Hímneműek melegebb éghajlaton

„Segíts már, hogy rázzam le finoman ezt a legényt?” – kérdezte tőlem a minap egy hölgyemény. Azt feleltem neki: határozottan küldje el a fenébe, mert férfit udvariasan leépíteni nem nagyon lehet. A többségük ugyanis elköveti azt a végzetes hibát, hogy igennek veszi a női nemet.

Anekdoták és viccek százai szólnak a csajos kommunikáció szeszélyeiről. A játékos beleegyezést rejtő nemről, a tiltakozó igenről meg a kifürkészhetetlen talánról. A téma egyik legfrissebb kulturális műremeke Robin Thicke Blurred Lines című dala, ami arról szól: mindegy, mit mondasz, mert ha puncival születtél, úgyis biztos azt akarod, hogy megdugjanak. Poénnak elmegy, ám ha valaki komolyan gondolja, annál baj van a toronyban. Fogalmam sincs, hogy tényleg a női kettős jelzések vezetik-e a pasikat vakvágányra, vagy alapból ilyen sokan képesek rosszul értelmezni a szignálokat.

„Légyszi', válaszolj, bébi!” | Fotó: galleryheart.com
„Légyszi’, válaszolj, bébi!” | Fotó: galleryheart.com

Az említett finom lerázásra szerencsére Facebook-üzenet formájában volt szükség. Éppen ezért gondolkodtatott el, hogy egy egyébként tök talpraesett és barátságos természetű lánynak még ez is problémát okoz. De utána rájöttem, hogy voltaképpen nekem is, mert rühellem a parttalan kapcsolatfelvételi törekvéseket. Nem azért, mert nehezemre esik bárkit elutasítani, hanem mert előre látom a következményeket. A semleges válaszból nem értenek, hallgatás esetén indoklásért könyörögnek, szó szerinti „hagyjál békén”-nél pedig én vagyok a beképzelt, bunkó állat, aki nem ad egy esélyt sem.

Mégis mire adnék esélyt? Dumáljak veled a semmiről, hátha menet közben véletlenül mégis megkedvellek? Értékes perceket áldozzak arra, hogy elmondjam, ki vagyok, mit akarok és honnan jöttem, miközben kétségbeesetten próbálsz úgy tenni, mintha ismernél engem? Tudom, negatív jelzők egész sorát érdemlem ki azzal, hogy nincs igényem ilyen csevejre. Csak azzal trécselek, akivel úgy érzem, érdemes. Nem tartom kiváltságnak a saját társaságom, engem is bármikor el lehet küldeni a vérbe – bár tény, hogy lelki alkatomból adódóan konkrét megbeszélnivaló híján szinte sosem kezdeményezek.

A finom lerázással tehát az a baj, hogy nem szoktak érteni belőle. Jön utána nyolc másik próbálkozás, hogy ha mást ír, talán bejön nekem. A tanácskérőnek azt javasoltam, hogy külső indoklástól mentesen, röviden és tömören közölje: bocs, nincs kedvem találkozni veled. Végül mégis úgy döntött, hogy egy alakulófélben lévő, egyébként nem létező párkapcsolattal érvel. Azt akarta, hogy kevésbé fájjon. Ezzel csak a rejtett bizonytalansági faktor a gond. A „ha ez nem lenne, akkor…” kezdetű rigmus.

Tanácsot adni mindig könnyebb, mint cselekedni. Most viszont elhatároztam: a lelkiismeretemet és az empátiámat félretéve inkább látszom tajparasztnak, mint Thicke-féle, elmosódott határokkal nyavalygó kisasszonynak. A „nem” szócska jelentését ugyan aligha fogom tudni megtanítani annak, aki eddig sem tudta, de legalább rácsodálkozik, hogy jé, ilyen is van.


Még több cikk:

5 Comments

  1. Mit mondjak, elég béna, feminista szemszögből megírt cikk.
   A cikk végén a két hozzászóló (főleg a második) elég jól megmagyarázza, hogy miért. Nőknek mindenképpen érdemes végigolvasni.

   (Persze az sem árt, ha nem női internetes magazinokból “tanul” egy nő a párkapcsolatokról…)

   Kedvelés

 1. Nagyon igaz sajnos. Pl. a társkereső oldalakat én kötelezném egy olyan rendszer kialakítására, amiben a tagok bejelölik, hogy kikkel hajlandók szóba állni, a többit ne is lássák. Sok időt és energiát spórolna mindenki. A közösségi oldalakon ez ugye kivitelezhetetlen, de ott is lehetne egy automatikus válasz funkció a kéretlen (nem ismerőstől jövő) üzenetekre, egy “HÚZZ ANYÁDBA!” felkiáltással. Indoklásképp opcionális válaszlehetőségként a: Ronda vagy. Dagadt vagy. Öreg vagy. Paraszt vagy. megállapítások közül választana a gép, vagy kombinálná őket.

  Azt hiszem indítok egy boltot, és “Nem akarok dugni veled te majom” Feliratú női felsőket fogok árulni. A Fentiek alapján lesz rá kereslet.
  (csinálok pár férfi felsőt is a gyengébbik nem túlsúllyos, szépséget tekintve kihívásokkal küszködő tagjai miatt, mert köztük van a legtöbb nyomulós)

  Székely Lajos (Louis C.K.) gondolatai erről a témáról:

  Mindkét nemnek tanulságos lehet.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s