hanyagság egy jó pedagógusnak nem ismérve. A másik dolog pedig, hogy ha ilyen apróságon felkúrja magát, akkor rossz pályát választott, mert pedagógusként a karrierje során még sok, ennél is idegesítőbb, és nem kívánt dologgal fog találkozni. A tanulói jogviszonyának megkötésével vállalta, hogy akármilyen pap, akármilyen stílusban, hittant tanítson neki. Szóljon be neki nyugodtan. Anyázhatja is a csuhást.

  Az intézmény részéről viszont jogos elvárás, hogy egy diák ne tegyen ilyet, mert nem kötelező oda járni. Járjanak azok oda, akik képesek ezzel békében együtt élni. Egyházi iskolába jártam én is, amiért hálát adok az égnek, mert pont ez adta meg azt a lökést, ami eltávolított a katolicizmustól és közelebb sodort a keleti illetve más, teljesen eltérő vallásokhoz. (((Az ezotéria szót szándékosan nem használom és ki sem mondom, mert manapság könnyen rásütik az emberre a bélyeget és mehet a Pataky, Szaniszló, stb kettyósok táborába, ami kihatással lehet az embere karrierjére is)))

  Amikor aláírtam a szerződésemet a cégemmel, akkor tudtam, hogy különböző gyártók, majd megpróbálnak “megtéríteni” hogy csak az ő termékük a jó, meg ” Nézd meg a grafikont, hogy a többi mekkora fos…” Az ilyen prezentációkon két dologra szoktam figyelni. 1 Hogy ne hallják meg, ahogy a rágcsa zacskóját nyitom, és 2 hogy ne mozgassam a végtagjaimat a zene ritmusára, amit épp hallgatok.

  Az, hogy miben hiszek, az csak rám tartozik. Ahogy az is, hogy mit tanultam meg a szakmámban. Teljesen mindegy, hogy ki, mondja, vagy hogy mit. Ha valaki azt akarja velem elhitetni, hogy az ő termékét rá lehet szögelni az épp folyékony halmazállapotú vízre, akkor figyelmesen végighallgatom, elismerően bólogatok, majd közlöm vele, hogy a cégem majd írásban értesíti. Nem kezdek el rinyálni, hogy: ” ‘Mé kell nekem ilyen baromságokra hallgatnom? …” vagy hogy ” Faszt érdekes bazmeg…”.
  Erre vállalkoztam. Minden ilyen kreténség benne van a pakliban s a jó kártyás abban profi mikor kell hívni, vagy hogy mikor kell dobni (És nem rinyál azon, hogy a figurás lapokon J-Jézus Q-Mária K-Szent József , az Ász pedig “The Big Guy Upstairs”.

  Jómagam befizetem az egyházi adót, de hogy miben hiszek, meg hogy mekkorát röhögök az ilyen és hasonló poénokon:

  http://weknowmemes.com/2012/05/me-dammit-jesus/

  az az én dolgom. Nem rinyálok, ha valaki megpróbál másra rábeszélni, egyszerűen csak Leszarom.

  u.i.:
  Rinyának üzenem:

  Kedvelés

  1. – a “katolikus” szó miért jelentené rögtön a “jézus él” dumát? a “katolikus hit alapjai” tantárgy miért jelentené rögtön a “jézus él” dumát? egy katolikusnak miért kellene a “jézus él” dumával békében együtt élni? erre nem bibliai idézetet várok válasz gyanánt, amit egyenértékűként lehet értelmezni… igazából költői kérdések, amikkel jelezni akarom, h “rinya” messze nem erre nevezett be.
   – itt nem rinya személye, illetve hozzáállása áll a középpontban, hanem maga a tény, h egy elvileg elismert suliban ilyen süket szöveget tolnak. ő szó nélkül el fogja végezni ezt is, mint a többi tárgyat @=)
   – használd nyugodtan az “ezotéria” kifejezést, nálam lehet. akinek meg pataky ufói jutnak róla eszébe, annak úgyis mindegy, nem?
   – ami a céges hasonlatot illeti: én arra törekszem, h ne is kelljen ilyen prezentációkon részt vennem. been there, done that, a fejemre volt írva a véleményem, senki sem járt jól vele…

   Kedvelés

 4. Kedves Majom!
  Elárulnád, hogy ki mondta és mikor hogy pedagógus leszek?
  Szövegértés ötös!

  Amúgy:
  KRE nem erős.
  ELTE-n nem csak szombaton lenne oktatás.
  Pázmány: erős, és csak szombaton van oktatás.

  2 mondat miatt valóban el lehet keresztelni rinyának, tényleg reális, valószínű. Ugyanúgy elvégzem ezt a tárgyat is, mint tettem az összes többivel. (van már egy diplomám, képzeld!)

  Vettél részt bármilyen egyetem bármilyen hittan óráján? Ha nem, akkor miért osztod az észt? Én részt vettem, kifakadtam, távol áll tőlem.
  Én hálát adok az égnek, hogy nem vallásos iskolába jártam. Rendkívül távol áll ez tőlem, nem tudok hinni benne. Rossz ember vagyok, hogy ennek hangot is adok? Ugyan.

  Ha napi szinten olyan munkám lenne, mint Neked, hogy nem találok benne kihívást, már régen felmondtam volna / átképeztem volna magam.

  Sajnállak azért, hogy olyat kell csinálnod, amit nem szeretsz, amiben nem érzel kihívást.

  Csók,
  Tempty Múzsája

  ui.: ha érdekel valami az én hozzáállásomról, kérdezd meg itt, ne gyárts teóriákat, variációkat, mert nagyon nem megy!

  Kedvelés

   1. Igazad van, és bocsánatot kérek.
    Valóban rosszul értelmeztem a szöveget és nekem úgy jött le, hogy egy férfi ismerősöd ment arra az egyetemre, aki emiatt nyafizott. Ez gondolom látható abból ahogy és amit írtam, ergo ez egy nem létező személynek szólt. Majom vagyok, és mint olyan, én is hibázom. Mi majmok gyakran rázzuk a ketrecet és ordítunk, ilyen a természetünk. Ebben az esetben én szokásomhoz híven az ürülékemmel dobálództam, csak nem azt találtam el vele, akit akartam, aki valójában egy tévedés eredménye. Sajnálom ha megbántottalak. Abban is igazad van, hogy nem jártam egyetemre, mert csak egy főiskolai diplomám van Mivel egy tudálékos paraszt vagyok, ezért fenntartom azon véleményemet, hogy aki ilyen helyre megy, az ne húzza a száját, hanem fogadja el, vagy szarja le, de ne flegmázzon, mert az nem visz semmit előre.
    U u u Á á á

    Kedvelés

    1. Kedves Majom!

     Bocsánat kérés elfogadva!
     A tárgy el van fogadva, és le van szarva. Közben kiakadtam picit.
     De még mindig nem tudom, hogy mikor leszek én a pedagógusi pályán. :)
     Nem mondtam, hogy nem jártál egyetemre.
     A tudálékos paraszttal egyet értek, de csak mert te mondtad magadra :)

     Csók,

     A Múzsa

     Kedvelés

 5. Az, hogy egy katolikus felsőoktatási intézményben mit tanítanak, az elsősorban az intézmény dolga. Ha valakinek ez nem tetszik, az nem megy oda. Persze lehet rinyálni is – ahogy Monkey pajtás jól leírta – csak minek? El kell tolni a biciklit, ha nem tetszik valami, és átmenni másik egyetemre. Ja, hogy oda nem vették fel Rinyánkat, vagy ott nem olyan jók a tanulási lehetőségek? Hát csecs, de ez van. Vagy megszoksz, vagy megszöksz, de olyanért, amit barátunk előre sejtett és vállalt, kár rinyálni. Persze azért lehet, mert másoknak néha azért szórakoztató lehet. ;)

  Viszont sokkal értelmesebb lenne azon rinyálni – ha már rinyáluk – hogy miért kap olyan mértékű állami támogatást (adófizetői pénzből) a katolikus (és egyéb) egyház. Mert ugye ez ellen tenni, és ez esetben mást választani helyette nemigen lehet, immáron hosszú évek óta. Ha jól számoltam, már a kétezres évek elején is 10-15ezer forintot vett ki a zsebemből ez a néhány egyháznak nevezett rablóbanda, minden évben. Pedig – Isten engem úgy segéljen – nem vagyok vallásos, és nem is szándékozom támogatni ezeket a szervezeteket. Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű hobbikat ne a mindenki pénzéből tartsuk fenn, hanem akinek tetszik, az adjon bele lóvét. Kár, hogy ez jelenleg nem így van. És akárhogy nézem, ez lényegesen nagyobb probléma, mint hogy egy katolikus egyetem a saját berkein belül hogyan intézi a saját dolgait. Ha már rinyálunk, legyen értelme, ne csak puszta nyavajgás legyen.
  UFF, én beszéltem

  Kedvelés

  1. “amit barátunk előre sejtett és vállalt” <- olyanért igen. de hol van itt olyan? mondjuk egy tantárgy még mindig tagadhatatlanul a kisebbik rossz, mert van, amikor az egész képzésről derül ki, h tök más, mint aminek ígérték, esetleg pukkasztott nulla az egész…

   Kedvelés

 6. Kedves szerző és többiek !

  Már korábban le szerettem volna írni e sorokat, de valahogyan volt mindig fontosabb dolgom. Első sorban magadat égeted le, vagy savazod, ahogy tetszik. Akármilyen furcsának is tűnik, de te is tagja vagy egy kultúrának, amiben számtalan katolikus elem van. De mindenkinek szíve joga abban hinni amiben szeretne. Nekem egy bölcs ember azt mondta, hogy a világon nincs egyetlen ateista sem, mert egy zuhanó gépen mindenki fohászkodna a Főnökhöz.
  Én szerencsésnek tartom magamat, hogy mind a közoktatásban, mind a felsőoktatásban katolikus intézményekben tanulhattam. Kortársaimnál előbb szerezhettem az élet legtöbb területén komoly tapasztalatot, és annak ellenére, hogy nem tartom magamat szentfazéknak, kellő gerincet ad, pont akkor amikor a fiataloknak arra a legnagyobb szükségük van !
  Így bátran kimondom, hogy közöd sincs a cikked témájához és semmit nem tudsz róla. Az általad megnevezett dolgok részben tartalmaznak csak valós tényeket, alkalmasak viszont a valóság komoly félrevezetésére. A legszebb, hogy a saját magad oly nagyra becsült alkotmányos felfogásával köpöd szembe valódat, amikor egy olyan intézmény, amely a jogot tanítja, nem tartja tisztában saját országának Alaptörvényét, mely garantálja a vallásszabadságot. Ergo, soha nem volt semmilyen térítés, nem is lesz, se az egyetemen, sőt meg merem kockáztatni, hogy a Római Katolikus Egyházban sem. Mert nincs rá szükség. Akiknek szüksége van nyájra, barmokra, azok a szekták akikkel az utcán találkozhatsz (nem mind!), és mindenképpen be akarnak szervezni, majd kihasználni !
  Az egyedüli bajod az most, hogy pályakezdőként reálisan (minden díj és tapasztalat ellenére) rosszabbul indulsz mint a fenti képzést elvégzők. Ezért muszáj kitalálni valami lejárató cikket a képzésről.
  DE TUDOD, TISZTA SZÍVBŐL KÍVÁNOM, HOGY EGYSZER OLYAN SZ#RBA KERÜLJÉL, AMIRE RÁMEGY MAJD AZ ÉLETED KOMOLYABB RÉSZE, ÉS NEM LESZ EGYETLEN OLYAN JOGÁSZ, MÉG KATOLIKUS EGYETEMET VÉGZETT SEM, AKI SEGÍTENE NEKED !!!

  Kedvelés

 7. Szerintem próbáld ki:

  Ülj be egy futball meccsen az ellenfél táborába, és kezdj el szurkolni a saját csapatodnak.

  De miért is mentél oda? Mert ott színvonalasabb az oktatás?

  Egyszer a loeven-i katolikus egyetem egyik oktatója mesélte:

  Megkérdezték tőlem, hogy mi a különbség a katolikus egyetemen folyó oktatás, és más nem katolikus egyetemeken folyó oktatás között? A katolikuson a 2*2 az nem egyenlő néggyel

  Erre ő azt válaszolta: Természetesen nálunk is a kétszer kettő az négy, de mi úgy tanítjuk, hogy Hála Istennek.

  Igen. a PPKE-n katolikusok vannak, és ennek szellemében oktatnak. Akinek nem tetszik, az keressen magának olyant, ahol az Ő szellemiségének megfelelően oktatnak.

  Kedvelés

  1. Dehogy megyek focimeccsre, nem vagyok hülye.
   Miért IS? Mi ez a számonkérés :) Egyébként igen, mert színvonalas, munkámhoz illeszkedő órarend. Ja, hogyne. Színvonalas jogi karból Dunát lehet rekeszteni Budapesten, tényleg. Képben vagy a választékkal? Felvilágosítsalak?
   Bár egyébként, én 1000x inkább elfogadom a katolikusokat, mint a hülyéket.
   Azt egyébként megkérdezném, hogy nekd olyan pl a munkahelyed, hogy mindennel elégedett vagy? 99% h nem. Miért nem keresel olyat, ahol minden stimmel? Vagy miért nem cseréled le a lakásodat, egy rózsadombira?
   MINDENBEN vannak nem tetsző dolgok, de el kell fogadni. Persze neked hiába mondom, csak kötekedni fogsz tudni utána is.

   Kedvelés

 8. Sajnálom, hogy (akkori) jogászhallgatóként annyi jött át Múzsának a tárgyból, hogy “Bejön egy csuhás és magyaráz! Arról, hogy Jézus él meg minden…” Vagy az előadó volt nagyon rossz, vagy ő nem fogta a lényeget.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s