Rékasi a kereszten, Pikali meg alatta

Rékasi Károly egy megkergült középkorú férfi, aki a farka után menve kilépett a közel harmincéves házasságából. Pikali Gerda egy gátlástalan, gaz csábító. Détár Enikő pedig a hoppon maradt mintafeleség, aki egy ország sajnálkozásának közepette próbál talpon maradni. A botrányt kiáltó népítélet szerint legalábbis. De miért lenne minden ennyire fekete-fehér?

A harmadik fél megjelenése mindig is skandalumnak számított. Már a legelső bulvárértesülés is arről szólhatott, hogy kivel kettyintett a barlangban magára hagyott ősférj vagy ősasszony. Az esemény hírértéke vitathatatlan olyan szempontból, hogy a párkapcsolat és a család, mint egység, ettől valamelyest megbomlott. Régen az erős vagyoni közösség miatt csak picinykét, az érzelmek középpontba kerülése óta pedig nagyon. Egyvalami azonban állandó maradt: hogy kívülállóként nem tudunk joggal ítélkezni a dologról.

„Te is ekkorának láttad, Enci?” | Fotó: nlcafe.hu
„Te is ekkorának láttad, Enci?” | Fotó: nlcafe.hu

Még mielőtt rávágnál egy dehogynemet, hiszen te makulátlan férj, feleség, barát vagy barátnő vagy, csak szólok: bármikor fordulhat a kocka. Ha érzelmi alapokra helyezed a magánéletedet, és nem anyaghoz kötött szempontok vezérelnek, akkor akár holnap is beüthet a krach. És akkor majd döntened kell. Képzeld magad egy pillanatra Rékasi helyébe, hogy majdnem három évtizednyi házasság után szerelembe esel egy másik nővel. Mit teszel? Próbálod azt hazudni magadnak és a párodnak, hogy minden rendben van? Beavatod a belső harcodba, s immár ketten várjátok, hogy mi lesz a vége benned lejátszódó folyamatoknak? Lemondasz a boldogságról csak azért, hogy megfelelj a külső elvárásoknak?

Nekem szerencsére csak játék ez az elmélkedés, de benned talán keserű emlékeket idéz. Lehettél már egyik cipőben, a másikban vagy a harmadikban – mindegyik nehéz. Az összes kérdés helyett akár egyet is feltehetnék: miért kellett volna Rékasi Károlynak Détár Enikővel maradnia, ha már nem szereti? Azért, mert úgy illik? Az erkölcs és az értékrend velünk együtt változik. Azért, mert isten színe előtt fogadtak egymásnak örök hűséget? Ha a hiteddel ellenkezik az ügy, el kell fogadnod, hogy éppen az istened teremtette az emberi érzelmeket ilyen törékenynek, s alighanem célja volt ezzel.

Esetleg a gyerekek miatt kötelező együtt maradni? Ugyan, melyik csemetének jó egy kihűlt kapcsolat légkörétől mérgezett közegben élni? A porontyok nem hülyék, kezdettől fogva kommunikálnak az érzelmek nyelvén, így „tudják”, ha valami nem oké. A pellengérre állított celebfamíliában egy huszonéves felnőtt lányt és egy tizenkét esztendős kamasz fiút sajnálnak. Senki sem hullatna krokodilkönnyeket értük, amennyiben az apjuk inkább titokban félrekúrogatna ahelyett, hogy felvállalta volna a történteket.

Szóval, mielőtt meghoznád azt a bizonyos végső ítéletet, jusson eszedbe: a szenzáció mögött dráma húzódik meg. Méghozzá olyan, amibe belecsöppenve szatyorba szorult hal módjára pislognál, hogy most akkor mi legyen. Főleg akkor, ha milliós közönség és lesifotósok hada várná a végkifejletet. Akkor is ennyire könnyedén dobálóznál a szavakkal, ugye?


Még több cikk:

5 Comments

 1. Én mondjuk nem hiszem, hogy Rékasi olyan nagy szerelembe esett a csajjal. Szerintem csak simán elromlott a házasságuk Encivel, nem muszáj ennek köze lennie Gerdához, ő már csak egy váll lehet, amin a férfi kisírhatja magát. Vagyis ezzel csak azt akarom hangsúlyozni, hogy a harmadik fél legtöbbször már csak “következmény”, a házasságuk elromlásának oka már jóval előbb lehetett. AZtán meg kitudja, ebbe mi tényleg nem látunk bele, bármi lehet a variáció.

  Kedvelés

  1. igen, és talán a kapuzárási pániknak is szerepe lehet a dologban. “tökéletes” párkapcsolatba eleve nem rondíthat bele harmadik, de ezen a ponton felmerül a kérdés, h létezik-e egyáltalán tökéletes párkapcsolat @=) egyébként az új viszony milyensége ebből a szempontból nem számít, csak az, h ha valaki úgy érzi, mennie kell, akkor mégis milyen hatalom bírhatná maradásra? szerintem semmilyen. az ember tegye azt, amit akkor és ott a lehető legjobb döntésnek érez – csak saját magának és a lelkiismeretének tartozik felelősséggel. ezerszer különb dolog felvállalni, h “ez van, gyerekek”, mint átbaszni mindenkit, beleértve saját magunkat is @=)

   Kedvelés

 2. Maximálisan egyetértek.
  Egyik ismerősöm azzal próbálta őrizni a látszatot, és menteni egy döglött kapcsolatot, hogy teherbe esett. Én azt hittem, kiesik a szemem, amikor közölte, ettől várja a nagy fordulatot, hogy akkor a pasija biztos vele marad. Hm. Ő ezzel három évet nyertek, aztán babástul hagyta ott a párja, máshol viszont olyat is hallottam, az apa meg sem várta a szülést, még előtte kilépett a kapcsolatból, amit így akartak megmenteni. Gyomor kell a színleléshez. Nem, nem is gyomor, hanem rettentő nagy gyávaság, és csekély önértékelés.

  Ma ott tartunk, hogy gazdaságilag nincs annyira egymásra utalva egy pár, ezért sokkal könnyebben szétválhatnak, működő alternatíva a válás, és a két külön élet újrakezdése. Valakinek már párt sem kell gazdasági okból választania, mert egyedül is vígan megállja a helyét, tehát nem ez a fő ok, amikor mégis összebútorozik valakivel.

  Kapuzárási pánik: mű fogalomnak, mesterségesen teremtett közhelynek tartom. Konyhapszichológiában közkedvelt dolog, amivel dobálózni lehet. Skatulya, mintha azzal könnyebb lenne megérteni a jelenséget. Hasonló korú férfi ismerőseim azért pont most rúgják fel eddigi biztosnak hitt “minta” életüket, mert most nőtt be annyira a fejük lágya, ki merjék mondani, mi az igazán jó nekik és innentől aszerint (azzal a nővel) szeretnék élni az életüket, akit igazán szeretnek, illetve most stabil annyira az életük anyagiak terén, hogy ezt meg is merjék lépni (megvenni az autót, ami régen tetszett nekik, hódolni annak a hobbinak, amiről addig csak álmodtak). Innét nézve miért volna ez pánik önmegvalósítás helyett? Ez csak a fiatalok dolga lenne, az idősebbek nyugodjanak le szépen és kész? Ja, nem ők mostanában állítólag kapunyitási pánikban szenvednek…

  Kedvelés

  1. köszi!

   jaj, én is rengeteg példát látok, hallok arra, h a kapcsolat “komolyabbra fordításától”, azaz eljegyzéstől, esküvőtől vagy gyermekvállalástól várják a jobbra fordulást. pedig az ideig-óráig csak egy újabb közös témát jelent, aztán kidurran a lufi. és minden ilyen lépés után egy kicsit nehezebb újrakezdeni – de sosem lehetetlen!

   egyébként érdekes, h a gazdasági egymásra utaltságot újabb formában termeli újra a társadalom: “vegyünk fel annyi évre közös hitelt, ahány évesek vagyunk!” aztán egy ilyen helyzetből menekülni tényleg igazi kihívást jelent…

   a kapunyitási- és zárási pánik meglétét én el tudom fogadni. mert tökmindegy, minek nevezzük, szerintem ellentmondásos érzetekkel jár a felnőttkorba való átlépés, és a középkor állandóságával való szembesülés is. ezen mindig is átestek az emberek, csak manapság több mindent rá szabad fogni, amióta nem tabu a téma @=) néha bizony olyan dolgokat is, amelyeket nem feltétlenül kellene, s amelyek az általad említett gyávaság és csekély önértékelés számlájára írhatóak. tökre el tudom képzelni, h valakiben egy sok éve fennálló, boldog párkapcsolat is valamiféle félelmet kelt, ha rájön, h mostantól mindig így lesz. a jóból is megárt a sok (pláne a rosszból), úgyhogy egy házasság, mint minden emberi viszony, jó sok időt, energiát, egyszóval munkát igényel.

   az önmegvalósítás fogalma nekem mást takar, de én nem is nevezném pániknak a hirtelen támadt utazási kedvet vagy az autóvásárlást. sokkal inkább meggondolatlan cselekvéssorozatot társítanék az utóbbihoz, amikor nem azt teszed, amire mindig is vágytál, hanem kapkodsz, mert fogalmad sincs, mihez kéne kezdened. (na, ez az, amit kívülállóként szinte lehetetlen eldönteni valaki más esetében…)

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s