Bőség, gazdagság és irigység a király lányának esküvőjén

Érdekházasságot, birtokegyesítést, vagyonhalmozást, politikai indíttatást szokás emlegetni Orbán Ráhel és Tiborcz István menyegzőjének kapcsán. A szántszándékkal ízléstelenített, dollárjeles-szivecskés álmeghívók – amelyek az interneten keringenek – ékesen bizonyítják a magyarok párkapcsolati előítéleteit, illetve bőséghez való viszonyát.

A pénz büdös, a gazdagok szánni való hülyék. A szegénység tiszta, a nincstelenekkel együtt kell érezni. Legalábbis az általános hazai felfogás szerint. Ennek megfelelően a tehetős emberek viszonya kizárólag mocskos lehet – akár barátság, akár szerelem –, a nélkülözőké viszont tiszta és önzetlen. Ha a sors két eltérő hátterű lelket sodor egy csónakba, népítélet szempontjából többnyire közös süllyedés a vége; eltekintve néhány ritka esettől, amikor a módosból bűnbánó, adományozó, meghasonlott személy lesz. A király legnagyobb lánya így hát csakis húszezreseket számolgathat a nászéjszaka eseményeinek közepette.

Egyszerre minden címlapon. | Fotó: Blikk.hu
Az ő tehenük pláne dögöljön meg? | Fotó: Blikk.hu

Márpedig én úgy vélem, boldog párkapcsolat bőség nélkül nincsen. Sőt, nemhogy párkapcsolat, de semmilyen. A bőség fogalma azonban mindannyiunknak mást jelent. Nekem annyit, hogy biztonságot jelentő szellemi, érzelmi és anyagi háttér legyen mögöttem. Mert ha a másikkal nem lehet egy jót beszélgetni, nem megy végbe közöttünk szeretet-csere, vagy kétséges, jut-e ma rezsire és kenyérre, akkor időpazarlás minden együtt töltött perc. A bőség jelenthet tudományos fokozatot vagy félbehagyott általános iskolát, rajongásszerű imádatot vagy szelíd befogadást, kacsalábon forgó palotát vagy aprócska szobát. Aki tudja, melyikre vágyik, máris egy lépéssel közelebb kerül hozzá.

A közösen megélt bőségből születnek a feledhetetlen pillanatok, amelyek átsegítik a nehézségen a szerelmet és a barátságot. Ehhez nem feltétlenül szükségeltetik (luxus)nyaralás, hiszen egy hétköznapi beszélgetés is elhozhatja az aha-érzést: a felismerést, hogy mennyire jó veled most és itt. Amitől mindkét fél egy kicsit többé, jobbá válik –nem is felek többé, hanem kettő teljesen egész. Ha viszont az összes emberi kapcsolat ilyen lenne, egy idő után mindenki tejbetök módjára mosolyogna az utcán szembejövőkre. A csöpögős boldogságot akadályozza, hogy a bőségnek van egy kevésbé daliás testvére. Ő a hiány, kérem szépen.

A közösen megélt hiányból táplálkozik a társas sajnálkozás. Önmagunk és mások irányában egyaránt. Órákig, napokig, évekig lehet arról beszélni, milyen balsorsot szánt nekünk az ég. Rosszabb esetben generációkon át sorjázhatóak a problémák. Saját testünk és tudatunk szidalmazását másokra vetítve várjuk a külső megerősítést. Egy másik felet, aki velünk együtt is csak fél. Vagy inkább negyed, mert a nagy bólogatásban önmaga felévé süllyed, s észrevétlenül magával ránt minket. És alulnézetből a bőség elviselhetetlenül visszataszító, ugye.

Nem tudom, Orbán Rasi románca szellemileg és érzelmileg kielégítő-e. De innen, kívülről figyelve valamilyen szintű bőséget feltételez, hogy hat közös év után össze akarják kötni az életüket. Ráadásul még pénzük is van, ejnye! Sok boldogságot kívánok nekik – de az őket irigylőknek még többet.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s