Már megint ez a kurva időjárás

„Csak tudnám, miért nyafognak az emberek negyven fokban! Sokkal jobb ez, mint a hideg!” – posztolja az egyik, és várja, hogy a télbarátok jól belekössenek. Meg is teszik, aztán december tájékán végre ők következnek. Az időjárásról beszélni, írni állítólag ciki, mégis a kedvenc elfoglaltságaink közé tartozik. Vajon miért?

Egy újságíró egyszer azt mondta nekem, hogy az időjárásról csak közhelyesen lehet értekezni. Éppen ezért profi szakmai körökben nem illik. Ha egyenrangú felekként lettünk volna jelen a társalgásban, biztosan közlöm vele: szerintem öreg hiba egy témát csak úgy kizárni. Nyugodtan szajkózhatja, hogy ez vagy az a cikk nem mond semmit – még ha én írtam, akkor is –, de ilyen kategorikus elzárkózással a tollforgató (meg a szerkesztőség) mindig veszít. Pláne, ha egy szellemileg felemelő esszére ezredannyian kattintanak, mint a „Hőségriadó péntekig!” című, sajtóközleményből lustán bemásolt anyagra.

Egy kis segítség.
Egy kis segítség.

Aki sokakat érintő területen nyilvánosan állást foglal, voltaképpen arra vár, hogy adják alá a lovat, vagy éppen jól elküldjék a francba. Márpedig nincs olyan dolog a világon, ami az időjárásnál több egyént érintene. Oké, a szex is versenyképes, de a párzási igény korhatárait figyelembe véve kimaradnak belőle bizonyos rétegek. Kánikulából és hóviharból kimaradni nem lehet, mert a négy fal között dekkolók arcába tolja a külvilágot a tévé meg az internet. A szobában ücsörögve megnézel egy teletömött strandon készített képet, és máris jobban kezd csorogni a verejték a heréiden – még akkor is, ha nincsenek. A nagy időjárás-mániában azonban egy dolgot mindenki elfelejt.

Nevezetesen azt, hogy rohadt nagy mázlisták vagyunk, kérem szépen. A kontinentálison kívül ugyanis nincs még egy éghajlat, ami ilyen választékos palettával szolgálna a különböző évszakokban. Néhány hónapnyi különbséggel tolhatjuk rövidnadrágban és pólóban, aztán meg négy réteggel aládúcolt nagykabátban. Még csak utaznunk sem kell hozzá, mert a változatosság helyben van. Felidézhetjük a combig érő hó képét, ropogását és tapintását, ha hőségriadót fújnak, és a legkegyetlenebb zimankóban is szinte valódinak érezhetjük a képzeletünkben fölsejlő a perzselő napsugarakat.

Az időjárás egyébként tökéletes kifogás arra, hogy miért ne tegyünk meg dolgokat. Amelyekre a lelkünk mélyén vágyunk, vagy egyszerűen muszáj megcsinálnunk. A túl meleg, a túl hideg, a túl szeles, esetleg a túl borús szópárok bármire általánosan elfogadott alibit adnak. Én is így voltam vele, amíg rá nem jöttem, milyen fejedelmi érzés szürke felhők alatt, néptelen medencében úszni, mínusz tíz alatt Michelin-figurának öltözve sétálni, esernyőt tartva, zenével a fülemben elmélkedni, s milyen vicces egy-egy nagyobb széllökés után a fejemen tornyosuló szénaboglyával szembesülni.

Most délutánonként belém sül a béltartalmam, ez tény. De nem leszek olyan hülye, hogy emiatt lemondjak bármiről, vagy vitába szálljak bárkivel is. Miért kellene velem együtt párolódó felebarátaim arcába üvöltenem, mennyire tetszetős vagy nem, ami légköri szinten zajlik? Inkább elfogadom, ami van. Hagyom lenni. Késő este már úgyis a túlérett gyümölcsök és a lassan elszáradó levelek illatát lehet érezni.

Minden változik, csak egyvalami örök: az elégedetlenség.


Még több cikk:

5 Comments

  1. Ráadásul nyár közepén, 40 fokban leadják a Reszkessetek betörőket az egyik imádott kereskedelmi csatornán. Nem tudom eldönteni, hogy csak úgy brahiból, vagy szimplán próbálják megszánni a népet. Lehet, hogy ez lesz az új trend: Télen-nyáron Kevin.
    Mindenesetre, amint megnézem azt a filmet, azonnal kellemesebben érzem magam a hőség közepén…

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s