Nem kár azért, aki 15 évesen eszméletlenre issza magát

Kirúgták a Blikk egyik újságíróját, miután Facebook-bejegyzésében összefekvésnek titulálta a kettős nemi erőszakot, és lesunázta annak áldozatát. „Majd máskor nem iszod ájultra magad, ribi!” – tette hozzá. Droppa Gergely később törölte a posztot, aztán bocsánatért esedezett. Én nem fogok, amiért korábbi szavaival értek egyet.

A nemi erőszak az a bűntett, amit a préda jobban szégyell, mint aki elkövette. A létező legszörnyűbb cselekmények egyike, hiszen az identitás legalapvetőbb motívumát gyalázza meg: a nemi szerepet. És aki ilyenre érez késztetést, nem lehet más, mint beteg elme. Az aktus tehát a személyes tragédia átfecskendezése valaki másnak a testébe, lelkébe. Elszenvedője – ha mázlija van – nagyjából helyrejöhet, de valószínűleg sosem felejt.

Egészségedre, lányom! | Fotó: The Sun
Egészségedre, lányom! | Fotó: The Sun

De ami itt történt, nemi erőszaknak minősül-e? A büntető törvénykönyv nem az én erkölcsi értékrendemet önti paragrafusokba; sokak szerencséjére. Mert a „megbasztak, de nem emlékszem” számomra egy teljesen másik kategóriát jelent. Aki önszántából fogyaszt bármilyen tudatmódosító szert, azt nehogy már sajnálni kelljen! Főleg, ha tiniként annyi ésszel áldotta meg a neveltetés és a természet, hogy kanos fiúcskák társaságában nézzen sokszorosan a pohár fenekére.

A srácok nyilván nem cselekedtek valami példásan, amikor kihasználták a helyzetet. A kiscsaj viszont készakarva degradálta saját magát akcióra kész puncivá, tehát ez nagyjából az utcán talált sütemény esete. Hogy friss cukrászmű-e, vagy szikkadt piskóta, inkább hagyjuk. A női magatartás ezen formája ugyanis egy mintát sugall, amibe nem egyszer szokás belecsúszni, pláne nem véletlenül. Az ingyen édességnek azonban megvan az a hátulütője, hogy kiadós cifra lehet a vége. Ami most éppen börtönbüntetést, illetve vele együtt elcseszett életet jelent.

droppa-gergely-facebook-eroszak
Megaszonta’.

Pedig itt legalább három szereplő akad, akit nevelni kellene. Sőt, talán kilenc, mert három szülőpár indított útnak meglehetősen érdekes hozzáállású gyereket. De vajon miből állna az érintettek oktatása? Egy önjelölt erkölcscsősz előadást tartana az általa helyesnek ítélt szexuális magatartásról, meg a felelős alkoholfogyasztásról? Aki ha hazamegy, esetleg jól berúg és megveri az asszonyt? Még jó, hogy a felvetés csupán elméleti, így fölösleges rá időt fecsérelni.

Miként a három szerencsétlen fiatallal sem szükséges foglalkozni, akik mindannyian állatias ösztönök mentén élnek, s óriási árat fizetnek érte. Egyszerűbb rájuk húzni a sajnálnivaló áldozat meg a gátlástalan gonosz jelmezét – és szerkesztőségileg elhatárolódni, ha valaki kimondja az elvárttal ellentétes véleményét.


Még több cikk:

115 Comments

 1. zombigyilkos: blankot eddig is tettem, csak most egy kicsit lemaradtam @=) nyilván az lenne a tökéletes megoldás, ha alapból újban nyílna meg, de itt minimális “belenyúlási” lehetőségem van az oldalba. ez egyébként csak ritkán zavar, mert cserébe nagyon megbízható a dolog. a komment rendezés szintén a sablonon múlik ebben az esetben, nem a wordpress motoron. és durva, de a blog indulása óta nem találok olyan layoutot, ami “énebb” lenne – pedig újdonságpárti vagyok, úgyhogy nézem szorgalmasan a frisseket.
  Andy Mage: a természet szerintem ismerné a hülyeség fogalmát, csak éppen a társadalom “erőszakkal” életben tartja az egyébként szellemileg életképtelen egyedeket is. itt messze nem a fogyatékosságra gondolok, hanem arra, amikor vkinek a pénzzel való bánásmód is gondot okoz. mert logikailag nem tudja felmérni, h ha többet költ, mint amennyi van (pedig ez nem volna feltétlenül szükséges), akkor mínuszba kerül. nem baaaj, jön a közsajnálat, a mentőprogram, meg a kutyafasza. tisztában vagyok vele, mennyire távol áll ez a ti genetikai diskurzusutoktól, de nekem az nagyjából aha, jóvan’ kategória. értem én, csak nem indít el dominószerű gondolatfolyamot bennem. ettől függetlenül megtisztelő, h az én írásom ilyen messzire vitt titeket @=)

  Kedvelés

  1. Okés. Annyira nem fontos ez a sablon, hogy csak miattam másmilyet rakj fel. ;)
   (Egyébként a themeforest-en elég jó template-ek vannak, és nem is drágák. Érdemes ott szétnézni, ha még nem tetted.)

   Kedvelés

   1. más portál üzemeltetése kapcsán jártam már ott, de wp.com hostolással nem lehet “csak úgy” bármilyen témát föltenni. még a custom css szolgáltatásba sem fér bele, az is csupán a meglévő template-ek fontjának, hátterének és apróbb beállításainak módosítását engedélyezi a pénzért cserébe. köszi azért a tippet @=)

    Kedvelés

 2. Az eset minden résztvevője áldozat, persze különböző szinten.

  Az elkövetők esete a legvilágosabb: Ha törvény van rá, hogy 18 év alatt nem lehet részeg leánkát boldoggá tenni, akkor nem lehet és punktum. Ez bizony bűncselekmény a javából, mert egyértelműen ki van merítve a tényállás. Nem tudom, hogy ezek a legények maguk elmúltak-e már 18 évesek, s hogy ez enyhítő körülmény-e a törvény szerint.

  Azt sem tudom (és valahol itt van az érem másik oldala), hogy az a lány húzta-e magára a fiúkat, vagy sem. Nyilván ennek sem lenne komoly szerepe a büntetés mértékének megállapításakor. Csak azt tudom, hogy fiatalon igen nehéz elkerülni az effajta kísértés igénybe vételét s ez a fiatalkori hevület érdem is (vagy annak kellene lennie) valamelyest. Azaz a Teremtő is felelős valamelyest a dologban. Persze a világunk az élettel ellentétes irányúra változott. Nem bünteti senki az impotenciát, a magtalanságot, a meddőséget, a gyermektelenséget, de még az abortuszt sem. Régen elmúltak már azok az idők, amikor érdem volt az, ha valakinek “jó volt a magja”, miként Heraklésznek.

  A minden bizonnyal bájos leánka (a szüleivel együtt) kétségtelenül hibázott. Aktívan közrejátszott az őt ért sérelemhez vezető helyzet létrejöttében. Talán csak akkor támadt kifogása az egész ellen, amikor filmen meglátta magát. Ez persze semmit sem von le az elkövetők büntetőjogi felelősségéből, mert annak megállapításakor – tudtommal – csak a leánka életkorát és alkoholos befolyásoltságát kell vizsgálni. Ha fiatal, akkor nem lehet felnőttnek tekinteni és akként “kezelni” (ami persze a szülei felelősségét is kiemeli).

  Hibásak a tizenévesek és a szüleik is, mert – ezt a helyzetet négy gyermek sikeres felnevelése után elég jól ismerem – ma alig lehet elérni azt, hogy egy gyerek ne járjon veszélyes helyekre.

  Az újságíró első megfogalmazása az áldozat szerepét pontosan értékeli. Legfeljebb azt lehet felhozni az újságíró szóhasználatával szemben, hogy mindezt cizelláltabban is megfogalmazhatta volna. Egy újságírónak jobban kell bánnia a szavakkal, mint egy átlagos értelmiséginek.

  Az újságíró hibáját kegyetlenül megtorló szerkesztőség úgy járt el, ahogyan a munkavállalók kiszolgáltatottságát kihasználó munkaadók szoktak szép hazánkban. Ez az általános kiszolgáltatottság a munkahelyek tudatos leépítésének következménye.

  Ha mindannyian kulturáltabban tudnánk viselkedni, már tizenéves korunkban és persze felnőttként is, akkor sokkal jobb lenne a világ.

  Kedvelés

  1. szép gondolatmenet, köszönöm! a végén mondjuk eltöprengtem, hiszen a kulturált viselkedés fogalma messze nem egyetemes. szerintem a maga módján mindenki kulturáltan viselkedik, csak ez más kereteket jelent az egyes körökben. nem véletlen, h én sosem fordultam meg hasonló khm… összejövetelen, ahol ilyesmi lett volna a program. emiatt nem tartom magam különbnek, egyszerűen más az értékrendszerem. az enyémben is akadnak problémák, csak nem a részegenbaszásban nyilvánulnak meg @=)

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s